Här är de dolda sockerfällorna

Nutritionisten Ann Ramark listar några livsmedel som ofta innehåller mer socker än man kanske tror.

Smaksatta mejeriprodukter (1 dl fruktyoghurt innehåller i snitt 2–3 sockerbitar).

Flingor – även fiberrika sorter kan innehålla tillsatt socker.

Bröd – även mörka sorter kan innehålla tillsatt sirap eller socker.

Halvfabrikat, färdiga såser och dressingar.

Restaurangmat. Undvik bufféer. Thaimat kan ofta innehålla mycket socker, kolla med personalen.

Blodpudding.

Kaviar.

Fryst kyckling kan ibland innehålla socker.

Torkad frukt kan ibland vara sockrad.

Här är de dolda sockerfällorna
Ann Rammark.

Ann Ramark är nutritionist och har även lång erfarenhet inom träningsbranschen. Hon jobbar dagligen med att coacha människor till en hälsosammare livsstil.

Vilka effekter ger sockret i våra kroppar?

– För mycket socker kan leda till övervikt, och dessutom riskerar man att få i sig för lite av de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. För mycket socker kan även leda till vuxendiabetes och alzheimer, och det finns forskning som tyder på att det även ökar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Det är givetvis också dåligt för våra tänder.

Vilket är ditt första råd om man vill minska på sockerintaget?

– Att rensa ut godis, läsk, kakor, bullar, glass från hemmet och istället handla hem mer frukt, laga fler matiga mellanmål och inte slarva med frukost, lunch och middag. Samt att enbart ha vatten som dryck.

Vilket är det vanligaste felet människor gör när det gäller sötsug?

– Man äter för lite under dagen. Många tar bort nyttiga kolhydrater från frukost och lunch, och tror sedan att de kan “unna sig” lite kakor och godis senare under kvällen, när sötsuget ofta kommer. 

Och om man “kraschar” – vad gör man då?

– Fundera över vad som orsakade den. Stress, dålig sömn? Sedan gäller det att hitta motivationen igen och börja om. 

Vilken är den värsta sockerboven?

– Läsk. Flytande socker är det som man lättast överkonsumerar eftersom mättnaden blir ännu sämre än av sötsaker i fast form.

Du är ju frikostig med frukt, som innehåller naturliga sockerarter. 

– Frukt ger mättnad och det är svårt att få i sig för mycket. Det är ett oraffinerat livsmedel som innehåller massor av nyttiga näringsämnen och fibrer. Däremot ska man se upp med fruktjuice. En del av fibrerna förstörs när frukten pressas, vilket gör att de sockerarter som finns i frukten snabbare tas upp av kroppen. Dessutom blir det lätt för mycket i flytande form.

Hur mycket spelar våra tankar om tröst och belöning in för att vi vill ha mer sötsaker? 

– Det spelar absolut roll, men jag tror att den största boven är stress. Sover och äter man dåligt, så blir det svårare att stå emot sötsuget. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top