Vem du är i syskonskaran spelar roll för intelligensen

Norska forskare har tittat på mycket omfattande statistik för att se om syskonordning spelar roll för människors intelligens. Det gör den.

Nu är du så klart nyfiken? Tillhör du den smartaste syskongruppen eller inte? Här kommer svaret och sanningen är att om du är första barn eller har växt upp som äldsta barn i din familj så är du faktiskt lite smartare, i alla fall statistiskt, skriver foreldre.no.

Bakom studien ligger professor emeritus Petter Kristensen på Oslo universitet och professor emeritus Tor Bjerkedal vid norska försvarsmakten. De har haft tillgång till IQ-tester från mönstringen till det militära som utförts på hela den manliga befolkningen i Norge födda mellan 1967 och 1976. I det stora materialet har uppgifter om syskonordning funnits med, skriver foreldre.no.

I datan kunde forskarna tydligt utläsa att förstfödda i regel hade bättre resultat på testerna än pojkar som var andra och tredje barn. Vad siffrorna också kunde visa var att det bättre resultatet inom familjen inte hade med biologi att göra, utan snarare berodde på sociala aspekter. Det kunde man se genom att resultaten från andrabarn som vuxit upp som förstfödda socialt, var lika bra som resultaten från biologiskt förstfödda. Forskarna är också säkra att det här även gäller för kvinnor, då jämförbara studier visat på liknande resultat.

– Den enda trovärdiga förklaringen till resultatet är att det är det sociala “klimatet” i familjen som spelar in. Föräldrar har mer tid att ägna åt det förstfödda barnet. När andrabarnet kommer måste uppmärksamhet och stimulans fördelas på fler, säger Petter Kristensen till foreldre.no.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top