Cellprov för kvinnor blir gratis i hela landet

Avgiften för att lämna cellprov ska nu slopas. Tidigare har det kostat i vissa regioner, men från och med årsskiftet blir provet gratis för alla kvinnor.

Alla kvinnor mellan 23 och 50 år bjuds in vart tredje år till gynekologisk cellprovskontroll. Efter man fyllt 50 kallas man var femte år och kallelserna upphör när man fyllt 60*. 

I stora delar av landet har denna provtagning redan varit gratis, men i vissa regioner har det kostat någon hundralapp. Nu har Vänsterpartiet och regeringen kommit överrens om att slopa avgiften. 

– Att missa en cancerdiagnos på grund av att man inte har råd är inte acceptabelt i ett välfärdsland, säger Ulla Andersson (V) till Expressen. 

Tidigare undersökningar har visat att drygt en femtedel av alla kvinnor som kallas uteblir från provtagningen. 

– Kvinnors hälsa har inte fått samma utrymme som mäns. Vi har tidigare fått igenom avgiftsfri mammografiscreening och det här blir nästa steg. Livmodershalscancer har tyvärr ökat, och det är mycket allvarligt, säger Andersson (V) skriver Expressen. 

Runt 560 kvinnor drabbas varje år av livmoderhalscancer i Sverige, och varje år drabbas drygt 2 800 kvinnor i Sverige av gynekologisk cancer, det vill säga äggstockscancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer**.  Anledningen till att kvinnor kallas till cellprovstagning är för att upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede och kunna behandla. 

*Källa: 1177.se

** Källa: Cancerfonden.se 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top