Forskare: Du som dricker kaffe kan leva längre

Nya studier har visat att kaffedrickande kan minska risken för att dö i förtid.

Tidigare har vi skrivit om att kaffe kan minska risken för cancer i gallblåsan, och det är inte den enda positiva påverkan den älskade drycken kan ha på din hälsa. Nya forskningsstudier visar även att kaffedrickande ökar sannolikeneten för ett längre liv.

En studie jämförde dödligheten hos 520 000 kaffedrickare och icke-kaffedrickare, och den andra följde 185 000 personer av olika etnicitet under 16 år. Båda studierna har publicerats i Annals of Internal Medicine, och båda visar på samma resultat. 

De testpersoner som drack en kopp kaffe om dagen löpte 12 procents lägre risk att dö i förtid än de som inte drack kaffe. För de som drack minst tre koppar kaffe om dagen var risken 18 procent lägre. Resultaten är desamma oavsett om kaffet innehåller koffein eller inte.

Det här förklaras av att kaffe innehåller antioxidanter och fenoler, som är viktiga för att förebygga cancer, enligt Veronica W. Setiawan, en av huvudförfattarna till studierna. Man tror att drycken minskar risken för sjukdomar i matspjälkningssystemet, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes och lung- och njursjukdomar.

– Vi kan inte säga att kaffedrickande kommer att förlänga ditt liv, men vi ser ett samband. Om du dricker kaffe, drick upp! Om du inte är en kaffedrickare borde du överväga att bli det, säger Veronica W. Setiawan.

H/T: Aftonbladet

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top