Så en sommaräng

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Anlägg en äng vid stugan i vår och se fram emot många trallande somrar.

Så en sommaräng
En klassisk svensk sommaräng innehåller bland annat rödblära. De drar till sig fjärilar, här påfågelöga. Foto: Inger och Mats Runesson
Så en sommaräng
Här en härlig sommaräng. Foto: Kersti Byström
Så en sommaräng
Dunborstgräset Pennisetum villosum.
Så en sommaräng
Praktvädden Scabiosa atropurpurea.

För många av oss väcker en blommande äng minnen av bara ben och ett oändligt sommarlov. Men tyvärr är många av våra älskade vilda växter på väg bort – om inte utrotningshotade, så i alla fall minskande.

Om du anlägger en äng i ett hörn av din trädgård gör du därför en insats, inte bara för dig själv utan även för naturens mångfald.

Det krävs lite arbete för att förbereda sådden, men det jobbet har du igen kommande somrar när du slipper gräsklippning och ogräsrensning. Det enda som krävs är att du slår ängen en gång på sensommaren varje år.

Kanske har du redan en äng som under några år har lämnats vind för våg. Då kan du jämna till den och så in lite nya fröer, så att den börjar blomma igen. Det finns också en fröbank kvar i jorden, som aktiveras när du börjar slå ängen. Har du tur kan du till exempel få prästkrage, rödklint, knölsmörblomma och rödkämpe helt gratis.

När du ser en vacker äng som har börjat gå i frö kan du också samla lite i fickorna. Strö sedan ut fröna över din äng. Det är ett bra sätt att bättra på ängen år från år.
Nu är det inte bara du själv som kommer att trivas på ängen, utan även många fjärilar, bin och fåglar. De kommer att tacka dig genom att fladdra i din naturliga trädgård.

 

Så lyckas du med ängen

  • En äng vill ha mager jord. Har du fet mylla är det bra att starta med ängsjobbet året före. Ta bort gräset eller rensa bort rotogräset. Så eller plantera någon gröda som utarmar jorden, till exempel potatis.
  • Ett annat sätt att få mager jord är att skala bort det översta jordlagret, så att den magra jorden under kommer fram. Du kan göra det i rutor, 1 x 1 meter.
  • Har du mycket ogräs, till exempel kirskål, kan du först slå och jämna till jorden. Lägg sedan ut en marktäckande fiberduk och täck den med ett lager jord, ca 5 cm. Där kan du så.
  • Så grunt. När du har sått, mylla ner fröet lätt med en kratta. Växterna blommar inte förrän året efter sådd. Pratensis, Veg Tech och Impecta har mycket nordiskt viltfrö.
  • Ett snabbare sätt att få ängsblommor är att kombinera med ängsplantor. De blommar första året och fröar sedan av sig.
  • Om du har en gammal äng som inte har slagits på några år, börja med att ta bort myrkullar, tuvor och sly. Har du en liten äng, kan du skyffla. Annars kan du behöva en slaghacka. Så i den jord som kommer fram, eller sätt plantor.
  • Slå ängen varje år i mitten av juli till början av augusti, när alla ängsblommor har gått i frö. Använd helst lie, knivslåttermaskin eller slåtterbalk, som alla är skärande redskap. Använd aldrig trimmer med nylonlina, eftersom det sliter sönder växterna.
  • För att få lite tidig vårblom kan man plantera in lökar av till exempel vildtulpan och krokus.
  • En äng ska aldrig gödslas. Då konkurreras ängsväxterna ut av gräs och ogräs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top