Varnar för ny våg av bluffakturor

Icakuriren har tidigare skrivit om bluffakturor som drabbar egenföretagare och företag. Det är företaget Bolagsupplysningen som skickat ut blanketter till företag där man vill att de ska fylla i adressuppgifter. Nu varnar Svensk Handel för att det är flera bluffakturor ute just nu.

IcaKuriren har tidigare uppmärksammat problemet med falska fakturor. Bland annat fick Camilla Berggren hem en faktura i brevlådan från Bolagsupplysningen som var utformad med en logotyp liknande Försäkringskassan. Hon blev vilseledd av Bolagsupplysningen med en faktura på nära 5 000 kronor.

Nu skriver DN att Svensk Handel får in fler klagomål än vanligt, och därmed kan man räkna med att det är flera utskick just nu. Bolaget finns också med på Svensk Handels varningslista och enligt Per Geiger får Bolagsupplysning fler klagomål än alla andra bolag på varningslistan. 

– Det tyder på att det är ett stort utskick som pågår. Alla vi pratar med känner sig lurade, säger han till DN.se.

Du som får hem en faktura du misstänker är en bluff, se till att alltid bestrida fakturor via mejl, i stället för telefon, för bevisningens skull. Krav som är bestridna ska inte behandlas av kronofogden, utan hanteras av tingsrätten. Vid minsta misstanke, kolla www.svenskhandel.se/Varningslistan

Våga vägra bli lurad – så gör du

– Skriv aldrig under utan att läsa all text. Glöm inte baksidan och det finstilta.
– Var extra vaksam mot erbjudanden som uppfattas som kostnadsfria.
– Kom ihåg att du endast är betalningsskyldig om du har gjort en beställning.
– Var extra vaksam mot fakturor från företag som du inte haft kontakt med tidigare.
– Tacka aldrig ja till något på telefon om du inte känner till företaget som ringer upp.
– Bestrid fakturor via mejl, i stället för telefon, för bevisningens skull. Krav som är bestridna ska inte behandlas av kronofogden, utan hanteras av tingsrätten.
– Tänk på att företag, till skillnad mot privatpersoner, inte har ångerrätt när det handlar om att ingå avtal.
– Vid minsta misstanke, kolla www.svenskhandel.se/Varningslistan. Finns även som app.
– Gör en polisanmälan om du känner dig lurad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top