”Vi behöver röststarka vittnen”

Ingen har väl missat "Radio-eken" – trädet som blev en riksnyhet när kommunen ville kapa. Men vad händer med alla övergrepp som sker i det tysta?

”Vi behöver röststarka vittnen”
Oskar Ekman
Oskar Ekman

Det som händer i den kungliga huvudstaden är inte automatiskt en nationell angelägenhet. Det vet alla. Utom stockholmare.
Det finns två exempel från denna höst som på ett bra sätt illustrerar detta. Två ytterst lokala strider, som trots detta fått genomslag i riksmedia. Den ena handlar om den så kal­lade Radio-eken, ett träd som Trafikkontoret ville såga ner – och också gjorde – eftersom det riskerade att falla ner i fontanellen på en godtycklig förbipasserande. Andra hävdade att den tusenåriga eken tvärtom var i utmärkt skick för sin ålder och inte utgjorde fara för någon.

Det gamla och förvisso ståtliga trädet hade aldrig fått sådan uppmärksamhet om det inte stått precis utanför landets mäktigaste medie­företag på Gärdet i Stockholm – Sveriges Radio och Sveriges Television. (Radio-eken kallas förresten för tv-eken när det är tv som
rapporterar).
Den andra striden står kring ombyggnaden av Slussen. Politikerna vill kort sagt renovera denna anrika plats till ett trafikhål, och bygga en gigantisk galleria på ytan som blir över. Kompositören Benny Andersson är en av dem som i intervjuer och debattartiklar kämpar emot. 
Medieintresset kommer förmodligen göra så att Slussen räddas. Och det är kanske bra.
Men.
Sådana här strider borde också påminna om andra konflikter som är värda att rapportera om i nationella media – trots att de inte inbegriper Abbakändisar eller utspelar sig i Stockholms innerstad.

Vilket riksmedium rapporterar om Karlskronabornas kamp för att rädda sju av kommunens älskade småskolor från nedläggning?
Hur mycket har du hört talas om västerbottningarnas oro för ett nytt finskt kärnkraftverk på andra sidan Bottenviken?
Man behöver förresten inte åka mer än 20 minuter ut från Stockholms city för att finna ett bra exempel på ett intressant övergrepp som pågår i det tysta.

Förorten Akalla ska man delvis förstöra med bygget av en motorväg. Just här finns inte pengar till någon tunnel.
Trots att Trafikverket självt konstaterar att luftkvaliteten kommer att försämras och över 200 boende beräknas få leva med permanenta bullernivåer över 55 decibel, som är en smärtgräns.
Om tre trävillor i välbärgade Stockholmsförorten Bromma legat i riskzonen hade man inte ens övervägt en öppen vägsträckning där. I Bromma bor nämligen åtminstone
25 procent av huvudstadens chefer inom
media.
Vi behöver röststarka vittnen över hela vårt land. Annars riskerar vi att politiker och marknadskrafter löper amok. Ofta i en cocktail av ignorans och idioti.

Av Oskar Ekman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top