Därför gör katter som de gör

Maniskt trampande och bajs utanför lådan – kissarna gör mycket vi inte förstår. Kattexperten Ylva Stockelberg avslöjar hemligheten bakom katternas vanor.

Ylva Stockelberg

är kattexpert och har skrivit om sitt favortdjur i nästan 20 år, bland annat i nio böcker. Sedan 2007 svarar hon på frågor om katter och katters beteende i Hemmets Journal. De här frågorna är hämtade ur boken Vad säger katten?

Katten slickar bort päls

Jag har en kastrerad hon-katt på snart fyra år som har mani och slickar magen hela tiden, pälsen försvinner och hon får sår. Har varit hos veterinär med henne då hon fick en hor-mon-spruta som inte fungerade. Jag undrar också om det finns någon salva man kan ha på som smakar illa så hon låter bli att slicka. 

Kajsas matte

 

Svar Jag tycker att du ska tala med din veterinär igen om att hormonsprutan inte hjälpt så han kan testa något annat, exempelvis en kortisonspruta. Om katten slickar sig för den har klåda kan detta bero på foderallergi så byte av foder kan hjälpa. Det finns speciella foder hos veterinär som man kan testa. 

 

Varför leker hon med vatten

Jag har en perser/birma på fem månader som heter Seba. Hur kommer det sig att Seba är så intresserad av vatten? Hon hoppar ner i badkaret när strålen rinner och hoppas upp i tvättstället om hon får en chans. Vattenskålen tippar hon omkull så att det blir vatten på golvet. Fascinationen över vatten är stor, hur kommer det sig? 

Sebas matte

 

Svar Detta är inte ovanligt alls. Vatten rör sig och det är spännande med rörelsen. De flesta katter fascineras av vatten även om de inte gillar att bli blöta på kroppen. Många petar på vatten med tassen. Att låta en vattenkran droppa eller rinna lätt ibland är ett bra knep för att aktivera sin katt. 

 

Här kan du ställa fler frågor till Ylva. 

Katten bajsar på golvet 

Vi har en katt som inte bajsar i sin låda utan alltid på golvet utanför. Kissar gör den däremot alltid i lådan. Vi byter lådan flera gånger i veckan. Katten är tre år och har alltid bajsat på golvet. Vad kan man göra åt detta? 

Göran 

 

SvarDet har tydligen blivit en vana att den kissar på lådan och bajsar på golvet. Jag funderar på hur den sitter när den kissar, om den undviker sanden? I så fall kanske den inte tycker sanden är tillräckligt bra att krafsa i. Du kan pröva med en annan sand, enklast är klumpbildande som man tar bort kissklumpar och bajs från två gånger per dag. Lådan håller sig fräsch väldigt länge utan att man behöver byta all sand. Ha tålamod, det tar tid att bryta en sådan gammal vana, och beröm när det går bra. 

 

Attackerar mina fötter

Jag undrar vad man ska göra om ens katt börjar attackera och bita i fötter och händer? 

Aki

 

Svar Du måste ta reda på om det är lek eller allvar. Katter/kattungar leker med varandra på skoj, brottas, biter och slåss och slutar när den ena skriker. De lär sig socialt samspel på det här sättet. När kattungar brottas lär de sig hur hårt de kan ta i utan att det gör ont. Tar någon i för hårt tycker inte den andre att det är kul och då slutar leken. Så om din katt leker, se till att du leker med den med ett mjukdjur istället för dina händer eller fötter. Det kan också vara en signal att du ska jaga den, då kan den komma på stela ben och skjuta rygg mot dig. Tar du ett steg mot den kutar den iväg med svansen i en båge, vilket är en leksignal. Kanske behöver den mer lek. Om katten anfaller – stå still, så är det inte lika lockande. Säg nej när den anfaller dina fötter. Jag gissar i första hand på att den vill leka men katter kan också, precis som människor, bli sjuka så att de ändrar beteende beroende på en hjärntumör eller något annat som påverkar hjärnan. Då måste man ta den till veterinär för undersökning. 

 

Katten står och trampar

Jag har alltid undrat varför katter liksom “knådar” med sina tassar, trampar och spinner på min mage. Det är ju nästan som massage men jag har aldrig förstått varför de gör så? 

Ponkan

 

SvarNär katten diar sin mamma trampar den runt spenen. Detta är ett instinktivt beteende som får mjölken att rinna till. Samtidigt spinner de för att de mår bra. Många katter behåller detta beteende som vuxna. 

 

Varför spinner katter? 

Jag undrar varför katter spinner. 

Emma

 

Svar Det visar att de mår bra. När de är riktigt små spinner kattungarna när de diar sin mamma; det är en signal till henne att allt är bra. Sedan fortsätter katten att spinna när det gör ont. Jag brukar jämföra med vår djupandning. Mår vi bra och är lugna andas vi djupt och lugnt men ibland tar vi ett eller flera djupa andetag för att lugna ner oss. De stora kattdjuren kan inte spinna, vilket beror på att de saknar tungben. Däremot kan de ryta. 

 

Varför skriker vår gamla kisse? 

Jag har en vit långhårig hona på 18 år. Vi vet att hon är döv, men senaste tiden har hon börjat skrika. Har varit och hälsokollat henne. Vi har lärt oss att det är olika saker hon vill men ibland är det hjärtskärande. Känner hon sig dålig? 

Peter

 

Svar Ja, det är bland det svåraste som finns att veta när den gamla katten mår för dåligt. Min tidigare abessinier Bessie hade fått ett cancerbesked men jag tyckte att det var för tidigt för avlivning när det inte hade märkts några tecken på henne. När skulle jag låta henne somna in? Många gånger undrade jag om det var dags. Men jag tror såhär: så länge de äter, leker lite grann och ligger avslappnat och sover (ihoprullade) mår de bra. Bessie slutade äta och sista natten låg hon på mig hela natten i en annan ställning än normalt. Då visste jag att det var dags. Jag tror er katt söker kontakt med er med sitt skrikande; i och med att hon är döv hör hon inte själv hur högt det låter. Gamla katter vill ofta tillbringa mer tid med sin matte och husse. 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top