Vackraste julblommorna

Det snabbaste sättet att göra jul i huset är att fylla det med vackra och doftande julblommor. Här har vi valt ut riktiga julklassiker.


Visa album

Julstjärna

Euphorbia pulcherrima

Den klassiska julstjärnan finns numera i många andra färger än rött. Allra vackrast är de flergrenade men man kan också sätta samman flera mindre julstjärnor eller samarrangera med andra växter.
Skötsel: Julstjärnan är mycket känslig för kyla, packa in den ordentligt i tidningspapper om det är  under 12° när du tar hem den. Den tål inte heller kalldrag.
Julstjärnan vill stå ljust men du kan ha den längre in i rummet, då förkortas dock hållbarheten.
Låt den torka upp mellan vattningarna så minskar du risken för bladfall.

Hyacint

Hyacinthus orientalis

Hyacint är kanske den blomma som är mest förknippad med julen. Vanligast är rosa, blå och vit men nya färger börja komma, i dag kan du hitta hyacinter som är mörkröda, lila eller ljusgula.
Hyacinten doftar underbart men olika starkt, kolla doftmärkningen. Vill du kan du ha den som snittblomma i vas, den håller lika länge som blomma på lök.
Skötsel: Vattna den knoppande hyacinten sparsamt men lite mer när den blommar. Låt jorden torka mellan vattningarna. Ställ den gärna på sval plats under natten, då håller den längre och blommorna blir mer kompakta.

Amaryllis

Hippeastrum x hortorum

Amaryllisen är den praktfullaste av alla jullökar. Du kan välja allt från storblommande julröda till små vårliljelika i pastelltoner.
Skötsel: Vill du driva den själv och få den blomma till jul bör du senast i mitten av november plantera en julbehandlad lök eller en som redan är på gång. En del lökar kan ta upp till tio veckor på sig att blomma. Köper du en krukodlad där knoppen är på väg ska den ha sparsamt med vatten för att inte stängeln ska ränna iväg i höjden – och helst på fatet så skyddar du löken. Låt jorden torka upp emellan.

Cyklamen

Cyclamen persicum
Cyklamen kan du köpa från tidig höst. Den är en tacksam krukväxt som ständigt kommen med nya blommor, särskilt om du köper den mindre sorten, minicyklamen, som är robustare än den stora.
Skötsel: Cyklamen ska stå ljust och helst svalt, en för varm plats kan göra att den blir lös. Den ska inte torka ut och vill ha en jämn tillförsel av vatten, helst underifrån. Vissna blommor eller blad tas bort med ett kraftigt ryck.

Azalea

Rhododendron simsii

Visst ser man att den lilla, ganska kinkiga krukazalean är släkt med trädgårdens rikblommande rhododendron. Välj en blomma med knoppar som visar färg ordentligt så får du njuta av den länge.
Skötsel: Aazlean tycker om ljus men inte värme. Placeras den gärna på ett bord innanför fönstret. Låt aldrig azalean torka upp i jordklumpen, då faller alla blad av och plantan ger upp. Vattna lite lite varje dag eller sänk rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr.

Tazett

Narcissus papyraceus

Tazetten är måhända oansenlig men ingen slår den när det gäller doft, här är julens verkliga parfymbomb. Placera gärna många tillsammans, då är de svårslagna i elegans.
Skötsel: I kruka bör den placeras ljust och svalt och hållas sparsamt fuktig. Den näring som växten behöver finns i löken. Som snittblomma i en vattentemperatur på ungefär 20°C. Snitta stjälken och skölj den nog om du ska bland den med andra blommor.

Julros

Helleborus niger

Julrosen är egentligen en perenn som är vanlig i våra trädgårdar. Men på senare tid har intresset för denna skönhet som inomhusväxt.
Skötsel:  Eftersom den är en uteväxt trivs julrosen bäst där det är ljust och svalt, som på t ex inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser. Håll den jämnt fuktig. Som snittblomma kan det vara svårt att få den att dra vatten. Pröva då att ge den ett långt nytt snitt och ganska varmt vatten 30-40°.

Blomsterfrämjandet