Planera din trädgård på vintern

Vintern är den perfekta årstiden för att planera din trädgård. Trampa upp nya stigar i snön, modellera kramsnö till buskar och låt grenar markera nya friggeboden.

Planera din trädgård på vintern
Trampa upp gångar och bygg rabatter av snön. Endast fantasin sätter hinder för vad du kan hitta på med din trädgård.

Så här års är det lätt att sucka och tycka att trädgården ser trist och tråkig ut. Men att se sin tomt tömd på färger och bladverk ger en unik möjlighet att planera, framför allt när det gäller de lite större dragen.

När vare sig vackra växter eller irriterande ogräs fångar blicken är det enklare att se tomten som helhet; sluttningar, höjdskillnader och ojämna ytor framträder tydligare, i alla fall om inte snötäcket är alltför tjockt. Du kan också bli varse hur platt din tomt faktiskt är, en helt plan tomt är sällan särskilt spännande, men det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om hur den ska göras mer livfull mitt under växtsäsongen.

Provbygg med snö
– Därför är det perfekt att trädgårdsplanera på vintern, tycker Anette Blåberg, trädgårdsdesigner med terapiträdgårdar som specialitet.
– Dels är det förstås en bra tid, efter­som man har mer av den varan när trädgården vilar och inte kräver någon skötsel. Men det är även lättare att tänka nytt om man inte störs av för många intryck. Dessutom är det perfekt att använda sig av snön för att provbygga miljöer i trädgården.

Lös snö går lätt att flytta, kram­snö passar perfekt för att bygga exempelvis låtsasmurar eller rabatter med. Är snön hård och kompakt kan du skära ut block och använda på samma sätt.
Att stampa ner ett hörn av tomten för att se om en damm skulle kunna passa, eller trampa runt olika varianter av gångar är också ett smart och enkelt sätt att hitta den optimala lösningen.
Tänker du dig en rak gång kanske du ändå ska prova att trampa upp en lite mer vindlande variant, om inte annat så för att verkligen bli säker på att du tänkte rätt från början.
Möjligheterna är oändliga, särskilt om det kommer flera omgångar med snö.

Fotografera olika varianter
– Jag brukar även använda mig av bambupinnar, eller trädgrenar, som jag sticker ner i snön och flyttar runt, berättar Anette Blåberg.
– Med dem kan man prova allt från hur stor boden ska vara till hur häckar, spaljéer och träd bör placeras. Allra bäst blir det om du dessutom har möjlighet att fotografera de olika varianterna med en digitalkamera, då kan du jämföra dem efteråt.

Bild 1155157

Fotografera av tomten, skriv ut och rita in dina idéer.

 

Bild 1155158

Här har den önskade sommarträdgården ritats in.

 

Är du lite pysslig kan du rita in både växter och andra element i bilden, både dem du planerar och de som redan finns där. Enklast är att bara rita för hand på den utskrivna bilden.
Skriv ut på vanligt kopieringspapper, inte fotopapper, annars blir det svårt att få färgen att fastna. Är du mer avancerad kan du göra detaljerade skisser i datorn.
Det är bra om du betraktar, och helst även fotograferar, ditt hus och tomt från flera håll, inte minst inifrån huset. Det är trevligt om man kan njuta av exempelvis blommande fruktträd när man sitter och äter frukost, i stället för att stirra på grannens garageuppfart. Att öppna sovrumsfönstret på kvällen och känna hur kaprifoldoft letar sig in är också enkelt ordnad vardagsnjutning.

Mer än blommande växter
En trädgård är så mycket mer än blommande växter, tänk även stammar, bladfärg och form, blomningstiden är ofta försvinnande kort. Glöm heller inte dofter – och ljud! Prasslande elefantgräs är rofyllt att lyssna till, många gräs är tacksamma snabbväxare som kan bli ett par meter höga på bara en sommar.
Att planera för att trädgården ska vara fin året om är också lättare på vintern, eftersom man blir varse hur den verkligen tar sig ut en gråmulen, skum februarimorgon. Så här års ser de svenska trädgårdarna sällan särskilt spännande ut, men det går att ändra på. Träd och buskar med vacker färg på stammen, som till exempel kopparlönn eller kornell, liksom vintergröna barrväxter, bambu och murgröna ger färg året om.

Planera belysningen
Planera även in belysning. Det är lätt att glömma bort hur mörkt det faktiskt är under en stor del av året när man står mitt i sommaren. Förbereder du redan nu kan du enkelt sätta upp armaturer när tjälen gått ur jorden och så är allt fixat och klart när hösten kommer. Prova att sätta ut och flytta runt ficklampor, byggbelysning eller varför inte bygga små fina snölyktor där du tror det skulle passa med mysbelysning.

Till sist, kom ihåg att trädgården ska vara en plats för avkoppling och njutning. Den kommer aldrig att sköta sig helt själv, men att pyssla lite lagom med växter och kanske odla lite egna grönsaker gör gott för själen. Men ambitionsnivån sätter du.

Av: Susann Gson Engqvist, Illustrationer: Anette Blåberg, Good Garden, Foto: Susanna Hedengren