10 sätt att förbereda hunden inför nyårsafton

Nyårsafton, den kväll på året som många hundägare bävar för, närmar sig.  Veterinären Lina Gruvstad råder hundägare att vänja hunden vid höga ljud i god tid och att gå till bostadens tystaste rum när det smäller som mest. Vallhundsraser samt vissa typer av jakthundar verkar löpa större risk att bli rädda för fyrverkerier.

– En del hundar är ganska obekymrade, medan andra blir oroliga eller får ångest under lång tid. Vissa hundar är mest rädda för smällen, medan andra skräms av ljuset, säger Lina Gruvstad som är chefsveterinär på FirstVet. 

Det bästa rådet för hundägare är att vänja hunden i god tid vid höga ljud. Det allra bästa är om uppfödaren har börjat den här träningen redan när hunden är valp. För oroliga hundar finns receptfria hjälpmedel som avger samma rogivande feromon som utsöndras från tiken när hon är nära sina valpar.

– Men det behöver inte vara så komplicerat. Se till att rasta hunden ordentligt i god tid före tolvslaget. Skapa ett hörn där hunden känner sig trygg, sätt på lugn musik och var i bostadens tystaste del när det låter som mest, säger Lina Gruvstad. 

 

Åtta tips för dig hundägare inför nyårsaftonen:

 

1. Försök att undvika situationer där det smäller nära hunden.

2. Dra ner gardinerna, stäng dörrar och sätt på musik.

3. Var i den delen av bostaden där det låter minst.

4. Skapa en lugn hörna där din hund känner sig trygg.

5. Undvik att rasta hunden när det smäller som mest.

6. För oroliga hundar finns receptfria doftavgivare, sprayer och halsband som avger lugnande feromoner.

7. Mycket oroliga hundar kan få receptbelagda tabletter utskrivet av veterinär efter undersökning.  

8. Vid flygplatser finns hotell med ljudisolerade fönster – kanske har ni möjlighet att resa till ett av dem?

9. Att vänja en hund vid ljud kräver tid, kunskap och tålamod. Ta hjälp av hundpsykolog om du är osäker.

10. Inför nästa års nyårsafton kan du träna din hund med hjälp av CD-skivor och ljudfiler, börja gärna redan i slutet av januari och öka volymen successivt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top