Så bygger du en drömkåk till fåglarna

Charmigaste fågelholken bygger du själv av saker du har hemma. Här är tre fantasifulla lyor att smycka trädgården med.

Så trivs fåglarna i holken

1. Välj storlek på inflygningshål efter vilka hyresgäster du vill ha. De mindre fåglarna vill generellt bara ha 30 mm i diameter, de större vill ha 35–40 mm.

2 Holkens innervägg ska vara sträv – i alla fall från ingångshålet och rakt ner till holkens bottnen – för att fåglarna ska få grepp och kunna klättra. Gör du en holk av slätt material kan du limma fast en remsa säckväv mot insidan med fukt-/vintertåligt trälim.

3 Måla bara holkens utsida – inte insidan. En alldeles nymålad holk får inga hyresgäster.

4 Placera den högt Sätt holken så att varken småbarn eller djur kommer åt den. En del fåglar häckar så lågt som 1,5 meter ovan mark – då kan holken sitta ovanpå en stolpe eller ställas på en hylla på väggen.
Placera den så att den får lä mot inflygningshålet och undvik direkt solljus.

Har du gamla lerkrukor, fat, vattenkannor, träbyttor, brickor och bakformar hemma? Bra, då har du byggmaterial till våra charmiga och roliga fågelholkar. Hittar du inget lämpligt material hemma är det lätt att fynda på loppis. Använd fantasin när du passar ihop de olika delarna eller följ våra exempel.

Säkrast är att sätta upp holken redan i vinter, så hinner den vädras ut innan det är dags för fåglarna att flytta in. Fåglarna brukar föredra äldre holkar att bygga bo och lägga sina ägg i. 

Men vill fåglarna verkligen bo så här, kanske du undrar. Ja, det råder bostadsbrist även för fåglar, så de letar lya överallt. Självklart kommer de att inspektera bostaden för att se om läget känns bra och den är lagom stor. Men får du inga hyresgäster direkt har du ändå ett dekorativt smycke i trädgården. 

Av: Anna Örnberg

Läs också: Mormors krukväxter är heta igen

Så bygger du en drömkåk till fåglarna
Vi har skruvat korta monterings­skruvar runt ingångshålet för att hålla hackspettarna ute. Foto: Tommy Durath

Villan i vattenkannan

En uttjänt vattenkanna behöver bara förses med ett lock för att förvandlas till bostad åt bevingade vänner. 

 

Du behöver

1 bit plywood som passar vattenkannans ovansida, 12 mm tjock vattenkanna, målarfärg i valfri kulör, trassel av sisal eller torr mossa, transparent vattentåligt silikon 

 

Gör så här 

1 Såga till plywoodskivan som
passar vattenkannans övre del. 

2 Borra inflygningshål i plywood-en. Putsa och slipa. 

3 Måla i valfri kulör. Skruva korta monteringsskruvar runt ingångshålet. 

4 Borra hål för upphängning i vattenkannans botten, stort nog att kunna träs över huvudet på en rejäl spik. 

5 Fyll vattenkannans pip med trassel av sisal (grov naturfiber) eller torr mossa, så det inte blir en dödsfälla för fåglarna. 

6 Limma på locket med vatten-tålig, transparent silikon.

 

Nästa sida: Fågelpalatset

Så bygger du en drömkåk till fåglarna
Foto: Tommy Durath

Fågelpalatset

 

En uppochnervänd träbytta med tak tillverkat av en gammal bakform och krönt med en gardinknopp blir ett tjusigt fågelpalats. Med en förstärkt bottenplatta kan holken monteras på en stolpe och placeras fritt i trädgården. 

Du behöver

plåtfat, 2 bitar plywood som passar fatets botten, 12 mm tjocka, 1 trästolpe, 70 x 70 mm , 4 träbitar (bredd 93 mm x längd 120 mm x grovlek 21 mm), träbytta, trälim, gardinknopp, stolpsko

 

Gör så här

1 Ett uppochnervänt plåtfat är fint som botten på holken, men den tunna plåten behöver förstärkas. Såga till runda plattor av 12 milli-meter tjock plywood som passar mot båda sidor av fatets botten.

2 För att holken ska kunna fästas på en stolpe (70 x 70 mm) tillverk-as en manschett av 4 stycken träbitar: 93 mm breda, ca 120 mm långa och 21 mm grova. Limma och skruva ihop de fyra bitarna ståendes på höjden, med en öppning i mitten som kan träs över stolpen (se illustration). 

3 Placera ena plywoodplattan centrerat ovanpå manschetten och skruva fast den. Lägg plåtfatet över den första plywoodplattan och sedan ännu en plywoodplatta, som i sin tur skruvas fast genom alla lagren (se illustration). 

4 Borra ett inflygningshål i lämplig storlek i träbyttan (se ruta).

5 Nu kan den uppochnervända träbyttan placeras ovanpå den förstärkta bottnen och fästas med skruv nära krukans nedre kant, rakt in i den förstärkning som plywooden utgör.  

6 Holken kan fästas på en stolpe, som i sin tur är förankrad i marken med en stolpsko.

Nästa sida: Krukholken gröna taket

Så bygger du en drömkåk till fåglarna
Ett lyxigt krypin med botten av zink och tak av terrakotta. Foto: Tommy Durath

Krukholken gröna taket

 

En vanlig lerkruka av större modell blir ett lyxigt krypin, med botten av ett uppochnervänt krukfat av zink och tak av ett terrakottafat som ställts ovanpå. Med torktåliga fetbladsväxter i krukfatet får den här holken ett härligt grönskande tak. Den rostiga kronan är en härligt onödig prydnad. 

 

Du behöver

lerkruka, maskeringstejp, sandpapper, målarfärg i valfri kulör, plåtfat, 1 bit plywood som täcker plåtfatets botten, transparent vattentåligt silikon, krukfat, planteringsjord, taklök eller fetknopp till fatet, rostig krona 

 

Gör så här

1 Visst går det att borra i en lerkruka. Täck stället med maskeringstejp och rita upp hålet. Använd ett litet borr, 3–3,5 mm, och borra hål tätt intill varandra längs den ritade cirkeln så att krukan perforeras. Knacka varligt loss
terrakottan innanför den perforerade cirkeln. 

2 Slipa kanten runt hålet för hand med vanligt sandpapper.

3 Måla med utspädd färg, så
sjunker den snabbt in i terrakottan.

4 Även här har vi använt ett uppochnervänt plåtfat som botten, med förstärkningen fäst på den sida av fatet som är vänd mot krukans inre – så att krukan står stadigt på fatet. Krukan kan också limmas mot fatet – men då kan du inte städa ur holken utan får överlåta det jobbet åt fåglarna.
5 Krukan är tung nog att stå stadigt på egen hand och kan bara träs på plats över botten-

plattan. Limma fast ett djupt
krukfat som tak och plantera taklök eller fetknopp i lite jord i fatet. 

6 Vi krönte krukholken med en rostig krona, använd det du har.

7 Den här holken placeras helst på en hylla en bit upp på hus-
väggen, så att den inte kan nås av katter. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top