Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

En pallkrage med färgglada grönsaker blandade med ätbara blommor blir ett vackert blickfång i trädgården. Nu är det dags att så.

Frodiga grönsaker är en lust för både öga och gom, dessutom finns det många ätliga blommor. Salladssorter kan man också blomma ut med. 

I Frankrike finns det en lång historia av den här typen av vackra grönsaksodlingar. Därifrån kommer också namnet – potager. Enklast är det att så i en pallkrage och ordna sådden i ett fint mönster.

Allra vackrast är den på sensommaren när allt vuxit till sig, men gräslök, hornviol och pepparmynta är fina tidigt. Andra tidiga kryddväxter man kan blanda upp med är timjan, oregano och malört. Om man vill ha höjd i pallkragen direkt är det fint med ett uppstammat vinbärsträd, som ofta grönskar redan i april.

Ett annat knep för tidig fägring är att förså i små krukor inomhus eller i växthus i april–maj. Sedan gäller det att inte sätta ut plantorna för tidigt, eller skydda dem med fiberväv under kalla nätter.

Grönsaker behöver mycket gödsel. Kogödsel på våren ger en bra grund, och på sommaren är det bra att vattna med lättupptaglig flytande näring. Kryddväxter kan man sluta göda vid midsommar, i likhet med andra perenna växter.

Dillen strör man ut emellan plantorna, den gillar att få komma lite var den behagar – som rabattens spetslika garnityr. Och glöm inte att vattna, speciellt om drömmen om en varm och solig vår slår in.

9 favoriter i pallkragen

1. Pepparmynta

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Pepparmynta sätter piff på röror, och som te sägs den vara uppiggande och bra för magen. Plantera i lerkruka nedsänkt i jorden, annars riskerar man att den sprider sig vilt.

2. Dill

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Dill kräver lucker jord och jämn fukt och kan därför vara lite knepig att lyckas med. Ett knep är att strö fröna över hela rabatten, så att de är skyddade av andra växter när de gror. 

3. Mangold

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Mangold med röda eller gula stjälkar är vackert. Väldigt lättodlad och användbar – små blad kan användas i sallader och stora i wok. Klipp ner om den går i blom, så kommer den igen. 

4. Gräslök

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Gräslök är skördeklar redan till nässelsoppan och sedan kommer blommorna som en bonus. Klipp ner dem när de har vissnat, så kan du snart klippa nya fina strån. 

5. Solros

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Solros är en riktig höjdare i en potager! När de börjar blomma över är det dags att fundera över om man vill mata fåglarna med fröna eller behålla dem själv. Med en papperspåse över den vissnande blomman får fröna mogna ifred.

6. Blåklint

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Blåklint har ett vackert, spensligt växtsätt. Klipp ofta till buketter, så kommer det nya blommor hela sommaren. Fin dekoration i salladen.

7. Ringblomma

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Ringblomma tillhör trädgårdens efterrätt. Blommar tills frosten kommer och faktiskt längre än så. Vacker dekoration i sallad och wok. Här läckert blekgula nyheten ‘Snow Princess’. Nelson Garden.

8. Hornviol

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Hornviol är en söt minipensé, som blommar tidigt och tål rejält med kyla. Har man tur övervintrar den. Blommorna är fina på tårtan eller infrysta i iskuber.

9. Slingerkrasse

Så här odlar du både vackert och gott i pallkrage

Slingerkrasse strävar uppåt, gärna i solrosen, här nya sorten ‘Cherrelle’. Använd buskkrasse om du vill använda krasse som kompakt kantväxt. Impecta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top