Är naturligt smink alltid bättre?

Trenden med ekologisk skönhet växer. Men är naturkosmetik bättre? – Nej, både vanlig make up och make up från växtriket kan innehålla allergiframkallande ämnen, säger Marie Lodén som är hudforskare.

Tre begrepp inom kosmetik

1. Naturliga ämnen – finns naturligt i den råvara som används, till exempel apelsinextrakt från apelsiner.
2. Naturidentiska ämnen – identiska med de naturliga men inte helt och håller naturligt framställda.
3. Syntetiska ämnen – konstgjorda som inte finns i naturen och som har kemiska beteckningar.

Källa: Medicallink.se

Eko och natur – vad är skillnaden?

Det är skillnad på ekologisk kosmetik och naturkosmetik. En del företag marknadsför sina produkter som ekologiska och naturliga även om produkten endast innehåller någon enstaka ingrediens som är ekologisk. För den som vill köpa ekologisk make up väntar en djungel av märkningar. Andra kosmetikföretag väljer bort att ansöka om certifiering eftersom det kostar.
Det finns många olika certifieringsorgan för kosmetika:
BDIH – tyskt
EcoCert – franskt
ICEA– italienskt
Na True – internationellt
USDA Organic – amerikansk
Soil Association – brittiskt

Den naturliga och ekologiska trenden växer även inom skönhetsindustrin och allt fler företag vill märka sina produkter med positivt laddade ord som “bio”,”eko” och “grön”. Den allra senaste är rawfoodprocessad kosmetik, alltså att sminket ska innehålla kallpressade oljor. Men är de naturliga alternativen bättre än traditionell syntetisk make up? 
– Ja, det du smörjer på huden tas upp av huden och kommer in i kroppen. Jag brukar dra en parallell till maten, vad vill du mata din hud med?
Det säger Susanne Hovenäs, skönhetsredaktör som företräder Noc Sweden, en branschförening för naturliga och ekologiska hud- och skönhetsprodukter. Hon menar att konventionell hudvård ofta innehåller syntetiska ämnen där vissa har visat sig vara skadliga både för människan och miljön.
– Nej, ingredienser från naturen är inte renare än andra skönhetsingredienser.
Det säger apotekare Marie Lodén som är docent i experimentell dermatologi (läran om huden och dess sjukdomar) och driver konsultföretaget Eviderm.
Marie Lodén menar att både vanlig make-up och make-up med ämnen från växtriket kan innehålla allergena ämnen men att det finns bättre möjligheter att få effektiva och säkra produkter med vanlig kosmetik.
En omtvistad ingrediens som ofta förekommer i kosmetika är mineralolja som tillverkas av renad råolja. Mineraloljans fördel är att den är billig och hållbar. Till skillnad från vegetabiliska oljor saknar den däremot näring. I stället lägger den sig som en skyddande film på huden.
I ingrediensförteckningen kallas mineralolja ibland för vaselin, paraffin eller paraffinum liquidum.
Susanne Hovenäs är kritisk:
– Mineralolja är en restprodukt från fossilt bränsle. Om man bara lyssnar på namnet kan man tro att det är nyttigt för kroppen, men mineralolja innehåller ingenting av värde för hud, kropp, natur eller djur.
Marie Lodén anser att mineraloljor har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
– Fördelen med mineralolja är dess snällhet mot en känslig och torr hud. Nackdelen är att det är en ändlig resurs. Man kan tycka att det är bättre att använda vegetabiliska oljor som är förnyelsebara, men å andra sidan kan man tycka att vegetabiliska oljor i stället bör användas som mat. Dessutom kan kallpressade oljor innehålla rester av proteiner som många är rädda för och vill undvika, som exempelvis proteinrester i jordnötsolja. Högrenad jordnötsolja behöver däremot allergiska personer inte vara rädda för. Likaså olivolja har känsliga personer utvecklat allergi mot och då är risken större för kallpressade varianter.

Kan störa hormonbalansen

Ett annat omstritt ämne i den traditionella kosmetikaindustrin är parabener. Det är ett samlingsnamn för konserveringsmedel som ska stoppa tillväxt av bakterier, jäst och mögel. Enligt Läkemedelsverket orsakar parabener färre fall av allergier än andra konserveringsmedel. Samtidigt har studier visat att vissa parabener kan störa hormonbalansen hos fiskar. I slutet av 90-talet kom också larm om att parabener kan skada pojkars och mäns fertilitet.
Men det är skillnad på parabener och parabener. Methylparaben och ethylparaben betraktas till exempel som säkra enligt Läkemedelsverket medan propylparaben och butylparabener är mer i frågasatta och numera också förbjudna i produkter som vänder sig till barn upp till tre år i Danmark. 
Marie Lodén är positiv till parabener:
– Det finns inget vetenskapligt stöd för att man kan få in så stora mängder i kroppen som skulle krävas för att de ska få någon negativ effekt. Huden är alldeles för ogenomsläpplig och de parabener som är godkända har inga sådana egenskaper ens i höga doser.
Susanne Hovenäs är tveksam till parabener.
– Konserveringsmedel i sig behövs, men man kan använda naturliga sådana, till exempel eteriska oljor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top