Kaos och kris – världens nya bild av Sverige

På kort tid har Sverigebilden utomlands förändrats. Från att ha beskrivits som en fredlig idyll målas Sverige upp som ett land i kaos. Här är krafterna som ligger bakom.

Ett fredligt, öppet och jämställt land, med dalahästar, exotiska röda stugor och moderna, driftiga människor – sådan var den dominerande Sverige-bilden utomlands till helt nyligen. Ambassadörer, näringslivstoppar och andra med uppdrag att sälja Sverige i utlandet kunde känna sig trygga i förvissningen om att världen såg med beundran på det välorganiserade lilla Bullerby-riket i norr.

Men det var då. På kort tid har en ny, mycket mörkare Sverigebild fått fäste i omvärld-
en. Sverige målas upp som ett land i kaos och förfall, med laglöshet, våldtäktsepidemier och gränslös flathet mot brottslingar. På Svenska Institutet, SI, en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige, är man bekymrad. 

– Korrekt journalistik om att även Sverige står inför utmaningar inom exempelvis migrationsområdet har vi ingenting emot. Den tidigare Sverigebilden var lite väl idylliserad, och att den nyanseras är bara bra. Det är klart att även vi har problem, säger Henrik Selin på SI. 

– Samtidigt märker vi att missuppfattningar, medvetna falsarier och desinformation om Sverige sprids i en omfattning som vi tidigare inte sett, ofta med hjälp av sociala medier. Det innebär problem, eftersom folk i utlandet risk-erar att fatta sina beslut om Sverige – resor, studier, affärer – på felaktiga grunder.

 

Slagträ i flyktingdebatten

Under det senaste året har Sverige använts som slagträ i debatter om flyktingar och migration i flera länder, som Ungern, Tjeckien och Polen. I de sammanhangen har invandrarfientliga debattörer haft intresse av att sprida halvsanningar eller rena falsarier om hur dåligt Sverige – som ju tagit emot ovanligt många flyktingar – hanterar invandringen. 

Även Donald Trump använde Sverige som varnande exempel under sin presidentvalkampanj i USA. Enligt honom är Sverige så kaotiskt att “människor samlar sig i grupper” för att skydda sig. Det han möjligen syftade på var en händelse i Stockholm då ett hundratal maskerade personer delade ut flygblad om att markera mot gatubarn, och sedan gick till attack mot folk som såg ut att ha rötterna utomlands. 

 

Psykologisk krigföring

– Parallellt med detta sprider Ryssland väldigt mycket desinformation och negativa uppgifter om vårt land, både när det gäller migration och annat. Det finns från rysk sida ett intresse av att måla upp bilden av att det inte finns några sanningar, att man inte kan lita på någon, säger Henrik Selin. 

Enligt Säpo handlar det om psykologisk krigsföring, där man från rysk sida sår frön av tvivel och med hjälp av förvrängda budskap försöker undergräva förtroendet för svenska institutioner och folkvalda.

Ett dokumenterat fall är ett förfalskat brev med försvarsminister Peter Hultqvists namnteckning som fick spridning på sociala medier. I brevet verkade det som att Hultqvist var ansvarig för dunkla vapenaffärer med Ukraina, där proryska separatister för krig.

 

Vill nyansera bilden

Efter flera omfattande drev mot Sverige på sociala medier har utrikesförvaltningen sammanställt en handledning till ambassadpersonal om hur desinformation och ryktesspridning kan oskadliggöras. 

Rena missuppfattningar går att undanröja om man snabbt går ut med motbevis, står det. Svårare är det med desinformation och propaganda. Där finns inga heltäckande recept. Långsiktigt hoppas UD att stöd till oberoende medier och “informationskritiskt tänkande” kan innebära en förbättring. 

– Vi behöver bygga relationer, skapa bättre dialog, säger Henrik Selin på SI och berättar att hans myndighet skapat digitala plattformar på bland annat ryska för att synliggöra och nyansera det som händer i Sverige.

 

Tre olika påståenden om Sverige

Tre fall av svartmålning av Sverige. Den här gången kommer påståendena från Polen, Turkiet och Malaysia.

 

Påstående:“Sverige har sharialagar”

Islamska sharialagar råder på 54 platser i Sverige, där polisen helt saknar befogenheter, hävdade Jaroslaw Kaczynski, partiledare för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, i en debatt i fjol. Ett påstående som fick stor spridning i så kallade alternativmedier runt om i Europa.

Kaczynski syftade förmodligen på en nationell kartläggning av kriminella nätverk där svensk polis pekat ut 55 områden i 22 städer som platser där brottslingar bedöms ha negativ påverkan på lokalsamhället. Svenska ambassaden i Warszawa var snabbt ute med en dementi på polska via Twitter: “I Sverige gäller svensk lag”. 

 

Påstående: “Sverige värsta våldtäktslandet”

“Varning till resenärer! Visste du att Sverige har flest våldtäktsfall i världen?” 

Så löd en nyhetsbulletin från regeringstrogna turkiska tidningen Gunes som snurrade på storbildsskärmar på Istanbuls flygplats nyligen.

Artiklarna antogs vara en hämnd för att utrikesminister Margot Wallström på Twitter kritiserat Turkiet för att “tillåta sex med barn”.

Det stämmer visserligen att Sverige har ett högt antal registrerade våldtäkter – näst högst i världen efter Lesotho. Men det beror enligt UD på att den svenska juridiska definitionen på våldtäkt är bredare än i de flesta andra länder.

Turkiet menar å sin sida att Margot Wallström har missförstått den turkiska lagstiftningen för sexualbrott.

 

Påstående: “Sverige förbjuder islam”

Ett par från Malaysia som tillfälligt arbetade i Stockholm häktades i slutet av 2013 för att ha slagit sina barn. Misshandeln rubricerades som grov. Båda föräldrarna dömdes till fängelse. Under häktningstiden placerades de fyra barnen i fosterhem, eftersom ingen övrig familj fanns i Sverige.

I Malaysia, där det är lagligt att aga sina barn, satte fallet starka krafter i rörelse. Religiösa kändisar rasade mot det påstådda faktum att Sverige “förbjudit islam”, och orkestrerade med hjälp av en PR-byrå en kampanj med krav om att barnen som placerats i “kristna” fosterhem snarast måste få återvända till hemlandet. 

Enligt UD nådde den Sverige-fientliga kampanjen miljontals människor, en tredjedel av landets befolkning, och har högst sannolikt skadat Sverigebilden där.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top