De här vanliga växterna kan skada ditt husdjur – har du dem hemma?

Katter och hundar och andra husdjur har en tendens att tugga på det mesta – men vissa saker kan faktiskt vara giftiga för dem.

De här vanliga växterna kan skada ditt husdjur – har du dem hemma?
Foto: Istock

Lilja

Liljor är ofarliga för hundar, men giftiga för katter. Även en mindre mängd kan orsaka njursvikt. Dödligheten för förgiftning som inte behandlas inom 18 timmar ligger på 100 procent,  så se till att ta din kisse till veterinären om den tuggat på liljor!

Foto: Bigstock

Påsklilja

Här är det själva löken som är farligast, men även att tugga på blommor och stjälkar kan ge ditt husdjur livshotande skador om det vill sig riktigt illa. Vi som har hund vet att vissa av dem älskar att gräva i rabatten – något att tänka på om man vill sätta påskliljor

Foto: Bigstock

Hyacint

Även här är det löken som är boven. Den orsakar kräkningar och diarré.

Foto: Bigstock

Azalea

Azaleor är fantastiskt vackra och vi älskar dem eftersom de blommar nu på vintern. Men tyvärr ger de hundar och katter sveda i munnen och svalget, samt magbesvär.

Foto: Bigstock

Tulpan

Även allas vår favoritblomma tulpanen orsakar kräkningar, magsmärtor och salivutsöndring hos husdjuren. Det är framför allt löken som är giftig, men det finns väl ingen anledning att låta dem mumsa i sig blommorna heller! 

Foto: Bigstock

Amaryllis

Hela växten är giftig, orsakar kräkningar och diarré hos katter och hundar. Tänk också på att vattnet i vasen blir giftigt och inte bör drickas.

Foto: Bigstock

Liljekonvalj

Liljekonvaljer är jättefina som snittblommor, men de är mycket giftiga. Redan små mängder kan ge symptom som sår i munnen och magproblem. Stora mängder kan orsaka hjärtproblem. 

Foto: Bigstock