Fem städtips som bara proffsen känner till

Har man jobbat med städning länge så känner man till tricksen som gör det där lilla extra för att det ska bli renare och se bättre ut. Här avslöjas fem stycken som du borde testa hemma.

1. Tvätta kylskåp. Melissa Maker som har grundat städfirman Clean My Space i USA har ett fiffigt knep för att få kylskåp i rostfritt stål att se snygga ut längre. Hon tar en droppe olja (babyolja, rapsolja) och gnuggar utsidan med en pappersduk. Hon tar sedan en ren pappersduk och gnuggar bort överflödig olja. Knepet får bort fingeravtryck och gör att kylskåpet håller sig snyggt längre, skriver sajten Real Simple. 

2. Få bort fettfläckar från kläder. Becky Rapinchuk som grundat sajten Cleanmama.net tipsar om att använda krita för att gnugga på fettfläckar på kläder innan man tvättar. Har man ingen krita hemma går det också bra att badda på maizenamjöl, skriver Real Simple. 

3. Slipp äckelsoppa. Melissa Maker har ett enkelt men riktigt smart trick för att hålla sin toalettborste i ett trevligare skick. Efter att ha utnyttjat det rena spolvattnet till att skölja av borsten, ska du inte ställa tillbaka den i hållaren. Melissas tips är i stället att klämma fast den under locket tills den torkat (Med borsthuvudet innanför så klart). Därefter kan du ställa tillbaka den och slippa en äcklig soppa i koppen. 

4. Effektiv städning. Många går bara in i ett rum och börjar exemplvis dammsuga lite här och var. Någon som vill jobba effektivt börjar städningen av ett rum längst in i hörnet, för att sedan ta sig ut. På så sätt städar man bara ytorna en gång och kan effektivt gå igenom rummet. Det är också effektivast att städa ett rum från tak ner till golv, då smuts liksom allt annat faller neråt, skriver Real Simple. 

5. Syrlig städning. Vattenfläckar och avlagringar på kranar är svåra att få bort. Becky Rapinchuk använder vinäger för att få bort dem. Hennes tips är att dränka en pappers- eller tygduk i vinäger och låta den ligga mot fläcken eller avlagringen i mellan 5 och 15 minuter. Syran i vinägern tar bort fläckarna. Ett annat trick Becky har är att stoppa ett duschmunstycke med mycket avlagringar i en påse med vinäger och täppa till öppningen med gummisnoddar. Efter en natt med den behandlingen så ser munstycket som nytt ut, skriver Real Simple. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top