Johan Croneman

Vill du äta potats med eller utan gift?

Johan Croneman

Jag tror att det är i Bo Widerbergs 80-talsfilm Mannen från Mallorca som en av huvudpersonerna konstaterar att det är lättare att få tag på knark på Kumla-anstalten än på “Plattan”. Det var i princip med verkligheten överensstämmande – man kom så småningom att införa narkotikafria avdelningar på fängelserna, numera finns det hela anstalter som är narkotikafria. Vilken grej!
Jag har givetvis förstått poängen – men hur absurt är inte detta? Narkotikafria fängelser? Fint. Bra. “Men på andra anstalter finns det bra med knark”. Mer än absurt.
Liknande tankar slår mig när jag går förbi den nya populära superekologiska matmarknaden Paradiset (!) som öppnat i mina kvarter. Bara ett stenkast därifrån ett Hemköp, ytterligare femtio meter bort en stor Ica-handel. Varför är inte all mat ekologisk? “Här säljer vi giftfri potatis – vill ni ha med gift så går ni bara runt hörnet”. Det är säkert hur politiskt naivt som helst att ställa sig de här frågorna, men kan man låta bli att undra…?

Ekomaten är ju som ni alla vet mycket dyrare än den icke ekologiska. Man behöver inte vara beteendevetare för att konstatera vem eller vilka som handlar i vilken affär.
Till Paradiset går de unga, utbildade, välbärgade. De har råd att betala för ekologin och hälsan. De mindre medvetna, de betydligt fattigare får snällt gå in i någon av de inte fullt så ekologiska affärerna, där den billigaste maten är den sämsta, taskig för både människa och miljö. Varsegod och svälj.
Vi tillåter dålig, giftig mat, som förmodligen bara blir giftigare, på särskilda hyllor – och eftersom det finns ekologiska alternativ kan man kanske tumma ännu mer på reglerna när det gäller ickeekologiskt? Det låter också sjukt, men åt det hållet drivs frågan per automatik.

Maten är plötsligt en stor klassfråga. De rika kan hålla sig friska, de fattiga får väl skylla sig själva. Vilken härlig cynism, vilken logik. Och alla tycker det är så förbannat – bra!
Under många år rökte jag Camel utan filter, jag brukade alltid poängtera att det var en ren naturprodukt, bara ren tobak. Hälsosamt!
Dubbelmoralen växer sig allt starkare, och de flesta av oss deltar i hyckleriet utan att blinka. Kanske borde vi blinka till några gånger för att sedan öppna ögonen på vid gavel…?!

Johan Croneman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top