Så fixar du köket på en helg

Trött på ditt gamla kök? Här tipsar Anders "Arga snickaren" Öfvergård om hur du med enkla medel ger husets viktigaste rum ett lyft.

Vanliga problem och hur du löser dem

Trista transportsträckor

Problem: Matlagningen är ett maratonlopp mellan spis, diskbänk och kyl som står alltför långt ifrån varandra.
Tips: Fundera över vad du använder när du lagar mat. Försök att koncentrera det viktigaste, antingen genom att byta förvaringsplatser, eller genom att flytta på skåp och vitvaror. Det är lättare än man tror i ett kök med standardmått.

För låg nivå

Problem: Femtiotalskök kan vara hur charmiga som helst, men arbetshöjden är inte särskilt ergonomisk. Idag vill vi gärna ha 90 cm. Det handlar om trivselhöjd. Har vi bättre arbetshöjd mår vi bättre i kroppen.
Tips: Även en centimeter kan göra skillnad, så en tjockare bänkskiva kan räcka. Vill du ha större förändring kan du höja de befintliga fina skåpen genom en högre sockel. Skåpen sitter fast med två skruvar i väggen, och det finns billiga ben som du kan skruva på för att få dem högre.

Rörigt på bänkar och hyllor

Problem: Hur fina saker man än har ser det lätt rörigt ut om för mycket står framme.
Tips: Håll bänkytorna rena, och ordna plats för porslin och alla pryttlar inne i skåpen istället. Låt eventuella öppna hyllor innehålla vackra föremål som matchar i färg och form, t ex fina burkar, vackra koppar eller vaser.

Skafferihaveri

Problem: Mjölpåsar finns det flera av, men alla gick ut på 90-talet. Dina skåp är överfulla, men så djupa att du aldrig hittar någonting.
Tips: De bästa köken har lådor på nästan alla ställen. En låda drar du ut och ser rakt ner i. Sätt in lådor i skafferi och djupa underskåp. Många företag, t ex Ikea och Marbodal, har lådor att köpa till. Ska du lacka om skåpluckorna kan lackfirman göra lådfronter av dem.

Att bygga om köket har blivit en folksport. Men bara för att du vill ha ett kök som är trivsamt att laga mat i behöver du inte lägga ner en förmögenhet. Att fixa köket kan vara betydligt billigare – och lättare – än du tror. Och det är ju resursslöseri att slänga ut fullt funktionella vitvaror och skåp, konstaterar Anders Öfvergård från inredningsprogrammet Arga snickaren. I nya boken Bygga fixa bo tipsar han om hur man förnyar hemmet på ett enkelt sätt.
– Att uppdatera köket behöver inte vara att lägga om hela golvet eller riva väggarna. Det kanske räcker med att byta bänkskivorna eller måla luckorna. I snitt kostar det 200 kronor per lucka att lacka om, och då blir det som nytt! Sen höjer du upp de charmiga 20-talsskåpen till funktionell arbetshöjd och byter ut bänkskivorna. Det blir som en totalrenovering av köket för inte mer än 15 000 kronor, säger han.

Du ska nå allt på två steg

Det viktigaste är att börja med att sätta sig ner och fundera över vad det är som inte funkar. Är det utseende eller funktion? Har färgen på luckorna börjar flaga? Eller är det helt enkelt svårjobbat?
– Om du måste gå sex-sju steg bara för att hämta lite vatten blir matlagningen inte så roligt. Jag brukar prata om “basketkök”, där vatten, spis och kyl ska ligga nära varandra. På två steg ska du nå allt du behöver, säger Anders Öfvergård.
Är problemet själva grundstrukturen kan det behövas en större ombyggnad, men det kan också räcka med att flytta om skåp och vitvaror. Det är lättare än många tror, eftersom svenska kök ofta följer standardmått där fast inredning som skåp, kyl och spis vanligtvis är 40, 60 eller 80 centimeter.
– Det är lite som att bygga med lego, säger Anders Öfvergård.
Ibland kan problemet handla om något så enkelt som hur du har möblerat i skåp och lådor. Var står stekpannor och kastruller, var står micron och brödrosten? Har du bänkyta fri bredvid kylen så att du kan ställa kassen med mat där när du har handlat och ska plocka in?
Flagnande färg på skåpdörrar eller fula knoppar på luckor kan också vara ett irritationsmoment, som är lättfixat.
– Man måste inte sätta på sig snickarkläder för att byta knoppar eller sätta upp en hylla. Istället för att sitta med mobilen i soffan kan man ju göra något kreativt, kanske med resten av familjen.

Prova att göra det själv

Det finns två goda skäl att försöka göra arbetet själv, och inte lägga ut allt på en snickare, tycker han. Ett är förstås ekonomi, men det är också en fråga om personlig utveckling.
– Du kanske upptäcker att du kan mer än du tror. Om du prövar och inte tycker att det passar dig så har du i alla fall lärt dig lite och kan vara med och diskutera arbetet med den som ska göra det.

 

Fem snabba lyft för köket >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top