Sticka vackra vantar

Beskrivningen på vantarna som publicerades första gången i Icakuriren 1990 har sitt ursprung i ett par vantar från förra sekelskiftet. Men de är lika aktuella i dag. Notera detaljen med en gubbe på ena tummen och en gumma på den andra. Beskrivning och diagrammet som pdf-fil.

Sticka vackra vantar
Saxat ur Icakuriren 1990.

Beskrivning: Ulrika Andersson

Damstorlek

Hel längd: ca 34 cm
Halv bredd. ca 10, 5 cm
Garn: 2-trådigt Gästrike från Järbo Garn, ca 75 g grått, 75 g vitt.
Strumpstickor: Nr 2
Masktäthet: 18 m och 18 v = 5 cm
Lägg upp 80 m med grått garn på dubbla stickor. Fördela m på strumpst och sticka 4 räta varv. Vänd stickningen så de aviga m kommer ut. Sticka mönster i släts enligt diagrammet. Efter bården med pojkar och flickor minskas 10 m jämnt över det grå varvet. Efter nästa bård = rutbården, stickas tumkilen in. Börja med att öka 1 m på första v = 71 m. Sedan ökas 1 m i varje sida vart 3:e v 6 ggr – enl. diagrammet för tummen. Sätt tumkilens m på en nål. Lägg upp 6 m bakom tumkilen. Fortsätt sticka enl diagrammet. Gör hoptagningar som mönstret visar, men gör minskningarna innanför de 3 m mitt i var sida. Tag av garnet och fäst ihop maskorna.
Tummen: Plocka upp m runt tumhålet så det blir 30 m med m på nålen. Sticka mönster enl diagrammet för tummen – olika för höger och vänster tumme. Gör hoptagningar enligt diagrammet lika som på vanten. Tag av garnet och fäst m.
 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top