Orolig mage? Ät rätt mat och vila

Var och varannan har en orolig mage. Ät rätt mat och ge magen några dagars arbetsro. Stor guide hur du får magen att må bra.

Ät rätt mat och vila. Stor guide för orolig mage
Ät rätt mat och vila. Stor guide för orolig mage. Foto: Veronique Beranger/Inaagency

Den ena magen är sällan den and­ra lik. Vissa fungerar regelbundet och utan varken knip eller knorr. Men väldigt många har en mage som trasslar och är orolig. Den är trög, lös, gasig, kniper, uppsvälld, värker, knorrar eller är i olag på något annat sätt, så att den påverkar vardagen. Ja, själva livet. För magen är kroppens centrum och bestämmer väldigt mycket hur vi mår, även psykiskt.

Magen har en egen "hjärna" som självständigt sköter matsmältningen, ser till att magsäcken och de sex meter långa tarmarna fungerar som de ska, utan att vi ens tänker på det.
Många går till doktorn med sin problematiska mage och trots prover och jobbiga undersökningar kan doktorn inte hitta något fel.

Enligt en undersökning som en apotekskedja nyligen gjort bland sina kunder uppgav hälften att de hade problem med magen. Det vanligaste var gaser och uppsvälld mage. Fortsätter besvären och man har oklara, ihållande och återkommande besvär ska man söka läkare igen.
Magens värsta fiende är stress, men det finns mycket annat som påverkar våra magar negativt. Listan kan göras lång, här är de vanligaste: Psykisk press, slarv med sömn, kaffe, juice, alkohol, socker, viss syrlig mat, förkylning, oregelbundna måltider, för stora portioner, vitt mjöl, kall dryck vid fel tillfälle, resor, sorg, kryddor, ilska och nervositet. Det är nästan så det är förvånande att våra magar fungerar så bra som de gör för det mesta.

Låt magen vila några dagar

Det finns alltid något man själv kan göra för att magen ska må bättre och sluta knipa och knorra. Låt magen få vila upp sig några dagar, för att sedan ta reda på vad det är som triggar i gång besvären genom att gå på magkänslan.
Maria Jernsdotter Björklund är sjuksköterska och har utvecklad en metod som hon kallar "bomullskuren" och som har hjälpt både henne själv och andra att må mycket bättre.
–Vardagen springer på och vi med den. Vi lyssnar inte på kroppen när den försöker att tala om att allt inte är som det ska. Vi glömmer att magen påverkar hela kroppen och vårt psyke. Mår inte den bra, mår inte vi bra. Därför måste magen få ta plats.
– Bomullskuren bygger inte på någon diet där man ska räkna kalorier eller äta antingen fettsnålt eller mycket fett. Den bygger på gamla kunskaper om vad som är snällt, mjukt och skonsamt mot magen. Vanliga livsmedel som "lägger sig som bomull" i magen, säger Maria Jernsdotter Björklund.

Lär känna din mage

Det handlar om att du ska lära känna magen genom att kartlägga den och systematiskt pröva dig fram vad just din mage tål för tillfället. Efter att ha ätit skonsamt några dagar, lägger du till en ny råvara per dag. Att du tar din gasiga, knipiga och uppsvullna mage på allvar.
– Att lära känna sin mage och magens signaler tar tid. Varje förändring har betydelse och det är bara du själv som kan avgöra vad din mage mår bra av, säger Maria Jernsdotter Björklund.

Men först måste du ge magen några dagars semester och varva ner. Ge magen lugn och ro att få arbeta ifred. Det gör du till att börja med genom att själv stressa av och varva ner. Ta ledigt några dagar, gå långpromenader, laga "bomullsmat" och ät långsamt. Men vila också och sov på maten, gör saker som du mår bra av. Alla aktiviteter gör du före maten, efter maten är det vila som gäller.
Skriv också en magdagbok där du dokumenterar vad du äter och hur magen reagerar. Får du bakslag kan du gå tillbaka till dina anteckningar. För ibland kommer symtomen långt efteråt.

I inledningen ska du undvika vitt socker, gluten, mejeriprodukter, rött kött, kaffe och nikotin. Ät "snäll" mat som de flesta magar mår bra av, som kokt fisk, havregrynsgröt och grönsakssoppa. För att hjälpa magen ytterligare, mosa maten, för en mage som är i obalans tycker om när någon annan gjort grovarbetet med maten. All dryck ska du inta mellan måltiderna. Undvik att skölja ner maten med dryck så att enzymerna i munnen hinner hjälpa magen med matsmältningen. Ät sex gånger om dagen, inklusive två mellanmål.
– Men alla magar vill inte ha mellanmål alltid för att få arbetsro, då får man hoppa över det, säger Maria Jernsdotter Björklund.
Efter några dagar kan du lägga till en råvara i taget för att systematiskt pröva dig fram vad din mage tål. Förslag hittar du i rutan bredvid.

Ha inte för bråttom
Det kan också vara så att magen är speciellt känslig på eftermiddagen eller kvällen och därför tål vissa livsmedel sämre senare på dagen eller enbart i små mängder. Den som till exempel blir uppblåst i magen av frukt kan ibland tåla den bättre på morgonen.
Ha inte för bråttom för det kan ta tid att hitta vad det är som sätter i gång just dina besvär, ha is i magen.

Detta mår magen bra av

 • Regelbundna mat- och toalettvanor
 • Vältuggad mat
 • Vila på maten
 • Motion
 • Lugn och ro
 • Skratt

Hoppa över

 • Vitt raffinerat mjöl
 • Vitt raffinerat socker
 • Processat vegetabiliskt fett såsom margarin och bordsmargarin
 • Komjölk

Använd i stället

 • Havregryn, bovetemjöl, mandel, nötter och stenmalet mjöl
 • Honung och kokossocker
 • Kallpressade oljor som rapsolja, olivolja och kokosolja, linfröolja eller smör
 • Ris- och havremjölk