Hälsa på telefon – nej tack!

Låt dig inte luras av hälsobluffen. Atlas Nutrition skänker bort hormonet melatonin via telefon. Det är olagligt – och medlet är dessutom verkningslöst.

Hälsa på telefon – nej tack!
I Sverige är det olagligt att skänka bort läkemedel.

Att sälja vitaminer och hälsopreparat via telefon blir allt vanligare. Men det är lätt att gå vilse i den djungel av olika produkter som finns på marknaden. Och Att sälja vitaminer och hälsopreparat via telefon blir allt vanligare. Men det är lätt att gå vilse i den djungel av olika produkter som finns på marknaden. Och som köpare är det svårt att veta hur bra preparaten verkligen är.

Härom veckan fick jag själv ett samtal från en telefonförsäljare. I andra änden av tråden fanns en ung kvinna som ville skänka mig en förpackning med hormonet melatonin från företaget Atlas Nutrition. Hon var mycket entusiastisk när hon berättade om den hälsosamma presenten:

– För första gången i Sverige kan vi erbjuda dig melatonin. Ett kroppseget ämne som stärker immunförsvaret och som gör att du sover jättebra. Det finns miljoner nöjda användare i USA och där har man använt melatonin i många år.

Vad telefonförsäljaren däremot inte sa ett pip om är att melatonin är klassat som läkemedel i Sverige. Det är olagligt att skänka bort eller sälja läkemedel på det sätt som Atlas Nutrition gör.

Svenska läkemedel ska kontrolleras av Läkemedelsverket och antingen skrivas ut av läkare om de är receptbelagda, eller säljas av Apoteket om de är receptfria. Varför? Det handlar om patientens säkerhet. Företag som säljer preparat olovligt på telefon eller internet tar inget ansvar för vare sig kvalitetskontroll eller biverkningar.

Därmed ligger ärendet Atlas Nutrition på Läkemedelsverkets bord, även om kvarnarna där verkar mala långsamt.
– Vi känner till vad företaget håller på med och det har inkommit flera anmälningar mot företaget sedan 2006, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket.

Har ni någon tidsplan för ärendet?
– Nej, vi funderar på hur vi ska agera.

Funderar, hur menar ni då?
– Det finns flera problem: Bland annat påstår Atlas Nutrition att melatonin inte är klassat som läkemedel i Holland, varifrån företaget skickar produkterna till de svenska kunderna. Ett annat problem är att svenska myndigheter inte har möjligheter att utöva sitt ämbete i andra länder, säger Kerstin Hjalmarsson.

Läkemedelsverkets påstående om att svenska myndigheter inte kan agera i andra länder verkar inte stämma när vi talar med Mattias Grundström på Konsumentverket.

– Tidigare har det varit svårt att komma åt företag som driver sin verksamhet från ett annat land. Men från och med årsskiftet gäller ett nytt EU-direktiv som innebär att myndigheter inom EU har en skyldighet att hjälpa varandra att ingripa mot personer eller företag som bryter mot ett lands lagar. Nu finns det en verklig möjlighet att komma åt Atlas Nutrition, säger han.

Melatonin är ett hormon som bildas i tallkottkörteln och som reglerar kroppens sömn-vakenhetsrytm. I Sverige säljs melatonin på licens, förskrivet av specialistläkare, bland annat till blinda som inte kan uppfatta dygnets ljusskillnader. Ljus minskar annars produktionen av melatonin och mörker ökar den.
Melatonin säljs mycket riktigt receptfritt i USA och andra länder som ett alternativ till sömntabletter, och som hjälp vid jet lag.

Men enligt en artikel i ansedda British Medical Journal är melatonin verkningslöst vid såväl in-somningssvårigheter som andra sömnstörningar. Det är kanadensiska forskare som vägt samman resultaten av flera studier om effekterna av melatonin.

Äldre forskning på melatonin är främst utförd i laboratorium och man misstänker att den “konstgjorda” miljön utan naturligt ljus och ljud har påverkat resultatet i de studierna.

Det verkar dock inte som att det finns några medicinska risker med att ta melatonin under kortare tid, det man riskerar är att bli lurad på pengarna.

Även Konsumentverket har fått in flera anmälningar mot Atlas Nutrition de senaste åren. Företagets telefonsäljarna erbjuder en “prova-på-gåva” och säger att kunden bara måste betala portot.

Men sedan har Atlas Nutrition i flera fall fortsatt att skicka försändelser med vitaminer och begärt betalt för dessa, och hävdat att kunden har gått med på ett pillerabonnemang.

När missnöjda kunder har försökt ringa företaget för att säga upp sitt påtvingade abonnemang visar det sig att företaget inte riktigt finns i vanlig mening. De kontaktuppgifter som går att få tag på är en boxadress i Malmö och en annan i Mariehamn på Åland. Kundtjänsten sköts av ett utomstående företag i Göteborg och telefonförsäljningen finns delvis på Kanarieöarna. Ingen vill, eller kan svara på frågor.

Atlas Nutrition är en liten gren av ett stort holländskt företag som bland annat säljer böcker och kläder. Genom att köpa tjänster via andra bolag, samt sköta försäljningen och distributionen av kosttillskott och hälsopiller via Holland har Atlas Nutrition hittat ett lagom stort hål i den svenska lagstiftningen att krypa igenom.

– Efter en kartläggning har vi nu hittat en adress i Rotterdam där personer i företaget svarar på våra brev. De har gett oss löften om bot och bättring, men fortsätter att missköta sig, säger Mattias Grundström på Konsumentverket.

Tuffare tag mot telefonförsäljare

Konsumentverket har lagt ett förslag som innebär att telefonsäljande företag ska bli tvungna att ha konsumentens underskrift som bevis på ett godkänt köp. Till dess att sådana tuffare regler gäller kan man som konsument försöka bli mer hårdhudad.

Om du blir erbjuden att köpa hälsopreparat via telefonförsäljning, be försäljaren återkomma ett par dagar senare och kolla först upp företaget och preparatet hos myndigheterna. Och köp aldrig preparat klassade som läkemedel, vare sig på telefon eller på internet.

Tveka inte
Konsumentens makt är inte att förringa. Har du råkat ut för fula fiskar i telefonförsäljningsbranschen? Skriv några rader till ansvarig myndighet, eller ring till kundtjänsten.
– Ju fler personer som lämnar in anmälningar – desto bättre. Konsumenternas information om hur företagen går tillväga ger oss en klarare bild och hjälper oss att ringa in oseriösa företag som kringgår svenska regler, säger Mattias Grundström på Konsumentverket.

Anmäl och fråga hos
• Konsumentverket, 0771-423300
www.konsumentverket.se
Konsumentverket har tjänsten Lurad i telefon? samt länkar till alla kommunala konsumentvägledare som bistår med personlig rådgivning.

• Läkemedelsverket, 018-174600
www.mpa.se

• Livsmedelsverket, 018-175500
www.slv.se

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top