Så lyckades Carmencita lura byxorna av eliten i Malmö

Livet som hårfrisörska i 70-talets Malmö räckte inte. Under den påhittade identiteten Carmencita Capelane lurade hon brallorna av stans societet. En otrolig historia som blev en musikal.

Hårfrisörskan fick eliten att tro att hon var…

Ägare till flera stora livsmedelskedjor i USA.

Professor i kirurgi som opererat Sovjet-ledaren Brezjnev i hjärnan.

Framstående cancerforskare.

Tidigare älskarinna åt John F Kennedy.

Idag är “Carmencita” 72 år och för en anonym pensionärstillvaro i Sydsverige.

Malmö på 1970-talet, en betydligt gråare stad än idag. Krisande tung industri, nästan inga uteserveringar, Kockumskranen insvept i dimma.

Där och då gör den mystiska Carmencita Capelane entré. Amerikansk medborgare, mångmiljonär och hemlig agent, av släkten Rockefeller och ättling till Japans kejsare Hirohito – man kan lugnt säga att hon sticker ut.

På Kastrup har hon ett flygplan i ständig beredskap, i handväskan en manick hon knäpper på när hon är förföljd. Som stenrik industriledare och rådgivare till USA:s regering är Carmencita Capelane ständigt i riskzonen för attentat.

Vilken kvinna! Som utöver allt annat är professor och cancerforskare, med inflytande över Nobelpriset i medicin. Hon har gjort kirurgiska ingrepp i hjärnan på Sovjetledaren Brezjnev, varit älskarinna åt president John F Kennedy… Folk blir intresserade, och imponerade. 

Från hösten 1973 sätter Carmencita hjärtan i brand i det något provinsiella Malmö, och gör med sin världsvana utstrålning succé på societetens banketter och officersbaler. Vad generalerna, de höga juristerna och de övriga samhällstopparna inte fattar, är att Carmencita är en bluff. 

Egentligen är hon hårfrisörska, som under falsk identitet ska komma att ljuga sig fram under sju års tid. Hon har ett vanligt sonnamn, är dotter till en sömmerska och bosatt i en liten lägenhet i stan. I den här artikeln kallar vi henne Ingalill Svensson. Varför i all världen beter hon sig som hon gör?

Så lyckades Carmencita lura byxorna av eliten i Malmö
Publicteten var massiv kring fallet Carmencita
inför och under rättegången.

“Lätt att blåsa folk”

En som funderat mer på fallet Carmencita än de flesta är regissören och dramatikern Rikard Bergqvist, som skrivit musikalen Carmencita Rockefeller, som spelas i Stockholm i april. Rikard Bergqvists Carmencita-intresse föddes på 80-talet, då hans dåvarande arbetsgivare Sveriges Television i Malmö, spelade in en dramadokumentär om fallet för Rekordmagazinet.

– En väldigt speciell historia. Mest komisk, tyckte jag väl då. Men den har så många sidor. Vad som framförallt fascinerar, är att hur oerhört lätt man kan blåsa folk. Bara lögnerna är tillräckligt stora. Carmencita smickrade väl de här männens fåfänga. Så pass att brallorna åkte av. Tänk att hon, en stormrik Rockefeller, forskare och industriledare, kunde intressera sig för dem, säger han.

Inte ens när bubblan av lögner spricker, och Ingalill Svensson slutligen ställs inför rätta för bedrägeri 1981, går det upp för alla inblandade hur fullständigt bortkollrade de blivit. 

Värst drabbad är en medel-ålders avdelningschef och kapten i reserven, som skilt sig för Carmencitas skull. Han medger under rättegången att han inte fattat någonting:

– Jag vet att jag varit dum, men jag var kär i henne. Nu när jag har facit i hand förstår jag alltihop mycket bättre.

Vi kan kalla honom Åke. Första mötet med Ingalill Svensson sker då han för sin arbetsgivares räkning ska omförhandla hyresavtalet för hennes hårsalong Chez Moi. 

Sedan de inlett ett förhållande avslöjar Ingalill Svensson bit för bit sitt “verkliga” jag, och att hårsalongen i Malmö bara är en täckmantel för något mycket, mycket större. Den störtförälskade Åke tror henne.

 

Storaffärer och världspolitik

I Carmencitas värld av intriger, storaffärer och världspolitik spelar halvbrodern Bing Rockefeller en viktig roll, mycket fascinerande även han. Fyrstjärnig general i amerikanska marinkåren och chef inom underrättelsetjänsten CIA. 

Åke och Bing blir goda vänner. Så pass att Bing håller förlovningstalet när Åke och Carmencita växlar ringar på restaurang Kronprinsen valborgsmässoafton 1976. Men till Carmencitas och Bings högkvarter, där halvsyskonen även bor ihop, får Åke inte tillträde. Av säkerhetsskäl. 

Även Bing är en bluff. I själva verket heter han Janne Svensson (fingerat namn) är Ingalill Svenssons make och jobbar som kock på en lunchrestaurang i Malmö. Men det har Åke ingen aning om.

Bländad av Bings till synes lysande militära meriter introducerar Åke honom för en nästan lika högt dekorerad svensk: chefen för Militärområde syd, generallöjtnant Karl Eric Holm. En av Sveriges absolut högsta militärer. 

Åke, Carmencita, Bing och den svenske generalen Holm med hustru börjar umgås. Har riktigt trevligt tillsammans. Så pass att de börjar skissa på en gemensam nöjesresa. Till en Rockefellerranch i Texas. 

Tyvärr blir resan aldrig av. En tragedi kommer emellan. Bings japanska hustru Hasakatara och dottern Angelique omkommer i en bilolycka i USA. Carmencita bryter samman. Carmencita får tröstas, så gott det nu går, av generalparet Holm som är fulla av förståelse för att USA-resan måste ställas in. Åke bjussar dem på en Italien-resa istället.

 

Säpo kopplas in

I början av brottsutredningen kopplas Säpo in, berättar Göran Krautmeyer som var åklagare under rättegången mot henne.

– Ja, det var ju ganska höga dignitärer hon konfronterat. Man trodde att hon var en Mata Hari, som spionerat på uppdrag av främmande makt. Men det visade sig att hon inte varit intresserad av några statshemligheter alls.

Medan Carmencita virvlar runt på officersbalerna händer det att folk försöker konversera henne på engelska. Carmencita övergår då raskt till svenska, för att “öva sig”. Hennes från början starka amerikanska brytning tenderar att klinga av allt senare på kvällen det blir.

Är det ingen som undrar varför Carmencita och Bing tycks ha ett så ansträngt förhållande till engelska språket? Det verkar inte så. Bings skorrande Österlendialekt får sin givna förklaring: hans svenska-
lärare var skåning. 

En försommardag berättar en strålande glad Carmencita att hon är med barn. Åkes barn. Borde han inte göra en investering för barnets framtid? Självklart. Åke överlämnar ett kuvert med 25 000 kronor. Han skriver också om sitt testamente, och sätter in Carmencita som förmånstagare.

– Faderskapsfrågan fick jag ingen klarhet i. Den var uppe i olika instanser, sedan tappade jag det där ur sikte, säger
Göran Krautmeyer.

Åren går, och Åke får allt svårare att träffa Carmencita och flickan han tror sig vara far till. Säkerhetsskäl, igen. En bror till Carmencita faller offer för ett attentat och hon är självklart tvungen att ligga lågt. Eller så befinner hon sig långt borta på Rockefeller-institutet i USA, för att forska fram ett motmedel mot leu-kemi. Tror Åke.

När Carmencita väl dyker upp, är hon så svårt märkt av sjukdom att hon blivit blind. Eller lam, det där kan variera. När hon gör sällskap med Åke till en militär fälttävlan i Danmark, är hans vänner tvungna att skjutsa runt henne i rullstol.

 

Tragiska följder

– En av de mest tragiska följderna av den här historien är Carmencitas påståenden om att hon framställt det ultimata botemedlet mot cancer, berättar Rikard Bergqvist.

Han syftar på när Carmencita avråder en svårt cancersjuk väninna, gift med en officerskollega till Åke, från att genomgå traditionell cancervård. Istället lovar hon bot via en ny medicin som hon själv forskat fram i USA. Kvinnan dör. 

– Jag förstod på slutet att min dotter höll på att bli lurad, säger den avlidna kvinnans mor senare till Kvällsposten. Men några misstankar om brott går aldrig att styrka i just den delen.

Inför rättegången mot Carmencita jobbar kvällstidningarna på övertid för att få med alla bisarra och smaskiga detaljer. Men de som hoppats på stor show i rättssalen blir nog besvikna. Rösten darrar, minnet sviker när hon ställs inför skranket. Carmencita har tonat ner sig själv totalt.

– Hon uppträdde som en grå liten mus, minns åklagaren Göran Krautmeyer.

Det står klart att Carmencita och Bing bara haft blygsam ekonomisk vinning av sina bluffhistorier. De 25 000 kronor de lurat till sig av Åke överskuggas med råge av de känslomässiga skador de förorsakat honom. Men känslor faller utanför straffskalan. Rätten nöjer sig med villkorlig dom och dagsböter. 

Någon riktig förklaring till sitt ljugande ger aldrig Carmencita. Hon vet inte varför hon började. Kanske för att imponera på Åke, så svag för fina titlar. Det hela blev ett slags spel. I polisförhör säger hon:

– Som vanlig damfrisörska i Malmö var jag inte fin nog att umgås med direktörer och generaler, därför kom Carmencita Capelane till. 

 

Anonym pensionärstillvaro

Att avslöjandet dröjde så lång tid kan bero på att omgivningen omedvetet spelade med i hennes lögner, menar Rikard Bergqvist:

– Man vill inte gärna konfrontera sig själv med att ha blivit lurad. Då faller man ju själv, säger han och gör kopplingar till dagens KI-skandal och den fuskande stjärnkirurgen Paolo Macchiarini.

Flera år efter Carmencita-rättegången, får åklagaren Göran Krautmeyer syn på henne vid en busshållplats i Limhamn. Han går raskt över till andra sidan gatan, men hon följer efter och inleder ett samtal. Med en speciell ton som Krautmeyer förstår att folk kan falla för. Hon förklarar att hon fick ett så väldigt stort förtroende för honom under rättsprocessen.

– Sådant är man inte speciellt van vid att höra som åklagare. Nej, det var inga hard feelings alls. Så pass road var hon.

Ingalill Svensson/Carmen-cita är idag 72 år gammal och för en anonym pensionärstillvaro i en stad i Sydsverige. Janne Svensson/Bing Rockefeller avled 2012.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top