Därför är bokmalen den bästa livspartnern

Är du en sträckläsare av rang? Tonar omvärlden bort när du försvinner in i böckernas värld? Grattis, då borde du vara en eftertraktad livskamrat. Läs här om varför.

Är du typen som kan stänga av omvärlden och fullständigt försvinna i böckernas värld, klämma en bok från pärm till pärm utan att det känns som minsta ansträngning? Då tillhör du en utdöende grupp som av Time magazine kallas för djupläsare.

Men misströsta inte för att du är en udda fågel i dagens samhälle, där en tanke aldrig får vara mer än en tweet lång – för mer än så har folk inte tid att ta till sig. Ditt djupläsande ger dig nästan en form av superkrafter, som kan vara till din fördel i såväl vän- som kärleksrelationer, skriver sajten Elite Daily.

När du ger dig in helhjärtat i läsning så visar studier, bland annat av psykologen Raymond Mar vid York university of Canada och Keith Oatley, professor i kognitiv psykologi vid University of Toronto, att din förmåga till empati förbättras. Du är också bättre än genomsnittet på att lyssna och ta till dig andras åsikter och idéer, utan att för den sakens skull ge upp eller sluta tro på dina egna.

Enkelt uttryckt så handlar det om att när du ger sig in i fiktionens värld så tränar du dig på abstrakt tänkande, du sätter dig in i och delar andras tankar och idéer. Det beskrivs också med att ha förmågan att kunna betrakta sig själv utifrån. När du läser tränar du ditt medvetande, varje stund av smärta, lycka eller ångest som en bokkaraktär upplever blir samtidigt din egen upplevelse, du lär av dem.

Det enda som egentligen är bättre än att vara en djupläsare är att bli det redan i tidig ålder. Även här visar studier på bokvärldens närmast magiska kraft. Anne E. Cunningham vid University of California, Berkeley, konstaterar i en studie att läsning ger barn en språklig utveckling som vanlig skolundervisning aldrig kan matcha.

Så, du som letar efter den perfekta och harmoniska partnern, ge dig ut på jakt efter en riktig bokmal, gärna en som varit det länge. Och du som vet med dig att du är en djupläsare, njut av det faktum att alla borde vara på jakt efter dig, för du är smart, empatisk och unik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top