Så hänger du dina tavlor – expertens bästa tips

Tavlor, fotografier, affischer och barnteckningar – ju mer konst desto roligare! Här är bästa tipsen för hur du hänger bilderna tillsammans.

Expertens bästa tips

Bästa råden från Mårten Castenfors
1. Välj med hjärtat. Välj konst du tycker om, men undvik massproducerade, billiga affischer. Grafik är förhållandevis billigt, på Bukowskis Market kan man ofta fynda för runt en tusenlapp.
2. Välj ram med omsorg. Vill du att bilden eller målningen ska vara det framträdande, välj en så diskret ram som möjligt.
3. Häng längs mittlinjen. Häng hellre flera tavlor runt en tänkt mittlinje än att låta dem linjera i underkant, friare former ger en mer spännande komposition.
4. Prova dig fram. Testa olika varianter tills du har en komposition som gör att blicken hamnar där du vill att den ska hamna när man kliver in i rummet.
5. Begränsa och förnya. Tveka inte att begränsa antalet tavlor. Less is more. Att byta ut några tavlor då och då kan förändra intrycket av ett helt rum.

Häng enligt gyllene snittet

Det gyllene snittet är det harmoniska förhållandet i en struktur. Gyllene snittets proportioner förekommer ofta i naturen, men konstnärer har i alla tider använt sig av detta för att skapa bilder som attraherat ögat. För att hänga en grupp tavlor enligt gyllene snittet måste du först placera tavlorna som en helhet (på golvet till exempel). Mät sedan höjden på gruppen, inklusive ramar.
1. Utgå från en mitthöjd på väggen, 140 cm från golvet brukar vara lagom.
2. Multiplicera tavelgruppens höjd med 0,382.
3. Dra ifrån talet du får i punkt 2 från väggens mitthöjd.
4. Det tal du får är avståndet från golvet till tavelgruppens underkant. Exempel: Om tavelgruppen är 100 cm hög tar du 100 x 0,382 = 38,2. Dra 38,2 från 140 = 101,8. Tavelgruppens underkant hamnar alltså 101,8 cm från golvet.

Våra hem är fulla av bilder. Barnteckningar, fotografier och tavlor gör hemmet ombonat och personligt, liksom äldre, ärvda tavlor som visar våra rötter eller har affektionsvärde.  Utan någonting på väggarna blir ett hem också kallt och anonymt, men  de flesta av oss har ändå begränsat med utrymme.  Så hur gör man då för att visa upp sina skatter på bästa sätt? Hur väljer man, skapar olika stilar och framförallt – hur arrangerar man sina tavlor snyggt på väggen?
– Att hänga konst är som att dansa, konstaterar Mårten Castenfors,  chef på Liljevalchs konstsalong i Stockholm. Med över 30 år i konstbranschen har han stor erfarenhet av konst i offentliga lokaler, som utställningar, men även ett stort konstintresse privat.
– Det gäller att hitta rytmen, att få till det. Sen kan det vara olika takt i olika rum. Vissa rum kanske är mer som explosiv passionerad tango, andra en stillsam vals…

Växla mellan favoriterna

Men Mårten Castenfors påpekar samtidigt att det inte finns några “rätt” eller “fel”.  Vad man har på väggarna hemma är trots allt högst personligt, och ska så få vara.
– Det är vanligt att man gör en personlig “älsklingsvägg” där man samlar allt man tycker om, från barnteckningar till fotografier och kanske ärvd konst. Ofta tenderar den här typen av väggar att växa sig större och större med åren. Det kan mycket väl bli bra, men min erfarenhet är att det ofta är klokt att ändå begränsa sig lite. Var inte rädd för att ta bort några av tavlorna istället för att ösa på med allt på en gång.
En tavelvägg behöver inte heller vara konstant. Att byta ut alla, eller några, av konstverken ibland, gör att samtliga favoriter kan få sin stund i rampljuset någon gång.  Om man öser på med allt samtidigt blir det lätt bara ett sammelsurium där allt flyter ihop.  Att ha olika stil, färgskala eller tema i olika rum gör också att bilderna kan få ett sammanhang så de framträder bättre. Varma färger gör till exempel att ett rum känns ombonat, vill du skapa en klassisk, lite högborgerlig stil, satsa på tunga guldramar och oljemålningar, gärna porträtt. I det moderna hemmet hittar man ofta mycket grafik och svartvita fotografier.

Alltför strikt kan bli tråkigt

Hur tavlorna sedan hängs på själva väggen är en konst i sig.
– Du känner i magen när det är rätt, säger Mårten Castenfors. En bra hängning är spännande, jag tycker att det ska hända något på varje vägg. En alltför strikt hängning med likadana ramar och alla tavlor kant i kant eller linjerade i underkant,  tycker jag personligen är lite tråkigt. Även om det är olika motiv gör en så pass tät och sammanhållen hängning att tavlorna flyter ihop mer eller mindre till en enda bild. Det kan ju vara snyggt, men fungerar inte om man vill att varje enskild tavla ska synas och ta för sig.
En bra idé är att utgå från gyllene snittet (se ruta), då brukar man få bra balans. Gyllene snittet ska vara på den plats där du vill att betraktarens blick först ska fastna, sedan kan du placera resten av tavlorna runtomkring.  De behöver heller inte hänga tätt tillsammans. Tvärtom, att våga ge dem lite utrymme och luft emellan gör att varje motiv framträder tydligare.
Det är också viktigt att tänka på omgivningen. En liten färgrik tavla på en vägg med storblommigt, lika färgglatt mönster, drunknar lätt och smälter ihop med tapeten.  Likaså kan en stor tavla kännas instängd och får svårt att komma till sin rätt på en liten vägg. Tänk också på vilket avstånd tavlan bäst betraktas på. En liten tavla vill man komma nära, en stor njuter man bäst på håll.

Ge rummen olika karaktär

Är man flera i familjen som konkurrerar om väggutrymmet kan det vara klokt att låta olika rum få olika tema eller karaktär. Kanske kan de mer personliga bilderna, foton och barnteckningar, fylla väggarna i hallen, det är ett trevligt sätt att välkomna gäster och tala om vilka som bor här.
Sen kan kanske den riktigt fina tavlan få trona ensam på en vägg och dra blickarna till sig, och den grafiska installationen med många tavlor i sparsmakad färgskala, eller temabilderna, få tala för sig själva på en annan vägg eller i ett annat rum.    
– Men tänk på att ditt hem ska vara ett hem, inte en stylad uppvisning för att imponera på gäster. Det viktiga är att ni som bor i hemmet trivs med hur det ser ut på väggarna,  avslutar Mårten Castenfors.

 

Fem sätt att hänga tavlorna

Så hänger du dina tavlor - expertens bästa tips
Rak överkant En strikt och lugn hängning som är lätt att lyckas med. Här kan man leka mycket med form och färg utan att det straffar sig. Sätt de större tavlorna mot mitten. Använd gärna en linje som redan finns i rummet, till exempel överkanten på en bokhylla.

 

Så hänger du dina tavlor - expertens bästa tips
Rak underkant Det här är det absolut enklaste sättet att lyckas med tavlor som ska hänga i bredd. Med hjälp av en imaginär stödlinje hamnar tavlorna snyggt på plats. Vill man vara flexibel använder man en tavellist istället.

Så hänger du dina tavlor - expertens bästa tips
Samlad form När tavlorna bildar en gemensam form skapar de “en tavla av tavlor”, ett knep som ofta används i inredningsreportage. Lägg ut en filt eller ett lakan på golvet och arrangera tavlorna där tills du är nöjd, innan du tar fram hammaren.

Så hänger du dina tavlor - expertens bästa tips

Fri komposition Den mest krävande formen, som kräver att man har känsla för komposition. Liknande ramar, motiv eller färgval underlättar. Håll avstånden mellan tavlorna så lika som det går. Ju mindre mellanrum, desto snyggare brukar resultatet bli.

Så hänger du dina tavlor - expertens bästa tips
Mittlinje Den här metoden är utmärkt när man vill fylla en vägg med många tavlor. Låt mittlinjen styra, och fyll på uppåt och nedåt. Den gemensamma linjen ger kompositionen harmoni även om tavlorna är mycket olika
i storlek.

 

Av Susann Gson Engqvist, illustrationer: Maria Blom

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top