Så lägger du vackra golv i trädgården

Skapa en vacker och trivsam trädgård genom att tänka på den som ett hus – med golv, väggar och tak. Här tipsar trädgårdsdesignern Susanne Andersson om hur du lägger golv i trädgården.

Skapa en dynamisk och vacker trädgård genom att tänka på trädgården som ett hus – med golv, grönskande väggar och tak. Här tipsar trädgårdsdesignern Susanne Andersson om hur du skapar golv i din trädgård.

Lägg golv i trädgården – så gör du:

Trädgårdsdesignerns bästa knep för golv i trädgården

Gångarna

Gör gången fram till huset tillräckligt bred, så att man kan mötas eller köra en barnvagn. I trädgården kan man ha smala stigar och trampstenar där man går ofta. Undvik trä på platser där du går på vintern, eftersom det blir väldigt halt.

Viloplatsen

Trätrall är skönt att gå barfota på och passar på altanen närmast huset. Vill man skapa ett vilorum ute i trädgården är det vackert med en cirkel i natursten.

Rabatten

Marktäckande perenner ger på sikt en underhållsfri rabatt. Ju fler plantor du sätter, desto fortare växer de ihop till en matta. Plantera många av varje sort. 

Gräsmattan

Gör en stor oval eller cirkel av gräs, i stället för att följa tomtens form. 


LÄS ÄVEN: Bygg väggar i trädgården – så gör du!


Sätt stilen med sten

Med valet av sten sätter man stilen på trädgården. Ockrarött ger trädgården en lantlig känsla, speciellt om man väljer natursten som kalksten och sandsten. Gatsten eller kullersten i granit lagd i mönster anknyter till gamla tiders trädgårdar. 

Med grått får man en mer modern och asiatisk känsla. Genom att kombinera grus och sten i olika storlek och färger med stegstenar i betong kan man skapa spännande kontraster, men det krävs fingertoppskänsla för att det ska bli stilfullt. Tänk på att välja storlek och färg på plattorna som passar huset, men även växtligheten. Vit kiselsten kan vara snyggt till ett vitt hus, men harmonierar inte så väl med växtligheten i Sverige. 

Trädgårdsskolan del 1:
Mixa och matcha Uteplatsen är belagd med rektan­gulära betongplattor på en kant av cortenstål, som matchar huset. Grus och prydnadsgräs ger variation och anknyter till den omgivande naturen. Betongplattor ”Premium”, S:t Eriks.
Trädgårdsskolan del 1:
Bredda gången Gör gången fram till huset tillräckligt bred för att mötas eller köra en barnvagn. Grafitsten, Flisby.
Trädgårdsskolan del 1:
Lägg sten i mönster Gatsten och kullersten kan läggas i olika dekorativa mönster och passar speciellt bra till ett hus med historia. Grus är också ett material som anknyter till gamla tider, men liksom när det gäller alla stenarbeten är det viktigt att göra ett gott underarbete. Stenläggning är en konst och ett hantverk, ta hjälp med både utformning och arbete om du är det minsta osäker.
Trädgårdsskolan del 1:
Skilj på materialen Ett kantjärn i corten skapar ordning och reda, varje material på sin plats. Den investeringen ger enklare skötsel och tydligare gränser. Dekorsten, Flisby.
Trädgårdsskolan del 1:
Gör gångar i trädgården Trampsten i trädgården är praktiskt och skapar vackra avgränsningar. Gången går mellan blomsterbäddar med kärleksört och lavendel. Mellan stenarna kryptimjan. Granitlängder, Flisby.

LÄS ÄVEN: Bygg skyddande tak i trädgården – trädgårdsdesignerns bästa tips


Mjuka upp med gräs

Gräs är mjukt och lockar till lek och spel. Det finns olika fröblandningar, beroende på vad man vill använda gräsmattan till, och även grässorter avsedda för fritidshusets ytor som inte ska klippas så ofta. Om man har en ny tomt som man snabbt vill få fin kan det löna sig att köpa gräs på rulle, även om det är ungefär sex gånger dyrare än frösått gräs. 

Har du en väldigt liten trädgård är det klokt att tänka över om du verkligen behöver en gräsmatta. Även en liten gräsmatta måste gödas och klippas, och om man ändå inte kan använda ytan till något kan det vara ett onödigt jobb. Då kan det vara vackrare och mer lättskött med stenläggning och marktäckande växter. 

Trädgårdsskolan del 1:
Trädgårdsskolan del 1:
Täck med en matta Marktäckande perenner ger en bra och skötselfri ”matta” i skuggan under stora träd och buskar där inget annat trivs, här en kombination av skuggröna, revsuga och murgröna. Andra effektiva marktäckare är röd sockblomma, kaukasisk förgätmigej, krypflox, lungört, waldsteinia och olika sorters näva.
Trädgårdsskolan del 1:
Kanta med sten Avgränsa gräsmattan från rabatten med kantsten, det accentuerar formen och gör trädgården lättskött. I rabatten marktäckande blodnäva.
Trädgårdsskolan del 1:
Runda av hörnen En rund gräsmatta ger ett mjukare intryck i trädgården. Den är dessutom lättare att klippa, speciellt om man låter träd och buskar växa utanför den sammanhållna gräsmattan.

Bygg rum med trä

En trätrall är mjuk både för ögat och för bara fötter. Vanligast är tryckimpregnerad furu, som behöver tvättas och oljas med jämna mellanrum för att inte spricka. Att behandla med ett kiselbaserat träskydd ger en vackert grå yta och har den fördelen att behandlingen bara behöver upprepas vart tionde år. Det kommer också hela tiden nya material och miljövänliga ytbehandlingar, till exempel linjonwood. Lärk, ceder och kebony är exempel på material som inte behöver underhållas, bara rengöras. En strandnära tomt kan bli fin med raka, breda gångar i trä för att få in bryggkänslan på land, men det kan också vara fint med vindlande träspångar genom planteringar. Flis och bark är ett bra material mellan pallkragar och vackert i en lundliknande miljö.

Trädgårdsskolan del 1:
Trä möter sten En klipphäll är ett fantastiskt golv, som ger förutsättningar för spännande möten mellan materialen – här har trätrallen formats efter klippan. En låg betongmur ger förutsättningar för en plan gräsmatta.
Trädgårdsskolan del 1:
Ge rum för vila Skapa flera sittplatser i trädgården, för både vila och umgänge. Trä har många fördelar, men det behöver underhållas för att inte spricka.
Trädgårdsskolan del 1:
Ett extra rum på sommaren Ett stort trädäck under tak ger ett extra rum på sommaren, där man kan springa ut och in. Speciellt skönt för barn­familjen, som har många fördelar av ett mjukt material.

LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


Scroll to Top