Victoria Skoglunds bästa tips för att vattna smart och hållbart i trädgården

Vi kan inte alltid ta för givet att det kommer att finnas vatten, därför måste vi bli bättre på att spara. Victoria Skoglund lär oss hur.

Sommaren 2018 var rekordtorr och på flera håll i landet utlystes bevattningsförbud. Exakt vad förbudet innebär skiljer sig åt mellan olika kommuner, men för många innebär det att du inte får vattna din gräsmatta eller rabatter med vattenspridare eller slang. Det är heller inte tillåtet att fylla pool eller spabad, eller exempelvis tvätta bilen eller fasaden. Det brukar däremot vara tillåtet att vattna mindre växter med vattenkanna. 

Bevattningsförbud införs när grundvattennivåerna är låga och det riskerar att bli vattenbrist. I Sverige är vi så vana vid att det alltid finns vatten att vi har börjat ta det för givet, men faktum är att vi alla måste bli bättre på att vattna smart – för miljöns skull. 


LÄS ÄVEN: Så vattnar du din trädgård hållbart om det blir torka


Victoria Skoglunds bästa tips: Så vattnar du miljösmart
Victoria Skoglund fick lära sig att vattna smart redan som barn. Foto: Pressbild

Någon som redan från barnsben fått lära sig att spara på vatten är Victoria Skoglund, trädgårdsmästare på Zetas trädgård och ambassadör för Gardena. Victoria tillbringade somrarna hos sin farmor på en skärgårdsö där det alltid var vattenbrist. 

– Det är dags att måna om våra naturresurser och inte ta dem för givet eftersom det urholkar vårt kretslopp, säger hon i ett pressmeddelande.

Victoria Skoglunds bästa tips för att spara vatten:

1. Vattna med regnvatten

– Samla så mycket regnvatten som möjligt i baljor, hinkar och tunnor – det som kommer från himlen är en gåva och gratis är det också. När jag var liten stod det pyttsar överallt där farmor samlade regnvatten och det är ett beteende som jag har kvar. Dessutom gillar växterna regnvatten bättre än vattnet som kommer ur kranen. Jag upplever att växterna kan bli lite stressade av iskallt kranvatten.

2. Vattna mjukt

– Använd en mjuk stråle när du vattnar, då mjukas jorden upp långsamt och vattnet sjunker ner till rötterna. En hård stråle har motsatt effekt, då rinner vattnet bara av och försvinner till ingen nytta. Det är också bra att sticka ner en pinne i marken för att se hur fuktigt det blir när man vattnar, då lär man känna sin jord, sina växter och sin trädgård och hur mycket vatten som behövs.

Victoria Skoglunds bästa tips: Så vattnar du miljösmart
Gardenas startset med munstycke och anslutnings-kopplingar gör det lätt att välja rätt stråle och därmed spara på vatten.

LÄS ÄVEN: 15 enkla och konkreta tips för en lättskött trädgård


3. Vattna effektivt

– Vattna på morgonen, före klockan 10! Om man vattnar på dagen, när det är varmt ute, försvinner ungefär hälften av vattnet genom avdunstning. Vattnar man på kvällen är risken större att få mördarsniglar och svampsjukdomar i trädgården. Nyplanterade växter behöver mer passning, jag brukar göra små kanaler runt plantan med ett maskrosjärn och vattna i hålen, då hamnar vattnet där det ska, vid rötterna.

4. Ge en rejäl rotblöta

– Vattna rejält, många duttar när du vattnar, då söker sig rötterna uppåt och växten blir mer torkkänslig och behöver vattnas oftare. Jag brukar passa på att vattna när det regnar, då hjälper man till att ge växterna en rejäl rotblöta. Droppbevattning funkar också väldigt bra, det har jag i mitt växthus och det ger den långsamma punktbevattningen som fuktar igenom jorden ordentligt och som inte slösar på vatten.

Victoria Skoglunds bästa tips: Så vattnar du miljösmart
Med en vattensnål och reglerbar droppbevattning som Gardenas Micro-Drip-System kan man spara upp till 70 % vatten. 350 kr.

5. Luckra upp jorden

– Hur mycket man behöver vattna beror också på vilken jord man har och hur mycket den suger upp. För att jorden lättare ska ta upp vattnet är det viktigt att luckra upp jordytan, speciellt om den är hårt packad. Jag rensar mycket ogräs och då blir jorden automatiskt uppluckrad, det är ett bra knep. Att täcka jorden runt växterna med gräsklipp är också effektivt för att hålla kvar fukten. Det lärde jag mig också hos farmor.


LÄS ÄVEN: Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips för biologisk mångfald


Scroll to Top