Behåll semesterkänslan på jobbet

Tillbaka till jobbet efter en skön semester? Så här gör du för att fortsätta vara stressfri under hösten.

Några ord på vägen från stresscoachen

• Försök vara mer närvarande här och nu i allt du företar dig.
• Säg nej oftare. Det är att säga ja till sig själv.
• Gör en sak i taget.
• Träna mentalt. Lyssna på avslappnings-cd, läs böcker… Det är lika viktigt som att träna kroppen.
• Planera inte för mycket. Spontana infall, som resor eller utflykter, ger ofta större upplevelser än de sedan länge planerade.
• Om du fokuserar på positiva tankar har de en förmåga att växa inom dig själv men också smitta av sig på andra.
• Vänta med att lösa problemen tills de uppstår. Problemen är som störst när man oroar sig över dem, inte när man konfronteras med dem

Om semestern inte blev vad tänkt dig

… hur ska du då klara av att börja jobba igen?
– Det beror förstås på vad som hänt, men det viktigaste till att börja med är att utnyttja sin fritid på ett bra sätt, säger Tommy Hermansson.
En promenad i skogen, en helgresa, laxfiske i solnedgången en vardagskväll efter jobbet.
– Om man på sin fritid gör saker som känns bra i hjärtat, växer ditt må-bra-konto.
Precis som ett bankkonto växer om vi sätter in mer pengar, växer vi själva och våra relationer om vi fyller på oss med sådant vi mår bra av.
När vi är på jobbet gäller det att från början hamna i en god cirkel, även om vi inte är utvilade. Att vi ser hösten som en nystart där vi prioriterar oss själva.
– Våga säga nej! Det är ett ja till dig själv. Så gör du de uppgifter du säger ja till så mycket bättre. Med mer närvaro

Utvilade, avspända och stressfria infinner vi oss på jobbet igen. Tempot i kroppen har minskat och det är svårt att jobba snabbt.

Kollegerna, som kom tillbaka för en vecka sedan, har redan hittat tillbaka till de gamla takterna. De springer i korridoren, tar kaffet med sig till datorn och börjar redan prata om vad de ska göra nästa semester.

Vi frågade stresscoachen Tommy Hermansson i Göteborg om varför det är så lätt att komma in i ekorrhjulet igen.

Måste det vara så här?
– Börja med att fråga dig själv vad det var som gjorde din semester så bra, säger Tommy.

Semestern är också en verklighet och om vi lyckats varva ner och må bra under några sommarveckor har det förmodligen en enkel orsak, enligt Tommy Hermansson.

– Du har lyckats vara här och nu. Det är det som är skillnaden.

För i vår vardag, med långa arbetsdagar, dagishämtningar och snabbköpsköer, tänker vi alltför ofta på vad som ska klaras av senare, om några timmar, i morgon eller nästa vecka. Vi uppfylls av måste och borde.

– Tar vi bort alla måste och borde klarar vi oss mycket bättre. Det finns inga måste, möjligen i ett fängelse, och definitivt inga borde – ett borde är ju bara luft, ingenting! säger Tommy Hermansson.

Men våra arbetsgivare har väl krav på att vi ska prestera?
– Javisst, och många upplever att det ställs högre krav i dag, men vi får inte mer gjort för det. Så här efter semestern kan vi börja träna oss på att säga nej lite oftare. Du kan ändå bara jobba med en sak, även om hjärnan är på sju andra ställen.

Tommy Hermansson jämför med en dator där vi laddat ner för många program. Den blir trög och kan nästan inte jobba alls. Likadant fungerar vi. När vi är på semester och har rensat arbetsminnet tänker vi klarare och har lättare att fokusera på nuet. Det är en erfarenhet vi borde ta med oss tillbaka till jobbet.

– Det handlar om att ta vara på sitt liv och då menar jag både kropp och själ. Vi är ju bra på att träna våra kroppar med styrketräning, core och allt vad det heter. Men det viktigaste är hur man har det härinne, säger Tommy Hermansson och pekar på huvudet.

Att vara här och nu kräver medvetenhet och träning, precis som när vi går till gymet. Att träna mentalt med avslappnings-cd, att meditera och att lära sig nya tekniker genom böcker, är några sätt att börja den inre resan på. En resa som förhoppningsvis gör dig både harmonisk och effektiv på jobbet.

– Om man gjorde på rätt sätt skulle man nog kunna jobba hela året utan semester, säger Tommy Hermansson.

Av: Anna-Lena Bjarneberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top