Kan man snuva förkylningen?

Förkylt igen! Finns det verkligen inget som hjälper? Här får du svar på alla frågor om orsaker, bot och lindring.

Vad är en förkylning?

• Förkylning är en infektion som orsakas av ett virus. Infektionen sätter sig i näsa, svalg, bihålor, öron eller hals.
• Symtomen känner vi igen som täppt eller rinnande näsa, hosta, ont i halsen, tryck över bihålorna, trötthet, lindrig huvudvärk och i vissa fall feber.
• Antibiotika hjälper inte mot virus utan bara mot sjukdom som orsakats av bakterier. Att ta penicillin när man har en vanlig förkylning är därför helt verkningslöst.
• Förkylningen smittar genom att man har fysisk kontakt med någon som är förkyld eller genom luften när den förkylde hostar eller nyser.
Smittan sprids lättare inomhus än utomhus, att stå tätt ihop med andra människor under samma tak innebär hög smittorisk. Kollektivtrafiken är en typisk plats för spridning av förkylningsvirus

Såväl renlevnadsmänniskor som slackers drabbas. De allra flesta åker på åtminstone en eller ett par förkylningar per år. Barn, äldre och personer med dåligt immunförsvar drabbas oftare. För föräldrar med barn i skol- och dagisåldern kan det kännas som att vinterhalvåret är en enda lång era av snor, hosta och röda näsor.

Tyvärr kan vi inte helt gardera oss mot att bli sjuka, någon universallösning för att uppnå en förkylningsfri tillvaro resten av livet finns inte. Men ett par saker kan man ändå göra för att hålla snuvan på avstånd, och för att lindra besvären när förkylningen väl har brutit ut.

Det säkraste sättet, hur träigt det än må vara, är att hålla sig till de gamla vanliga sunt förnuft-råden. Vila om du är hängig, tvätta händerna, undvik att ta folk i hand om de är förkylda. En allmänt hälsosam livsstil – med balanserad kost, motion, lagom mycket sömn och frisk luft – förbättrar vårt allmäntillstånd vilket gör oss bättre rustade mot virusangrepp.
För att reda ut alla frågetecken och klara ut vad som är fakta och myt kring förkylning bad vi allmänläkaren Anna Hemming i Göteborg om råd.

Hur ofta är det normalt att bli förkyld?
– Man brukar säga att en till tre gånger per år är normalt men små barn kan blir förkylda åtta till tio gånger per år, det är fortfarande normalt. Så om du är småbarnsförälder är det inte konstigt om du blir förkyld ofta.

Hur länge varar en normal förkylning?
– Det är olika för olika virus, omkring en vecka är normalt men en förkylning kan hålla i sig allt från tre till tio dagar.

Kan man gå till jobbet när man är förkyld? Träna?
– Det finns olika uppgifter om detta, men har du feber ska du stanna hemma. Det bästa är att känna efter själv hur mycket man orkar. Har du bara en vanlig bondförkylning så kan du gå till jobbet. Det kan vara klokt att vänta tre dygn med att träna, det är även bra att hålla koll på sin puls. Om den stegrar är det ett tecken på att du ska ta det lugnt.

Vad kan man göra för att undvika förkylningar?
– Det är viktigt att tvätta händerna! Virus finns på till exempel dörrhandtag och stolpar på bussen och tunnelbanan. Om man har fått det på händerna och sedan petar sig i ansiktet så är risken stor att man blir smittad. Lär barn att de ska nysa i armvecken i stället för rakt ut i luften. Eftersom smittan sprids inomhus är det bra att vistas mycket ute i friska luften. Barn som är utomhus mycket blir mindre förkylda, det finns det studier som visar.

Går det att sova bort förkylningen?
– Man kan sova för att samla kraft och för att minska risken för följdsjukdomar. Men viruset har sin gång, man kan inte sova bort den förkylning som man redan har fått.

Hur mycket hjälper Echinagard och andra naturläkemedel? Är det någon mening att ta dem om förkylningen redan har börjat bryta ut?
– Jag har tittat mycket på det, det finns inga helt säkra underlag för att det hjälper. Vissa studier visar att förkylningen kortas något men det går inte att ge ett säkert svar på detta. Man får känna efter själv, om man tycker att det hjälper och det är ett ofarligt naturläkemedel så kan man ta det. Man ska inte underskatta placeboeffekten, den kan vara ganska effektiv. Men man ska vara medveten om att till exempel Echinagard kan orsaka allergiska reaktioner.

Hjälper det att skölja näsan med saltvatten?
– Det kan ge symtomlindring och vissa studier har visat att nässköljning på barn ger mindre risk att återinsjukna i förkylning. Öronläkare är positiva till det men man kan inte helt hålla förkylningar borta bara för att man sköljer näsan. Barn kan få mycket snor så om de tycker att det är okej att man sköljer näsan på dem kan det vara en bra metod.

Blir man förkyld av att frysa eller bli kall om fötterna?
– Det finns olika uppfattningar om detta men viruset har inte någon koppling till om du är varm eller kall. Rent virologiskt är det osannolikt att det skulle ha något med kyla att göra men det är möjligt att det finns anatomiska och fysiologiska förklaringar. Kyla i nässlemhinnan gör blodflödet sämre vilket ger viruset fördel, så kyla kan påverka hur du reagerar på det befintliga viruset. Men man blir inte förkyld enbart av kyla, det är alltid viruset som orsakar förkylningen.

Har föräldrar några förkylningsfria år när de har haft allt som barnen dragit hem?
– Eftersom det finns mer än 400 olika förkylningsvirus räcker det för en hel livstid. Men småbarnsföräldrar kan trösta sig med att barnens immunförsvar blir bättre när de blir äldre och att det inte blir lika många förkylningar.

Varför blir man framför allt förkyld på hösten?
– Man är mer inomhus då och när barnen kommer tillbaka till dagis och skola smittar de varandra. Tät kontakt inomhus gör att smittan sprids. Det kan även finnas klimatfaktorer, vi vet redan att vissa virus kommer säsongsbundet. Kanske är det så också för många andra virus.

Honung sägs vara lindrande. Vad är det i så fall i den som lindrar?
– Det lindrar ungefär på samma sätt som en halstablett. Exakt vad det är i honungen vet man inte men det finns studier som visar att det fungerar lika bra som hostmedicin. Hostmediciner är ofta inte så bra, så honung är ett bra alternativ.

Hur många “nya” förkylningsvirus kommer varje år?
– För tio år sedan hade man identifierat cirka 200 olika virus, men forskningen går framåt och man hittar nya hela tiden. I dag tror man att det finns minst 400 olika virus men sannolikt finns det ännu fler.

Kan man hjälpa kroppen att snabbare läka ut förkylningen?
– Man kan höja huvudändan på sängen, ta det lugnt och ta hand om sig. Men viruset har sin gång, det går inte att sova bort förkylningen på en dag.

Man säger ofta “gå hem och kurera dig och ta en whisky”. Hjälper det?
– Mig veterligen finns det inga studier som visar att det hjälper. Whisky gör ingen skillnad jämfört med annan vätska, det hjälper inte mot själva viruset. Möjligen kan man få en placeboeffekt och lindra förkylningen på det sättet.

När slutar man smitta andra? När kan man alltså gå tillbaka till jobbet, skolan, dagis?
– Som vuxen slutar du smitta efter en till fem dagar. Barn under två och ett halvt år har virus under längre tid, man har visat att de utsöndrar vissa virus under två till tre veckor.

Vilka är de vanligaste myterna om förkylning?
– Den viktigaste myten är den om kyla. Virus är det överskuggande skälet till att du blir sjuk, inte kyla! En annan myt är den om att smittan huvudsakligen är luftburen. Mycket av smittan kommer faktiskt från våra egna händer. Utan att låta det gå till överdrift kan man tänka på att tvätta händerna ofta och ha handskar på sig i offentliga miljöer i förkylningstider.

Av: Åsa Linde

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top