Så slipper du mobilstressen

Olyckor, relationsproblem och stress. Mobilens sämre sidor gör sig allt mer påminda. Nu försöker allt fler skapa balans, genom att till exempel kliva ur Facebook.

Så skapar du mobilbalans

Kom ihåg att det alltid är du som bestämmer över din mobil. Här är några handfasta råd för en mer balanserad användning.

Utöva regelbundet aktiviteter där du rent fysiskt inte kan pyssla med mobilen. Simning, klättring, dans…

Låt mobilen vila ibland genom att stänga av den helt.

Testa mobilfria zoner. Gå till gymmet, på en promenad eller till en kompis utan mobil!

Om du fastnar i ett spel, Facebook eller Instagram – ta bort appen en period.

Om du får sms eller annat meddelande – fundera om du verkligen måste kolla och svara omedelbart.

Källa Mobikett – handbok för mobilzombies av Sven Rollenhagen (Rollenhagens förlag)

Den 39-årige trafikledaren var så distraherad av sitt mobilspel att han kopplade fel och orsakade den stora tågolyckan som krävde elva människors liv i södra Tyskland tidigare i år. Det är åtminstone vad åklagaren hävdar, ett extremt fall av bristande mobilvett. 

Andra, mindre dramatiska exempel på mobilanvändningens baksidor kan vi alla uppleva dagligen: 

 Cykeldårarna som tittar mer på mobilen än omgivningen, fotgängarna som är så upptagna av Facebook att de varken ser eller hör något bortom sin skärm. 

Statistik som SVT tagit fram visar att distraktion från mobiler faktiskt ligger bakom 85 procent av olyckorna där cyklister och fotgängare skadas. 

 Barnen som sitter så ofta och länge framför sina skärmar att de riskerar att drabbas av gamnacke och benskörhet redan i tonåren.  

På 13 år har pojkar i årskurs fem minskat sin fysiska aktivitet med en fjärdedel, visar en studie från Göteborgs universitet. 

 Och så alla parförhållanden som tycks knaka lite extra i fogarna på grund av det ständiga flimret från skärmarna.

– Skärmtid är ett ämne som allt mer kommer upp, säger familjerådgivaren Lars Crondahl på Svenska kyrkan i Jönköping. 

– Många upplever att mobilen hela tiden är närvarande, att den får gå före i alla situationer, även i relationen. 

Om ens partner hela tiden reflexmässigt måste kolla av om det kommit några nya meddelanden eller kolla på Facebook i mobilen uppstår lätt en känsla av bortvaldhet. Att man känner sig ratad på grund av sin partners mobil.

 

Skrev bok om mobilvett

Kommen så här långt i texten har det blivit dags för den obligatoriska förklaringen om att mobiler och skärmar till övervägande delen är något positivt, som underlättar vardagen och har fört utvecklingen framåt på mängder av olika sätt. Tänk bara hur krångligt det var med faxar och telefonkataloger och när man fick gå till en resebyrå för att beställa flygbiljetter och så vidare. 

Ja, att försöka peka på obalanser i mobilanvändandet är
knepigt, kanske särskilt i det teknikbejakande Sverige, då man löper risk att bli kallad bakåtsträvare. Socionomen Sven
Rollenhagen
vill ändå, på ett nyanserat och lite försiktigt sätt, försöka få oss att tänka några varv extra kring våra mobilbeteenden. Det går nämligen att älska mobilen, och samtidigt tillämpa nog med sans och självdisciplin för att förhindra att den ska äta upp oss, våra relationer och allt det andra goda i livet, är budskapet.

– Jag hamnar själv i situationer då jag använder mobilen för mycket. Min son kan säga: “Pappa, måste du verkligen ta bild på den här solnedgången och lägga ut på Instagram? Räcker det inte att du njuter av den i stunden?”. Det är lätt att fastna i sin mobilbubbla, och då gäller det att försöka dämpa sig och ta sig ut.

I sin bok Mobikett ger Sven Rollenhagen en rad vett- och etikettråd för en rimligare och mer balanserad mobiltillvaro. Bland tipsen: Låt bli mobilen under måltider. Stäng av den när du ska sova (fler tips här intill).

Dags för en skärmfri dag?

Men hur enkelt är det i praktiken att stå emot mobilernas locksång? Det är ju ingen välgörenhet som mobiltillverkarna eller sociala medier-bjässarna bedriver, utan en strikt kommersiell verksamhet som går ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt, genom att fjättra oss vid de enormt attraktiva och kanske beroendeskapande apparaterna så ofta och länge det går. 

– Jag håller med om att de väldigt populära mobilspelen
kan vara enormt lätta att fastna i. De är gjorda för det. Enda vägen framåt, som jag ser det, är att se tekniken som en naturlig del av livet som det gäller att hitta ett vettigt förhållningssätt till. 

– Jo, nog går det. Men att bara ta bort tekniken för barnen tror jag inte på. Det skapar bara låsningar, påtvingade negativa situationer som barnen inte tycker om. Bättre då att som vuxen föregå med gott exempel, inte hela tiden reflexmässigt kolla på sin mobil. Man bör inom familjen kunna diskutera sig fram till en rimlig nivå på mobilanvändningen, utan att det blir så polariserat.

Sven Rollenhagen tycker sig skönja en viss attitydförändring, med stora företag och kändisar som propagerar för åtminstone någon timmes utloggning per dag. När Henrik Schyffert bestämde sig för att “mobildetoxa” och bytte ut sin smartphone mot en enklare modell gav det ringar på vattnet, med andra kändisar som lovade sig själva en skärmfri dag i veckan.

 

Sofie loggade ur för gott

Mobilen åkte upp flera gånger per minut. Sofie Revell var beroende av sin mobil.

– Nu mår jag mycket bättre, säger hon efter att ha loggat ur Facebook för gott.

Att få tag på Sofie Revell, 28, i Norrtälje är inte lätt, eftersom hennes mobil är inställd på ljudlöst. Det är ett av hennes sätt att ta kontroll över tekniken, så att hon ska slippa vara dess slav.

– Visst var jag beroende, berättar hon när jag efter några försök ändå får kontakt.

Tidigare kände hon sig tvungen att hala upp mobilen flera gånger per minut för att kolla likes, statusuppdateringar och kommentarer.

– Man är ju nyfiken, vill veta vad andra gjorde. Men jag mådde så dåligt av det. Kände mig värdelös. Alla andra på
Facebook verkade ha det så perfekt med gulliga barn, snygga hem och dyra saker. 

Nu efteråt kan hon tänka “Gud, så mycket tid jag lagt ner på det där. Hur kunde jag göra det, jag som har småbarn hemma?”

– Mobilen blev ett väldigt stressmoment. Till slut bestämde jag mig för att stänga mitt
Facebook-konto. Nu använder jag telefonen att ringa i, skicka sms och ta någon bild ibland.

Abstinens?

– Jodå. I början tog jag upp telefonen flera gånger innan jag mindes: “Javisst ja, det har jag ju tagit bort”. Men det är väldigt skönt att slippa. Vännerna jag hade på sociala medier finns ju kvar, ändå. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top