“Väggarna vibrerade av snarkningarna!”

Hundratusentals svenskar snarkar varje natt. Något som inte bara stör sömnen utan också relationen.

Snarkning i korthet

Hjälpen mot snarkning

Så bra är metoderna enligt snarkexperten:

  • Ändra läge, sova på sidan eller mage. Ok.
  • Sova med ryggsäck fylld med stor kudde, för att inte rulla över på rygg. Ovanlig, men ok.
  • Sy en ficka på pyjamasens rygg, lägga i tennisbollar som hindrar ryggläge. Ok.
  • Snarkplåster. Värdelöst
  • Bettskena. Helt ok.
  • Nässprej. Hjälper bara om snarkning beror på förkylning.
  • Näsutvidgare. Kan hjälpa något.
  • Olja som fuktar näsan. Torr näsa har ingenting med snarkning att göra.
  • Försöka gå ner i vikt om man väger för mycket. Stämmer. Fettet kring halsen orsakar förträngningar i svalget.
  • Laser. Starkt ifrågasatt. Och definitivt inte en metod för att få bort sömnapnéer.
  • Anti-snarkmaskin + ansiktsmask. Bäst åtgärd.

 

Källa Gert Grundström, Apnéföreningen, Stockholm

Kan vara farligt

Minst tio procent av dem som regelbundet snarkar har andningsuppehåll i sömnen, så kallad apné. Vid svår apné finns risk för följdsjukdomar. Tror du att du lider av apné, boka tid hos din husläkare. Riskfaktorer är övervikt, rökning och alkohol.

Så funkar anti-snarkmaskinen

Det korrekta namnet för “anti-snarkmaskin” är CPAP, Continuous Positive Airway Pressure. Det är en apparat med mask som behandlar såväl snarkning som apné, genom att med ett svagt övertryck av luft hålla andningsvägarna öppna. Gratis i en del landsting, mot avgift i andra. Man kan även köpa den privat.

Källa www.apneforeningen.se

Att ofrivilligt störa andras nattsömn med att snarka är inte så kul. Inte heller att sova med en snarkare. Något hundratusentals gör – varje natt. Ofta skojar vi bort snarkandet med att någon låter som en cementblandare. Mikael Elmegren, 50 år, har hört de flesta liknelser. För honom har snarkningarna nästan blivit en del av hans identitet.
– Jag är Mr Snarkning, och har snarkat sedan tonåren. På den tiden tänkte man inte att det kunde finnas någon orsak bakom snarkandet, eller någon hjälp att få, berättar han.

Barnen fick öronproppar

I lumpen fick han ofta sitta på en stol i korridoren och sova för att kompisarna skulle slippa hans snarkningar. Han fick eget rum på konferenser för att inte störa kollegornas sömn, och hemma har barnen haft öronproppar för att kunna sova. När barnen klagade försökte han skoja bort det hela, men på insidan kändes det kymigt att störa deras nattsömn så mycket.

Fick flytta ut ur sovrummet

När snarkandet för några år sedan förvärrades, kanske på grund av viktuppgång, fick Mikael flytta ut ur sitt och hustrun Carinas sovrum, och ha “egen kupe”, i andra änden av huset.
– Då snarkade Mikael så väggarna vibrerade, och jag kunde inte höra väckarklockan på morgonen. Vi var alla trötta och irriterade här hemma, särskilt min yngsta dotter som hade sitt sovrum nära och behövde både öronproppar och hörselkåpor för att kunna sova, säger Carina.
Själv har Carina bara hört Mikaels snarkande om hon har vaknat på natten och inte kunnat somna om.
– Min räddning har varit att jag ofta lägger mig före Mikael och somnar fort, och sedan inte är så lättväckt, säger Carina.
Mikael orkade ingenting och var enligt Carina smågrinig mot henne och barnen. De kände att något måste göras.
En anti-snarkmaskin (se ruta) har gett honom och familjen ett nytt liv. Men barnen har flyttat hemifrån och har numera snarkfria nätter ändå.
– Jag har gått från att låta som en dragster till en mer diskret elbil. Jag är piggare, drömmer saker igen, något jag inte gjort på länge. Och så har jag fått komma tillbaka till sovrummet, säger Mikael nöjt.

Hade svårt att få hjälp

Mikael har sökt hjälp för sin snarkning förut, men fick då gå hem tomhänt eftersom han enligt sömnutredningen hade för få andningsuppehåll. Med beskedet att “sjukvården ej tar hänsyn till sociala aspekter” hamnade han på ruta ett igen.
– Det är synd att Mikael inte fick snarkmasken för 14 år sedan, det hade gjort livet lättare, framför allt för min dotter, säger Carina.

 

Av Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top