Experten: “Fler borde vaccinera sig mot TBE”

Tomas Bergström är överläkare och professor i klinisk mikrobiologi i Göteborg. Här svarar han på frågor om TBE, tick-borne encephalitis. Foto: Magnus Gotander, Istock

Experten:
Tomas Bergström, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi.

Hur blir man smittad?

– Cirka en av tusen fästingar bär på TBE-viruset, och genom bett av en sådan fästing blir man smittad. Risken att drabbas är alltså relativt liten, men om man bor eller vistas i ett riskområde, eller ofta är ute och rör sig i skog och mark, ska man vara vaksam. 

Vem drabbas?

– Flest fall hittar man bland medelålders män, men alla kan drabbas. 

Hur vet man att man är smittad?

– I de flesta fall klarar kroppen själv att ta hand om infektionen utan att man får några besvär. Ibland kan man få influensaliknande symtom – huvud- och muskelvärk, trötthet och feber – under några dagar, och sedan är man frisk. Men för ungefär en tredjedel av de drabbade sprids viruset vidare till hjärnan, och då får man nya symtom efter ungefär en vecka. Typiska tecken på hjärn- och hjärnhinneinflammation är kraftig huvudvärk, yrsel, kräkningar och ljuskänslighet. Men också koncentrations- och minnesstörningar, problem med balansen och talrubbningar. 

Kan man ha haft TBE utan att veta om det?

– Ja, om inte viruset sprids vidare till hjärnan kanske man inte kopplar samman symtomen med TBE utan tror att det är en vanlig influensa. 

När ska man kontakta läkare?

– Om man vet med sig att man har haft fästingar och får kraftiga symtom enligt ovan ska man kontakta vården. Berätta att du blivit fästingbiten – i riskområdena är kunskapen god, men utanför dessa är det inte alltid helt självklart att koppla ihop de beskrivna symtomen med TBE. 

Hur konstateras TBE?

– Genom blodprov och ibland genom ryggmärgsprov. 

Vilken behandling finns?

– Det finns tyvärr ingen behandling, men man kan lindra symtomen på olika sätt. Hur länge man har besvär är individuellt. För en del kan det ta flera månader att komma tillbaka till ett normalfungerande liv. Men ger man det bara tid, och har ett långsiktigt perspektiv på träning och rehabilitering, så brukar det gå bra. Minnesträning och balansövningar är exempel på vanlig rehabilitering. 

Kan man dö av TBE?

– Ett par personer dör varje år. Dessa tillhör dock oftast någon riskgrupp med nedsatt immunförsvar. 

Vilka rekommenderas vaccin?

– Folk som bor i riskområden och personer som vistas mycket i skog och mark i dessa områden. Cirka 25 procent av befolkningen är vaccinerade mot TBE och i Stockholm, som är ett högriskområde, är siffran strax över 50 procent. Men det borde vara fler, och många anser att TBE-vaccin borde ingå i det allmänna vaccinations-programmet. 

Vad kostar det att vaccinera sig?

– Grundskyddet på tre doser kostar cirka 1 000 kronor.  

Bör man vara rädd för att bli fästingbiten?

– Nej, men man bör skydda sig på de sätt man kan. Genom att bära stövlar, långbyxor och långärmade tröjor när man är utomhus i ett riskområde. Och sedan söka igenom kroppen efter fästingar när man kommer hem. 

Så skyddar du dig

Var särskilt vaksam om du rör dig i skog eller högt gräs i något riskområde. 

Bär stövlar, långa byxor och långärmade tröjor. 

Välj mörka kläder, de drar till sig färre fästingar än ljusa. 

Ta för vana att alltid titta efter fästingar när du kommer inomhus eller av klär dig på kvällen. 

Experten:
Ungefär 70–80 procent av TBE-fallen kommer från Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter.
De röda prickarna på kartan visar var TBE-fallen fanns 2016 men nya riskområden tillkommer varje år. Om du bor, har sommarhus eller semestrar i ett riskområde rekommenderas vaccination.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top