Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen

Hur många lampor behövs i ett rum och hur höjer man mysfaktorn inomhus i höst? Vi bad ljus- och belysningsexperten Elinor Eriksson på Ledvance dela med sig av sina bästa tips.

Vilka är de vanligaste missarna många gör när det kommer till belysning? 
– Jag skulle nog vilja säga att den vanligaste missen är att köpa en armatur som är snygg men som man inte sett upplyst och därmed inte har tänkt efter vilket ljus den ger. Sprider den ljus över hela rummet? Skapar skärmen ett ljusmönster som man upplever som störande? Blir ljuset väldigt riktat? Så mitt tips skulle vara att alltid se armaturen tänd innan man köper, gärna få möjlighet att prova den hemma. Och tänk efter innan vilket “jobb” du vill att din nya armatur ska göra. Ska du ha en läslampa vid fåtöljen vill du kanske ha ett riktat ljus och inte en armatur som sprider ljus i hela rummet.

Hur skapar man stämningsfull belysning hemma i höst? 
– Se till att ha tillräckligt många ljuskällor och välj gärna dimbara ljuskällor. Men finns det ingen dimmer så är det inget problem. Numera finns så kallade “click to dim”-ljuskällor. Med dessa kan ljusets styrka regleras via en vanligt strömbrytare. Ett klick för full belysning, två klick för 50 % ljusstyrka och tre klick så får du 15% belysning. Ett mycket smidigt sätt att styra sitt ljus och skapa stämningsfull belysning utan att behöva installera dimmer.

Hur många ljuskällor behövs i ett rum? 
– Rekommendationen är 5–7 ljuskällor per rum för att skapa ett behagligt ljus. Färre antal ljuskällor skapar ljuskontraster som är jobbiga för ögat. I hemmet vill man ha mjuka övergångar.

 

 

 

Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Northern
Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Ferm Living

Hur tycker du att man ska tänka kring belysning i hemmets olika rum?
– Jag tycker att man ska tänka på att få med de olika formerna av belysning. Att exempelvis enbart ha allmänbelysning ger ett odynamiskt och lite trist intryck.

Allmänbelysning: Det grundläggande ljus som dagtid kommer från naturligt dagsljus och som på kvällen ersätts av artificiellt ljus. Till exempel en taklampa som sprider ett jämnt ljus av stora delar av rummet.

Funktionsbelysning (arbetsbelysning): Riktad belysning över en specifik, avgränsad yta som inte bländar ut i rummet. Till exempel vid köksbänken, skrivbordet eller läsfåtöljen. Syftet är att se till så att du har rätt belysning för sysslan och inte behöver anstränga ögonen.

Punktbelysning/accentbelysning: Framhäver föremål eller detaljer med riktat ljus. Men punktbelysning ger även rummet mer karaktär. 

Stämningsbelysning: En svag och diskret belysning som skapar stämning. Tänk på att välja en svag ljuskälla, gärna med varmvitt ljus.

Allt fler arbetar hemifrån – hur ska man tänka när man väljer arbetsbelysning hemma?
– Här handlar det om att se till att ha tillräcklig belysning och belysning som inte skapar reflektioner i datorskärmen eller som bländar ögat. En skrivbordslampa är bra att ha, gärna en som du kan reglera i höjd och sidled för just din arbetsplats. Är du högerhänt ställer du lampan till vänster och vice versa, på så sätt skuggar inte armen när du skriver. På kontor brukar man tänka på att takarmaturer ska vara placerade rakt över sittplatsen eller strax bakom, detta för att få en bra belysning av dokument och tangentbord. Sitter armaturen för långt fram kan den skapa jobbiga reflektioner för ögat och sitter den för långt bak så skuggar kroppen arbetsytan.

Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Ferm Living
Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Northern

Hur högt ska taklampan hänga – finns det några regler här? 
– När det gäller taklampor generellt så finns det egentligen inte så många regler att förhålla sig till, man måste bara ta hänsyn till rummet och vilken takhöjd man har. Har man lågt i tak kanske en armatur som hänger ner mycket inte det bästa valet om det är en yta som man ska gå under.

När det gäller taklampor över matbord finns det tumregler man kan gå efter och den första är att man ska kunna se personen som sitter på andra sidan matbordet. Man vill inte heller att taklampan ska vara av en sort som bländar personerna runt bordet, så då kan en lampa med skärm som riktar ljuset vara att föredra. När det gäller höjdmässig placering så är rekommendationen 55–60 cm över bordet om man räknar från underkanten på lampan.

Hur ser belysningstrenderna ut i höst och vinter?
– Jag skulle säga att vi nu kommer att se det stora genombrottet för smart belysning i hemmet. Det vill säga belysning som på bara några få minuter kan installeras och smidigt regleras genom appar. Det behövs inte längre stora investeringar med gateways utan på bara några få minuter kan man vara igång, vilket gör att man kan skapa belysningen precis som man vill ha det i hemmet.

Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Hay
Expertens bästa tips: Så lyckas du med inomhusbelysningen
Foto Pholc
Scroll to Top