Malmö testar kortare arbetstid

Malmö stad har haft stora problem med att kommunalt anställda slutar sina jobb eller sjukskriver sig. För att försöka motverka den utvecklingen vill man nu testa sextimmarsdagar.

Inspirationen kommer från Svartedalens äldrecentrum i Göteborg där sextimmarsdagar har lett till att sjukfrånvaron har minskat till nästan hälften, jämfört med resten av Göteborgs stad, skriver Sydsvenskan. 

I Malmö är det tänkt att en liten avgränsad grupp inom kommunen ska få testa det här. 

– Vi ser att sjukskrivningar för psykisk ohälsa i kvinnoyrken stiger. Inte bara i Malmö, utan i hela Sverige. Jag tycker att det är väldigt oroväckande. Då tycker jag att vi ska testa den här möjligheten, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S) till Sydsvenskan. 

Några extra pengar till projektet kommer dock inte avsättas och det behövs heller inte menar Carina Nilsson. 

– Om man tittar på exempelvis Göteborg så säger de att sextimmarsdagen finansierar sig själv genom minskande sjukskrivningar och liknande. Men då gäller det också att hitta en verksamhet där man får de effekterna, säger Carina Nilsson till Sydsvenskan. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top