Starta trädgårdssäsongen nu

Starta trädgårdssäsongen redan nu! Glöm otympliga lysrör, nu kommer de nya smarta växtlamporna som smälter in i hemmet och sätter fart på plantorna.

Starta trädgårdssäsongen nu
Härligt med grönska på köksbänken! Med extra ljus funkar det året om.

Trots att det är mitt i vintern finns goda möjligheter att inleda
odlingssäsongen. Nu finns allt fler smarta lösningar för att kompensera den stora bristvaran så här års: Ljustillgången. 

Speciella växtlampor för både krukväxter och fröodling ger växterna det ljus de inte kan få genom fönstren. Intresset för växtbelysning är stort, enligt Johan Orre, trendspanare och butikschef på Plantagen, där man i vinter lanserar flera olika modeller för hemmabruk.

– Många använder gröna växter som en del av inredningen. Om man investerar en tusenlapp på en stor fikus vill man förstås att den ska leva ett tag. Och utan extra belysning går det inte så bra.

Välj rätt lampa till dina växter

Ny generation lampor

Det är den relativt nya led-tekniken som har bidragit till en smärre revolution inom växtbelysningsområdet. Glöm den industriella och lite klumpiga lysrörskänslan, för nu finns smidiga och snygga växtlampor som funkar i ett hem. Och de passar för både den stora benjaminfikusen i vardagsrumshörnan och den nysådda tomatplantan på köksbänken.

– Led-tekniken har fört med sig att man kan styra vad lampan ska göra, konstaterar Roland Olsson, vd på företaget Venso Ecosolutions, som säljer den nya generationens växtbelysning via återförsäljare som Plantagen, Granngården, Blomsterlandet med flera.

– Man kan helt enkelt ställa in ljuset på rätt våglängder för att göra fotosyntesen optimal. 

På några produkter kan man variera våglängderna själv genom olika inställningar, medan andra endast levererar en sorts ljus. 

Varmt eller kallt ljus

Man kan också köpa olika typer av små växtlampor som sedan skruvas in i en armatur precis som en vanlig glödlampa. Det finns tre olika typer av sådana växtlampor:

Rött, blått och vitt ljus, vilket för ögat ser ut som ett ljust rosa ljus. Det är bra när man vill driva upp kraftiga och fina plantor, eftersom det ökar bladtillväxten och även benägenheten att blomma. En sådan lampa kan man placera på valfritt ställe, även där man inte har tillgång till solljus. 

Vitt och rött ljus, som ger ett varmt vitt intryck. Det lämpar sig för tillskottsbelysning för krukväxter i någon av hemmets mörkare vrår.

Blått och vitt ljus, vilket för våra ögon ser kallt ut. Det passar för vinterförvaring av exempelvis pelargoner, oliv-  eller citrusträd i ett garage
eller annat svalt utrymme. Denna typ av ljus stimulerar rotutvecklingen och ökar växtens förmåga att behålla bladen.

Ett vanligt nybörjarfel är att man börjar odla i ett söderfönster och tänker att det naturliga ljuset ska räcka. 

– Men där blir det oftast för varmt, i förhållande till den ljusmängd som finns. Då blir plantorna långa och rangliga, säger Silvije Volenik, som är
produktansvarig på Venso Ecosolutions.

Vilar på natten

En tumregel är att ju varmare man har, desto mer ljus krävs. Därför är det bättre att börja odla på en svalare plats i hemmet, cirka 18 grader, och tillsätta ljus från en bra växtlampa ungefär 16 timmar per dygn. 

För även växter behöver sin dygnsvila. Men växterna kan bli långa och rangliga, även om man har en växtlampa, påpekar Silvije Volenik. 

– Då har man troligen för lite ljus, en lampa som inte ger tillräcklig effekt.

Kolla in olika lampor på nästa sida>>

Starta trädgårdssäsongen nu
Allt-i-ett. Liten odlingsstation i plast och aluminium med T5 lysrör, be-
vattningsbricka och odlingstråg. Maxhöjd 45 cm, b 50 cm, d 20 cm, ”Micro Growlight Garden”, 649 kr, Wexthuset.
Starta trädgårdssäsongen nu
Sexpack. Odlingsstation ”Eco Herb” med vitt led-ljus, lämplig för köksbänken, rymmer sex krydd- örter. Passar även för krukväxter och odling i vatten. H 39 cm, l 36 cm, d 18 cm, 999 kr, Granngården.
Starta trädgårdssäsongen nu
Retro-stiligt. 70-talsinspirerad hängande växtlampa ”Planter”
i koppar, vattentät nedre kupa och led-lampa i den övre. H 30–60 cm, diam 18 cm, 949 kr, från Inred.se
Starta trädgårdssäsongen nu
Sköter sig själv. Liten praktisk led-lampa med led. Lampskaft 30 eller 44 cm högt, med extra tillbehör max 72 cm. Självbevattnande kruka av biokomposit. ”Genie Kitchen Garden Set”, 980 kr, endast lampa 495 kr, gul, vit, grå eller svart, Wexthuset.
Starta trädgårdssäsongen nu
Högt och lågt. Lampan ”Anoda” ger ljus i mörka hörn. Lampfoten skyddar under­laget mot eventuell fukt från krukan. Finns i tre storlekar för bord och golv, ”Liten” klarar en växt på max 50 cm, ”Mellan” 66 cm, ”Stor” 170 cm. 399–1 295 kr, i butik från vecka 10, Plantagen.
Starta trädgårdssäsongen nu
Flexibelt. Effektiv växtarmatur ”Growlight Quattro 30 W”, kan växla mellan blå och röda våglängder, stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning. Klarar en större odlingsyta, passar exempelvis
i ett växthus. L 64,5 cm, b 6 cm, 1 850 kr, Venso Ecosolutions.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top