Flyktingar från Syrien lever i limbo i öknenläger

Kriget i Syrien är inne på sitt sjätte år. Medan många syrier har flytt till Sverige eller andra länder, lever tiotusentals flyktingar i limbo i Jordaniens öken. Tina Sandkvist från Svenska kyrkan har arbetat i lägret Zaatari.

Så kan du hjälpa

Stöd organisationer på plats i Jordanien och andra platser där det finns flyktingläger. Förutom att tillgodose de basala behoven bistår de med olika aktiviteter och kurser.

Skicka hellre pengar än kläder och skor för att inte konkurrera ut de lokala handlarna.

Kläder, skor och hygienartiklar kan däremot skänkas till flyktingboenden där behovet av dessa saker ofta är stort.

Hjälp till på hemmaplan med integrationen av de nyanlända. Bjud på fika eller gå en promenad.

I mer än fem år har Syrien trasats sönder. Dagligen faller bomber över civilbefolkningen som lever i ständig rädsla. Människorna är fast emellan den våldsamma regimen, terrororganisationen IS och olika rebellgrupper. Många flyr, och en stor del av dem hamnar i Jordanien. 

Sedan 2012 finns ett flyktingläger i Jordaniens öken. Det började som en temporär tältplats för ett hundratal flyktingar, men idag bor cirka
86 000 människor i lägret, som heter Zaatari. På en yta av 13 kvadratkilometer, omringad av taggtråd och militär, har en informell stad vuxit fram. 

De jordanska myndigheterna vill att flyktingarna ska bo i lägret, men där kan de inte röra sig hur de vill och det är svårt att hitta försörjning. 

Enligt Tina Sandkvist, handläggare på Svenska kyrkan som driver hjälparbete på plats, bor cirka 20 procent av de syriska flyktingarna i läger. Resten befinner sig i det jordanska samhället eller i egna tältläger. 

Tina Sandkvist har själv varit på plats i Zaatari och vittnar om att det är en svår tillvaro inne i lägret, men att de som bor utanför ofta är ännu mer utsatta. Trots att rörelsefriheten är begränsad i lägret finns där ändå skolor, mat och sjukhus. Dessa saker är svårare att nå ute i landet. 

Förhållandena i lägret har också blivit bättre sedan det etablerades för fyra år sedan. Då fick varje familj ett tält, som nu successivt bytts ut mot en sorts barack. Vintrarna i Jordanien är hårda och tälten stod sällan emot vädret.

– Jag minns en gång då ett spädbarn drunknade i ett tält under regnet. Mamman hade bara tittat åt ett annat håll i någon sekund, då barnet hamnade med ansiktet ner i en av pölarna på golvet, berättar hon. 

I de flesta barackerna installeras nu toaletter. Tidigare fanns det bara grupper av dem utspridda över lägret, ibland utan lås. Det var jobbigt för flickor och kvinnor att gå på toaletten, speciellt på kvällen. Att installera belysning och toalettlås är något som kan låta obetydligt, men skapar en ökad trygghet

Flyktingar från Syrien lever i limbo i öknenläger
Två tredjedelar av lägrets befolkning består av barn och kvinnor. Foto: Paul Jeffrey

 

Barnarbete och prostitution

Jordanien är ett fattigt land med hög arbetslöshet. Landets skolor är öppna för syriska barn men resurserna är knappa. Lärarna jobbar i tre skift och skolorna hålls öppna från tidig morgon till sen kväll. Men många barn går inte dit, antingen för att de inte får plats eller för att de måste försörja familjen. De kan också må dåligt eller vara traumatiserade.

Fram tills nyligen gavs inga arbetstillstånd till syrier, vilket gjorde att många tog svartarbeten. Även barnarbete, prostitution och bortgifte före-kommer för att få in pengar till familjen. Nu har myndigheterna förstått att det är en ohållbar situation och utfärdar arbetstillstånd, men bara för vissa yrken inom byggsektorn samt städ- och hemhjälp. 

– Det här har förändrat jordaniernas syn på syrierna, att de kommer och tar deras jobb. Det finns sociala spänningar och ofta ses syrierna som andra klassens medborgare och deras barn blir ibland mobbade, säger Tina Sandkvist. 

Svenska kyrkan har stöttat verksamheten i lägret sedan 2012 och har även ett pågående arbete utanför lägret. Tina Sandkvist berättar att de arbetar på ett psykosocialt plan, bland annat genom att erbjuda kurser i sömnad och mobil-reparationer. Kyrkan håller också diskussionsklubbar och deltar i upprustningen av skolor. Genom att samarbeta med andra organisationer kan man visa människor i behov av ytterligare stöd till rätt plats.

 

80 barn föds varje dag

Mitt genom Zaatari går en stor handelsgata, som de boende kallar Champs-Élysées. Där finns affärer och små restauranger som flyktingarna har öppnat själva.

– Egentligen får man inte ha det, men de vill skapa en känsla av hur det var hemma, som när de gick och köpte frukt, berättar Tina Sandkvist.

Två tredjedelar av lägrets befolkning består av barn och kvinnor och i lägret föds 80 barn per dag. Många av de boende har inte haft något annat hem än lägret och det kommer att dröja innan syrierna får återvända till sitt hemland. Men någonstans i hopplösheten finns det fortfarande drömmar kvar. 

– Alla vill bara komma tillbaka hem och bo i fred. Många barn berättar att de vill bli ingenjörer, lärare eller läkare för att hjälpa sitt folk att bygga upp Syrien på nytt, säger Tina Sandqvist. 

Av: Lina Abrahamsson

Flyktingar från Syrien lever i limbo i öknenläger

Kassen som räddar liv

Icakuriren har tillsammans med Svenska kyrkan tagit fram en tygkasse som gör gott. Genom att köpa den stöttar du Svenska kyrkans internationella hjälparbete.

Nu upprepar vi förra årets succé och säljer en tygkasse som gör gott. Förra året tog den slut på bara några dagar. I år har vi laddat upp med ännu fler kassar. Ge dig själv eller en vän en julklapp, samtidigt som du är med och stöttar hjälpverksamhet för dem som har det allra svårast.

Själva kassarna i sig är en del av stödverksamheten. De görs i en kåkstad utanför Kapstaden, Sydafrika. Där driver den svenska läkaren Ingrid le Roux centret Philani, som betyder ungefär “ta hand om dig”. Arbetslösheten är hög i kåkstaden, men på centret Philani finns en verkstad där kvinnor utbildats i vävning, tygtryck och andra konstformer. 

Det är där vår kasse är skapad, från mönster till färdig kasse. Tyget vävs och trycks, och medan kvinnorna skapar i verkstäderna får deras barn gå i centrets förskola. 

Tygkassen är i stadig, tvättbar bomull, och har ett praktiskt innerfack. Kassen kostar 200 kronor. 

 

Så beställer du

Mejla namn, adress och hur många kassar du vill köpa till produktion@nordic-gateway.se eller Svenska kyrkan, c/o Nordic Gateway Distribution AB,Box 915, 571 29 Nässjö

Uppge artikelnummer SK15283. Inbetalningskort skickas med din kasse. Pris 200 kronor/kasse. Begränsat antal, först till kvarn.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top