Därför är det bra att dricka chokladmjölk

Chokladmjölk är kanske inget man unnar sig som vuxen allt för ofta. Men studier har visat att drycken är optimal för återhämtning efter träning.

Vad är det då som gör chokladmjölk till en minst lika bra återhämtningsdryck som alla proteindrycker som marknadsförs som optimala för återhämtning. Tyvärr har svaret inget med kakaons helade kraft att göra, utan det är den perfekta blandningen av mjölkprotein och kolhydrater i form av socker som gör det. Det går alltså lika bra med all sorts smaksatt sötad mjölk, skriver The Washington Post

Den perfekta balansen uppnås genom ett förhållande på 4 gram kolhydrater per 1 gram protein, säger Joel Stager, professor kinesiologi (vetenskapen om människans rörelser) på Indiana University, till den amerikanska tidningen. 

För att maximera effektiviteten ska man dricka chokladdryck direkt efter träningen. Då jobbar mjölken som en insulinhöjare i kroppen som gör det lätt för kroppen att ta sig till mjöksockret och det övriga sockret. Glukoset når musklerna där det förvandlas till glykogen som hjälper till att bygga upp muskelmassan.

Snabbt sammanfattat kan man beskriva det som att sockret åker snålskjuts till musklerna på den gräddfil mjölken har i kroppen. Så här skiver Lunds universitet om saken: Mjölk innehåller en viss typ av proteiner. Just dessa proteiner, eller aminosyror, är otroligt snabba på att informera kroppen om att det snart kommer mjölksocker som ska tas om hand.

 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top