Radhus med renässansträdgård

Med strama linjer och flödande pensel förverkligade Ingrid Björkman sin renässansdröm. Allt på 400 kvadratmeter.

Radhuset i Båstad är byggt på 70-talet. Innan dess fanns här en stor fruktträdgård.

Ingrids lilla radhusträdgård i Båstad är bara 400 kvadratmeter men rymmer en hel park.

Radhustomten är sluttande och de tre perennrabatterna ligger på terrasser med gångar emellan. Det gör också att skötseln underlättas.

Det finns en sittplats för varje stund på dagen i Ingrids trädgård. Däckstol från Stockamöllan och munblåsta mexikanska glas.

Den fyllda och ljuvt doftande Austinrosen "Brother Cadfael" växer i den lilla rosengården i ena hörnet av trädgården.

Den ryska salvian "Perovskia Blue Spire" är Ingrids favortiblomma.

De vackra krukorna på en avsats i trädgården är från Uganda. Ingrid levde och forskade i Afrika i flera år under sin yrkesverksamma tid.

Ingrids radhusträdgård är som en renässanspark i miniformat, med viloplatser, buxbomskantad fontän och terrasserade rabatter i vitt, blått och rosa.

En liten radhustomt får sällan en trädgårdsälskare att gå i spinn, men följ med till Ingrid Björkman
i Båstad! I sluttningen bakom huset har hon skapat en renässansträdgård.

Visst låter det galet, men det fungerar! Mycket mer än man kan tro ryms på den begränsade ytan. En porlande fontän bildar mittaxeln för de geometriska former som kännetecknar renässansen.
– Symmetri och regelbundenhet ger harmoni, konstaterar hon. När jag ritade min trädgård och sedan förverkligade den blev jag helt lugn. Allt kom till ro. Och samtidigt hade jag så van­sinnigt roligt!
Det hände efter några omvälvande år. 2007 gick Ingrids make bort och hon insåg att ett stort hus med en ännu större trädgård var mer än hon mäktade med. Att hon dessutom fick definiera om sig själv och sitt liv var en större konsekvens, men det är en annan artikel.
– Jag kände mig både rotlös och rastlös, berättar Ingrid.

Det tog ett år att sortera upp hemmet och flytta ut ur villan i Båstad. Efter att ha mellanlandat i en lägenhet i drygt ett år hittade hon sitt radhus. Trädgården var då bara en sluttande gräsmatta.
– Jag frågade mig själv vad jag ville. Sedan ritade jag precis den trädgård jag drömde om, berättar Ingrid. Det finns så många tankar om stil och god smak, vad som anses fint och rätt, men det är viktigt att fråga sig vilken sorts trädgård man själv har behov av.
Hon ler lite åt det faktum att hon var tvungen att bli över 80 år gammal för att komma till den insikten. Hennes förra trädgård var ritad av vår internationelle fixstjärna Ulf Nordfjell.
– Andra kom och beundrade min trädgård på visningar, men själv kände jag mig aldrig hemma i den, säger Ingrid.  


I sin nya trädgård tog hon hjälp av en trädgårdsanläggare, men den fortlöpande skötseln klarar hon i stort sett själv, mycket tack vare planeringen. De tre perennbäddarna ligger i ter­ras­ser med gångar emellan, så att de i praktiken fungerar som upphöjda rabatter.
Varje bädd har sin färgställning, rosa, blått och vitt. Perennerna avlöser varandra, så att varje säsong har sitt.
När Hus och Hem Trädgård hälsar på är det rosa solhattar, duvblå rysk salvia och vit brudslöja som ger karaktär.
– Gult är bannlyst, säger Ingrid. Det är färger som eldar upp och ger energi, jag vill ha lugn och harmoni.


Liksom i andra, större renässansträdgårdar finns det många sittplatser för att man ska kunna avnjuta trädgårdsrummet ur olika vinklar. Vid ett bord framför fontänen dricker Ingrid sitt morgonkaffe och läser tidningen.
På en soffa i ett hörn kan hon fånga den sista kvällssolen och njuta av de dofter som kommer från omgivande rosor och lavendel. I hängmattan i skuggan av ett gammalt fruktträd kan hon ligga och vila på eftermiddagen, skyddad från den värsta hettan.
– Det första jag gör på morgonen när jag vaknar är att tassa ut i trädgården, berättar Ingrid. Vad har hänt under natten?
– Jag är så otroligt nyfiken. Oftast är det någon ny blomma som har slagit ut. Jag stortrivs med tillvaron.

Av Anette Sievers Foto Magnus Torle