Mager ost inte bättre för hälsan

En ny studie visar att det inte hjälper att äta mager ost jämfört med vanlig fet ost. I själva verket är den till och med sämre.

Mager ost är ingen höjdare. I stället för en god ostig smak får man nöja sig med något som mer liknar plast. Möjligtvis har den fungerat som ett substitut då man känt att man kanske måste dra ner på fettintaget. Nu visar dock en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, att den magra osten inte bidrar med det den utlovar. Nämligen att vara nyttigare. 

I testgruppen på 139 personer såg man ingen skillnad mellan de som åt vanlig ost, jämfört med de som åt mager ost i fråga om LDL-kolesterol. LDL- koleserol är i för stora mängder en av de starkast bidragande orsakerna till åderförkalkning. 

Dessutom visade undersökningen att fet ost bidrog med mer av det goda kolesterolen HDL, än vad den magra osten mäktade med, skriver Tasting Table.com. HDL-kolesterolens uppgift är att rensa kroppens vävnader från överflödig kolesterol. 

Slutsatsen av detta är därför att du med gott samvete kan fortsätta äta vanlig fet ost och helt strunta i den magra ostens signaler av skuldkänslor.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top