Så maxade de sina 55 kvadrat

Med smart planering kan ett litet hus kännas riktigt rymligt. Följ med till familjen Brandt-Englunds luftiga västkustdröm på 55 kvadrat.

Pernilla Brandt-Englund

Ålder 45.
Familj Maken Conny Englund, 51, barnen Theodor, 17, Alice, 12, och Noel, 10.
Yrke Inredare i eget företag, Conny är plattsättare.
Bor Egenhändigt ritat och byggt sommarhus på 55 kvm plus 14 kvm sovloft, byggt 2014 i Skummeslövsstrand på västkusten. Familj-en bor permanent i småländska Markaryd.

Ibland är vägen till ett eget fritidshus lång och krokig, särskilt om budgeten är liten. Familjen Brandt-Englund längtade till havet och laddade för att flytta permanent. De tittade på hus vid kusten och budade för att sedan se det glida ur händerna när priserna steg i höjden.

– Vi var redo, men när vi inte lyckades hitta rätt hus till rätt pris drog det ut på tiden. Då hann det hända så mycket på jobbfronten hemma att det kändes svårare att genomföra den där flytten, minns Pernilla Brandt-Englund

Flyttplanerna grusades men längtan efter havet fanns kvar. Då dök möjligheterna att köpa en tomt upp. Det fick Pernilla och maken Conny Englund att börja leka med tanken på att bygga ett fritidshus. 

– Det är ju inte så att vi rullar i pengar, säger Pernilla och skrattar. Det var ingen självklarhet att vi skulle ha möjlighet att bygga. Vi räknade och räknade och kom fram till en budget som vi var tvungna att strikt hålla oss till. Det innebar att om en sak blev dyrare än tänkt var vi tvungna att spara in på något annat, säger hon. 

Pernilla arbetar som inredare. Som sådan är hon van vid att hantera budgetar och vara tvungen att åstadkomma mesta möjliga effekt till minsta möjliga kostnad. Visserligen är det normalt offentliga 

miljöer, större företag och skolor som är hennes arbetsområde, men tankegångarna och arbetssätten är lätta att överföra. 

Conny är plattsättare och händig i det mesta. Slutsatsen blev att om de använde sig av alla sina knep och gjorde så mycket som möjligt av jobbet själva så skulle de klara det. 

– Man får tänka att allt inte behöver vara tipptopp och färdigt direkt. Hellre satsa pengar på att få grundarbetet gjort rätt och rejält från början. 

Så maxade de sina 55 kvadrat
Köksinredningen valdes för de släta luckorna med infällda handtag.
Köksön fungerar också som avgränsning mot entrén. Kök från Ikea. Foto: Tommy Durath.

Förklok istället för efterklok 

Bland annat kan man spara genom att vara “förklok” istället för efterklok. Än funkar det att ha alla barnen sovande på loftet, men Pernilla och Conny inser att det kommer en dag när det blir för trångt i stugan. Ett Attefallshus med extra sovrum och badrum finns därför redan med i planerna. 

– När vi grävde ur för huset och gjöt betonggrunden inkluderade vi också gästhuset. Grunden till gästhuset sitter som en förlängning på sommarhuset. Vatten och el är förberett och framdraget. Genom att göra det samtidigt med det större huset, kostar det en bråkdel jämfört med om man ska göra jobbet separat senare. 

Området de byggt på har strikta regler för hur stort och högt man får bygga, men utöver det är man fri att utforma sitt hus som man vill. Pernilla och Conny ritade och planerade sitt hus på egen hand. Den som tror att en inredare då skulle ritat ett extra originellt hus tror fel.  En proffsinredare vet istället hur man utnyttjar det svängrum man har och håller sig inom
ramarna. Vill man hålla kostnaderna nere, är en kompakt, rektangulär huskropp en mindre kostsam konstruktion än hus med vinklar och vrår. 

– Håll basformen enkel och lägg mer krut på planering av husets interiör. Flödet i huset, rummens fördelning, placering av innerväggar… Det i sin tur påverkar var fönstren kan placeras. Satsa pengar på sådant som bidrar till husets känsla och er livsstil. Kaminen var till exempel ett måste för oss – det finns värme i huset, men att kunna elda brasa gör att man upplever det som mysigt att åka hit även när det inte är säsong för sol och bad. Elda, dricka te och läsa bok en helg är också avkoppling. 

Fri sikt genom huset

För att få 55 kvadratmeter att kännas rymligt, ville Pernilla ha fri sikt genom hela huset och taket öppet upp till nock. Sovloftet är därför placerat i främre änden av huset, så att man har normal takhöjd precis över hall, badrum och kökshörna. Men det man SER när man stiger in genom ytterdörren är inte det lägre taket i halldelen. Blicken dras istället in i det ljusa, höga och öppna allrummet. En lyx som prioriterades var takfönstren som ytterligare bidrar till den luftiga känslan. 

– Det spelar ingen roll att det finns “tillräckligt” med fönster på väggarna. Mer ljus och blå himmel är aldrig fel. Jag snålade in på dyra bänkskivor till köket och lade slantarna på takfönster istället och det har jag inte ångrat en sekund.

Så maxade de sina 55 kvadrat
Barnens sovloft har ett räcke av plexiglas och fri sikt över stugan. Plexiglasräcket gör också att ljuset från gavelfönstret når hela vägen in. Foto: Tommy Durath.

“Ska kännas härligt”

Ett klassiskt knep för att få små ytor att kännas större, är förstås att måla vitt och välja ljusa golvmaterial. En aning otippat är däremot valet av en härligt färgglad och rikligt mönstrad tapet – ett sätt att öka känslan av rymd. Den är nämligen placerad som fond på den höga väggen som når ända upp i nock, mitt i huset. Den drar blickarna till sig och gör rummets volym och takhöjd än mer påtaglig. Här och var finns också ljust grått som en återkommande kontrastfärg. 

– Jag gillar annars mörka färger och mer dramatiska kontraster, men på små ytor får man försöka hålla en ljusare och lättare färgskala. Det är också bra att tänka på att begränsa intrycken. Ren-are ytor, mindre plotter, återkommande 
accentfärger, men också färre material-val. Som att använda samma klinker i badrum, hall och bakom köksbänken.

Många möblerar sommarhuset med gamla avlagda möbler hemifrån. Som om sommarhuset är mindre viktigt och det gamla får duga.

– Ett sommarhus ska ju kännas härligt, så att man längtar dit och blir glad av att vara där. Det är ju själva syftet med hus-et. Välj få ting, nättare möbler och håll det sparsamt, men välj sådant du verkligen tycker om, som passar in och går bra ihop, råder Pernilla. 

Det betyder inte att man måste rusa iväg och köpa allting nytt och dyrt, för det går lika bra att köpa begagnat och billigt. Ett litet hus blir bäst om man väljer möbler lämpade för små ytor. Gamla möbler hemifrån är ofta avsedda för större rum. Har du dessutom valt bort möblerna hemma för att de var slitna och omoderna, så blir de ju inte hippare eller snyggare bara genom att flyttas.  

Sparsmakad inredning och begränsat med prylar i sommarhuset har fler bonusar. Dels blir det mer lättstädat och dels mer vilsamt. Färre saker som pockar på uppmärksamhet gör det lättare att koppla av och ägna sig åt sådant som verkligen är viktigt. Som att bada, spela boll och köra ner tårna i sanden. Det är så man fyller på förråden av härliga som ska räcka hela vintern igenom.

Av: Anna Örnberg 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top