Nyårsmeny med lyxig oxfilé

När det handlar om nyårsmat satsar vi gärna på säkra kort. Lyxiga och goda rätter där mycket kan göras i förväg. Vi bjuder på löjroms-snittar, skaldjursceviche och oxfilé.

Körschema för nyårskalaset

Dagen innan

Skala hummer och räkor och lägg i plastad bunke i kylen. 

Gör klart rödvinssåsen fram till att smöret ska monteras i.

Gör pannacotta, häll upp i glas och ställ i kylen. Rosta den vita chokladen och förvara i burk med lock.

 

Samma dag, i god tid

Stek svampen, men vänta med att tillsätta persiljan. 

Grädda potatisgratängerna. 

Ta fram köttet och låt det rumstempereras.

Förbered grönsaker, frukt och lag till cevichen, förvara i en bunke i kylen.

Gör citrussalladen till pannacottan.

 

En timme före kalaset

Rosta brödet till snittarna och förbered garnityren.

Sätt på ugnen.

Blanda samman skaldjurs-cevichen, lägg upp i portionsglas och ställ in i kylen.

 

Strax innan kalaset börjar

Gör klart snittarna.

Ställ fram förrätten.

 

När kalaset är igång 

Stek köttet.

Värm gratängerna och svampen.

Dekorera desserten strax före servering.


Nyårsmeny med lyxig oxfilé

Förrätt

Löjromssnittar med färskost

15 minuter   Recept från Icakuriren.se


Nyårsmeny med lyxig oxfilé

Förrätt

Nordisk ceviche med hummer

30 minuter   Recept från Icakuriren.se


Nyårsmeny med lyxig oxfilé

Huvudrätt

Oxfilé med rödvinssky

1 timme 30 minuter   Recept från Icakuriren.se


Nyårsmeny med lyxig oxfilé

Dessert

Pannacotta med passionsfrukt

40 minuter   Recept från Icakuriren.se

Mousserande vin till välkomstdrink och entrérätt. Serveras väl kylt.

Budget 7238 Freixenet Cordon Negro Brut, spansk cava, 84 kr.

Lite dyrare 72474 Beaumont de Crayères Fleur de Prestige Brut, äkta fransk champagne, 289 kr.

Alkoholfritt 1995 Les Pres Biologique, Frankrike, 65 kr. Eko.

 

Rött mustigt vin till huvudrätter, serveras 16–18 grader varmt.

Budget 23072 Corvina Veronese, Italien, 79 kr.

Lite dyrare 2376 Quercia al Poggio Chianti Classico, Italien, 129 kr. Eko.

Alkoholfritt Sval svartvinbärsdricka.

 

Sött och friskt vitt vin till desserten, serveras kylt.

Budget 7787 Nivole, Italien, 79 kr för 375 ml.

Lite dyrare Nittnaus Beerenauslese Exquiste, 89 kr för 375 ml.

Alkoholfritt Lokal äppelmust.

 

Dryckestips Charlotte Sjögren sommelier

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top