Sveriges vackraste omvägar – 8 ställen du inte vill missa

Ska du ut och resa med bilen i sommar? Att åka med bil på de svenska vägarna kan bjuda på många vackra vyer, badvikar du inte trodde fanns och prisvärda loppisar. Här är topplistan över de finaste omvägarna i Sverige.

Bensinstationen Circle K Sverige har skapat hemsidan “Sveriges vackraste omvägar” för att kunna ge inspiration till bilister som reser i sommar. På sidan hittar du tips på vackra platser från Simrishamn i söder till Kiruna i norr som är värda ett stopp.
– Vi har skapat den här sidan för att göra det enkelt för semesterfirare att hitta vackra och ibland gömda platser i vårt land, säger Johanna Wintzell, Communications Specialist, Circle K Sverige.  

Här är topplistan över Sveriges vackraste omvägar:

1. Luossavaara i Kiruna
Luossavaara är ett berg i Kiruna. Sätt dig ner på parkbänken precis vid toppen och njut av utsikten över Kiruna-fjällen.

2. Badhytterna i Hjo
Klassiska badhytter som även går att hyra för en dag. Intill finns också en uppvärmd bassäng och två stycken fyrar.

3. Broccoliträdet, Vätterns sydspets i Husqvarna
Skåda detta naturliga mästerverk vid trafikplatsen Husqvarna Södra längs E4:an. Perfekt plats för en bensträckning!

Sveriges vackraste omvägar – 8 ställen du inte vill missa
Broccolliträdet i Husqvarna. Foto: Jonasanhede på Instagram

4. Söderåsens nationalpark i nordvästra Skåne
Söderåsens nationalpark har norra Europas största sammanhängande lövskogsområden och kallas ofta för Skånes vackraste naturupplevelse. Här bjuds det på både dramatisk natur och olika vandringsleder.

5. Tjurpannans naturreservat i Havstenssund
Sydväst om Havstenssund ligger Tjurpannan, ett naturreservat som saknar skyddade ytterskärgård. Ett område som bjuder på vandringsstråk med branta klippstränder, strandängar och fantastiska utsikter.

Sveriges vackraste omvägar – 8 ställen du inte vill missa
Skalhamn i Lysekil. Foto: jensohlsonphoto på Instagram

6. Träskliden i Burträsk
Njut av ett vackert landskap blandat med vatten, åkrar och skog. Har du tur kan du dessutom få se en renflock springa förbi.

7. Nyckelviken och nyckelvikens herrgård i Nacka, Stockholm
Nyckelviken har något för alla. Här finns lätta vandringsleder upp till bergstoppen med en otrolig utsikt över Stockholm. Här finns även café, muséeum, bondgård och bad.

8. Skalhamn i Lysekil
En fantastisk liten pärla norr om Lysekil. Här livnärde man sig förr på jordbruk, fiske och stenindustri. Idag finns en camping, båtbryggor och en liten dansbana.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top