Därför skiljer sig flest par efter semestern

Antalet ansökningar om skilsmässor är störst i september – då många just kommit tillbaka till vardagen efter en tids ledighet.

Att de flesta äktenskap tar slut efter semestern har tidigare ansetts vara en vanlig missuppfattning, men nu finns det vetenskapliga belägg för att det faktiskt är så, berättar Monica Buhrman, psykolog och psykoterapeut vid Uppsala universitet för SVT.

Enligt statistik så ansöker i genomsnitt de flesta om skilsmässa i september, följt av mars och januari. Anledningen till att just dessa månader ligger i topp är troligtvis att många tar ledigheten som ett tillfälle att jobba på sin relation. Antalet ansökningar i genomsnitt är också absolut lägst i juli och december, då många är lediga.

– Det finns många par som försöker lappa ihop det under semestern. Och när det inte lyckas så blir det ett slags reaktion på det och paren ansöker om skilsmässor, säger Monica Buhrman till SVT.

I många fall kan det dock vara för sent att vänta till semestern med att ta tag i sina problem.

– Det är viktigare att fungera som ett par och en familj i vardagen och inte under semestern. Det är viktigt att tänka på kommunikationen och att arbeta på sin relation varje dag, säger Monica Buhrman till SVT.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top