Hitta favoritäpplet

Funderar du på att plantera äppelträd och är osäker på vilken sort du ska välja? Sveriges främsta äppelkännare Görel Kristina Näslund har själv smakat på de 245 äppelsorter hon tipsar om i sin nya bok Svenska äpplen. Här ger hon sina bästa råd.

Görel Kristina Näslund

Namn: Görel Kristina Näslund

Ålder: 70 år

Familj: Sambo Gullmar och bonusdotter med familj

Bor: Villa i Sigtuna

Trädgård: 1 200 kvm sluttningstomt med 9 stora äppelträd 4 på gång

Jobb: Författare, psykolog och äppelkännare

Favoritäpple: Cox Orange

Favoritblomma: Rosen S:t Nicolas

Aktuell: Ny bok om äpplen, Svenska äpplen (Kärnhuset).

 

Görels favoriter

  • 3 sommarsorter

Close, Gyllenkroks Astrakan och Melba.

Mognar i slutet av juli till första halvan av september och äts direkt.

 

  • 3 höstsorter

James Grieve, Åkerö och Rubinola.

Blir mogna i slutet av september eller början av oktober och äts direkt. Kan oftast bara lagras till december.

 

  • 3 vintersorter

Cox Orange, Eva-Lotta, Eldrött Duväpple.

Vintersorter plockas omogna i början av oktober/mitten av oktober, innan frosten kommer, och eftermognar på svalt, luktfritt ställe.

Hitta favoritäpplet
Görels bok
Görel Kristina Näslunds bok med illustrationer av Ingrid af Sandeberg.

Den som väntar på något gott får ofta vänta minst fem år. Välj därför äppelsort nu – men med omsorg. Det finns åtminstone hundratals sorter att välja mellan i Sverige, alla med sin speciella smak.

Vi hälsade på hos en av våra främsta äppelkännare, Görel Kristina Näslund, för att få ta del av hennes bästa tips. Hon har skrivit flera böcker om äpplen. Den senaste är uppslagsboken Svenska äpplen, som listar 245 sorter som säljs i Sverige. Hon har själv smakat vartenda äpple, liksom illustratören Ingrid af Sandeberg.

– Jag önskar att fler skulle upptäcka rikedomen i våra svenska sorter. Vår jordmån och vårt klimat är perfekt för att få fram alla smaknyanser, säger Görel Kristina Näslund.

Där hon växte upp i Västerbotten fanns det knappt några äppelträd och hon tror att det är grunden till den fascination hon hela sitt liv har känt för frukterna.

Det första starka sortminnet är Gul Richard. Hon var 23 år och hade just flyttat till Stockholm. En sen höstdag promenerade hon från Södermalm in mot city och passerade en fruktbutik med en låda full av gula äpplen. Hon köpte några stycken.

– Jag hade aldrig känt en sådan smak. De var så goda och nästa höst frågade jag efter Gul Richard redan i september. Butiksinnehavarna skrattade lite och sa att jag fick komma tillbaka i november. Så lärde jag mig att det fanns något som heter vinteräpplen.

Några år senare köpte hon ett litet hus i Sollentuna med flera gamla, för henne okända äppelträd. Det var då hon kom i kontakt med pomologin, äppelkunskapen, på den tiden förvaltad i Sverige av några få gamla män. Det här var ett kunskapsarv hon ville hjälpta till att föra vidare.

De ädla äppelträden är precis som rosor ympade på en härdig grundstam. Du kan se förädlingsstället som en liten knöl. Det är ett mödosamt arbete att ta fram en ny sort innan den kommer ut i handelsträdgårdarna.

För något år sedan kom det nya svenska äpplet Fredrik, som togs fram på Sveriges Lantbruksuniversitets försöksanläggning Balsgård i Skåne. Man utgick från Aroma, mångas favorit för sin goda smak och sitt krispiga fruktkött. En amerikansk sort sattes till, för att få resistens mot skorv och andra sjukdomar. Liksom många andra moderna sorter kan man äta Fredrik direkt på hösten, men äpplena kan ändå lagras länge.

Nu arbetar växtförädlarna med nästa generation äppelsorter, bland annat ett lågallergent äpple som har arbetsnamnet Algott. Det finns också redan några som har lägre halt allergener, till exempel Santana och Belle de Boskoop.

Utvecklingen går framåt samtidigt som tillgängligheten ökar med ökad rörlighet och i dag finns även flera härdiga sorter för Norrlands kusttrakter, där Görel växte upp. De härdiga nya härdiga äppelsorterna kommer bland annat från Finland, Ryssland och Ukraina.

Men Görels egen absoluta favorit är en gammal goding, Cox Orange. När de mognar är det julafton för en äppelkännare.

Läs mer

Görels webbplats, www.karnhuset.com

Sveriges Pomologiska Sällskaps webbplats, www.svepom.se

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top