Så minns vi Hans Rosling – 3 av hans mest hyllade framträdanden

Populäre professorn Hans Roslings död har fått Sverige att sörja. Här är tre framträdanden vi kommer att minnas.

Så minns vi Hans Rosling – 3 av hans mest hyllade framträdanden
Foto: David Shankbone via Wikimedia Commons

Hans Rosling, läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet, är död. Det här var Expressen först med att rapportera under tisdagseftermiddagen. Beskedet att den omtyckte professorn avlidit berörde många, och på Twitter har reaktionerna börjat strömma in.

“Alltid saklig, alltid påläst, alltid hoppfull om vad människan kan åstadkomma. En folkbildare i världsklass. Hans Rosling – enorm förlust!” skriver Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Många gånger har Hans Rosling belyst saker på ett sätt som ingen annan lyckats med. Här är tre anledningar till att professorn blivit så enormt populär:

1. När han läxade upp danske programledaren Adam Holm i tv-programmet Deadline.

Redan på första frågan protesterade Hans Rosling mot programledarens påstående om att Europa är pressat av flyktingkrisen. 

– Vi är inte pressade. Vi är en del av världen som har väldigt mycket resurser. Sen måste man bestämma sig för hur mycket man ska hjälpa till. Jag lägger mig inte i den politiska debatten, men det är inte särskilt mycket flyktingar som har kommit i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot, sade Rosling enligt SVT.

Han fortsatte med att protestera när programledaren drog slutsatsen att en kraftig befolkningsökning i Afrika de kommande åren skulle leda till ökande flyktingströmmar till Europa, och förklarade också att det är en missuppfattning att jorden består av enbart rika och fattiga människor.

Se intervjun här:

2. Brandtalet på “Hela Sverige skramlar”-galan i september.

Medverkade på galan gjorde större delen av Sveriges kändiselit. Men mest applåder var det Hans Rosling, professor i internationell hälsa, som fick.
Han pratade om flyktingkrisen i Syrien, och hans tal blev hyllat när han använde publiken som modell för sina siffror i talet:

– Ni är ungefär 12.000 här i kväll. Tänk er att ni är Syriens befolkning på 24 miljoner. Var och en av er är 2.000 syrier, sade han i sitt tal.
– Halva publiken representerar den del av befolkningen som flytt. Åtta miljoner befinner sig på flykt inom landet och fyra miljoner, som var publiken på parketten, har tagit sig till andra länder.
Publiken på de tre första raderna i Globen fick då representera de 80.000 människor som lyckats komma till Sverige.
– Välkomna, sa Rosling, enligt DN. Han fick då ta emot publikens jubel och han fick sedan hyllningar från hela Sverige.

På Twitter kunde man läsa “det viktigaste talet SVT sänt på decennier” och att “Hans Rosling är KUNG”.

Se talet här:

3. TED-föreläsningen som gjorde honom världskänd.

Hans Rosling spräckte myten om de så kallade utvecklingsländerna i en hyllad föreläsning där hans inlevelse jämförts med en sportkommentators.

Se föreläsningen här:

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top