Qigong gör familjen glad

Lars gick en helgkurs i qigong, men familjen var skeptisk. I dag tränar alla tillsammans varje dag och har funnit en ny balans genom den uråldriga, kinesiska träningsformen.

Qigong handlar om livsenergi

• Det finns flera tusen olika metoder inom qigong. En av dem är zhineng qigong, som är den metod familjen Johansson-Nohrstedt använder.

• Begreppet qi betyder livskraft eller livsenergi. Genom olika övningar aktiverar man qi. Man menar att qi rör sig i kroppen längs med kanaler som kallas meridianer (jfr akupunktur). Om flödet av qi blockeras anses sjukdomar eller smärta uppkomma.

• Inom traditionell kinesisk läkekonst anses qigong både förebygga och bota sjukdomar.

Källa: www.sjukvårdsrådgivningen

Prova enkel fingerövning

Fingerträning är bra för blodgenomströmningen i handlederna, och för personer som
sitter ofta framför datorn kan
övningen ge en nyttig paus från arbetet.

• Knyt handen omväxlande och spreta med fingrarna så fort du kan i minst en minut, helst fem–tio minuter.

Armarna ska vara stilla – bara händerna rör sig. Försök vara så avslappnad som möjligt i händerna. Det kommer att kännas i underarmarna efter en stund, men försök hålla ut lite längre varje gång.

En rutinerad qigong-utövare kan hålla på med denna övning i flera timmar

Qigong gör familjen glad
Familjen Nohrstedt-Johansson har blivit mer harmonisk med qigong.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Qigong gör familjen glad
Ulrika och Lars tränar i genomsnitt en halvtimme varje dag. Emilia och Maya tränar en kvart.
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Det är tidig kväll och familjen har samlats kring köksbordet. Flickorna Emilia, 9, och Maya, 7, sitter och ritar,
Det är tidig kväll och familjen har samlats kring köksbordet. Flickorna Emilia, 9, och Maya, 7, sitter och ritar,
inne i var sin fantasivärld befolkad med drakar och riddare, prinsessor och troll.

Mamma Ulrika Johansson, 29, och pappa Lars Nohrstedt, 35, bjuder på grönt te och ett samtal om vad qigongen har gett dem.

Barnen flikar in en kommentar då och då som de rutinerade qigongutövare de numera är.

– Ibland gör det ont när jag gör fingerträningen, men det känns skönt efteråt. Det onda är bara qi, säger Maya.

Qi uttalas tji och är samma sak som livsenergi eller livskraft. Qigong handlar just om att påverka kroppens energifält så att livsenergin, qin, cirkulerar bättre och att man därigenom upplever både avslappning och energi.

Detta görs genom bland annat olika rörelser men också med statisk träning. I en del qigongformer ingår också andningsövningar.

Maya visar hur en av rörelserna, fingerträningen, går till (se faktaruta). Snabbt, snabbt går det och vi försöker hänga med. Efter bara några sekunder börjar det värka i underarmarna.

Vi blir utmanade att hålla på i en minut, men det är svårt att orka så länge när man är orutinerad. Efteråt känns det som myrstigar i fingrarna och händerna är alldeles varma.

För en lekman som bara har bilden av qigong som långsamma övningar känns fingerträningen överraskande. Men Emilia förklarar att qigong är både långsamma och snabba rörelser.

Vilka övningar man väljer att göra handlar om vad man själv har för behov för tillfället. Om man vill varva ner, om man vill få mer energi eller om man har ont någonstans och behöver punktträna någon kroppsdel.

Det var Lars som var först i familjen med att börja träna qigong.

– Jag gick på en kurs för nybörjare och trodde jag hade mycket gratis efter några års Kung Fu-träning. Men ack vad jag bedrog mig.

Jag kunde inte ens stå riktigt, så stel var jag. Allting kändes fel och konstigt. Snart gick övningarna lättare. Efter helgkursen fortsatte han träningen hemma när han hade tid.

Ulrika märkte att Lars mådde bättre. Hon såg att han var piggare, lugnare och inte längre så lättirriterad.

– Själv började jag komma riktigt ur form och var inte så trevlig att ha att göra med, säger Ulrika.
Trots en stor dos skepsis, följde Ulrika med Lars nästa gång det anordnades en helgkurs.

– Jag tyckte inte jag hade det behovet och var helt enkelt inte intresserad. Jag trodde inte att rörelserna skulle ha effekt på mig, säger Ulrika.

Till saken hör att Ulrika vid det tillfället också hade väldigt ont i en fot. Efter kursen hade hon tänkt boka ett läkarbesök.

– I åtta timmar stod vi och gjorde övningar på lördagen och på kvällen konstaterade jag att foten inte alls värkte längre.

Efter kursen märkte också Ulrika att hon snabbt blev piggare. Hon som alltid varit extremt morgontrött kom nu lättare upp på morgnarna och kände sig till och med utvilad.

– Efter bara en vecka kändes livet lätt igen.

I dag tycker hon att hon blivit lugnare som person och att hon inte lika lätt går i gång och irriterar sig över saker.
Så nu var det två familjemedlemmar som tränade hemma i vardagsrummet med tränings-cd:n i stereon.

– Barnen har hela tiden sett oss stå här och har hört rösten från träningsskivan. Ibland har de lagt sig i soffan och lyssnat, ibland har de ställt sig bredvid och gjort som vi.

Ulrika minns en kväll när Maya hade svårt att somna och hon till slut bad om att få lyssna på en qigongskiva.

– Då somnade hon direkt för då kände hon sig avslappnad och trygg.

För att kunna få koncentrera sig på sin träning lite mer har både Lars och Ulrika turats om att gå på sommarkurser.

Nu i somras tänkte de att tiden var mogen också för flickorna och anmälde hela familjen till en niodagars nybörjarkurs.

– Vi hade inga krav på dem att de skulle vara med på allt, utan de fick sova ut på morgonen medan vi gjorde vårt första träningspass.

Sedan fick de vara med när de kände för det. Ibland låg de bara på en madrass i salen och vilade.

När de nio dagarna började lida mot sitt slut, ville Emilia åka hem. Men hon ångrade sig när kursen väl var slut och tyckte att de kunde stanna i nio dagar till, på en fortsättningskurs.

– Barnen mådde bra där. Maya hade haft mycket huvudvärk under en period innan, men hon sov väldigt mycket efter övningarna och sedan var värken helt borta, säger Ulrika.

Ulrika och Lars tycker det är svårt att avgöra om det är qigongens förtjänst, men de tycker att flickorna blivit märkbart mer harmoniska samtidigt som de är riktiga energiknippen.

– Emilia var trött och frustrerad i slutet av tvåan. Matteläxorna var svåra och hon var allmänt skoltrött. Sedan hon börjat trean har det gått jättebra. Hon är mer fokuserad, säger Lars.

Det låter så bra, men finns det inga invändningar?
– Jo, om man tror det är någon frälsningslära som kan lösa alla ens problem.

Qigong är en träningsform där man lär sig avslappning och att öppna upp blockeringar man dragit på sig. Effekten av det blir både mentala och fysiska förbättringar, säger Ulrika.

– Jag är fullkomligt allergisk mot new age och kan bli väldigt skeptisk när någon börjar prata om energier. För mig är qigong ingen bullshit.

Det är inga filosofier, teorier eller regler som man måste följa. Ju tommare du är på tankar, desto bättre. Det är ingen som försöker styra dina tankar. Tvärtom, säger Lars.

Det är dags för kvällens övning. Den här gången faller valet på en övning som kallas La qi, vilket betyder att man drar, eller samlar, energi.

Alla står stilla och blundar. Rösten på cd-skivan talar om precis vad de ska göra. Kroppsdel för kroppsdel gås igenom tills hela kroppen är avslappnad.

Lyft händerna framför magen. Koncentrera er på utrymmet mellan händerna. Vid det här laget har familjen Johansson-Nohrstedt glömt bort att vi är där.

Kamerablixtar surrar över huvudena på barnen, men inte minsta ryckning i ögonlocken avslöjar att de är störda.

De är helt inne i sin värld och står i samma ställning i säkert en kvart innan de ska lägga händerna på magen för att de sedan ska glida ner utefter sidorna av kroppen.

– Det känns skönt mellan händerna när man gör den här övningen. Det känns som om man har en boll mellan händerna, säger Emilia och gäspar stort.

Hon är trött efter övningen, och det passar ju bra eftersom det snart är läggdags.

Av: Anna-Lena Bjarneberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top