Drömträdgård på bara 200 kvadrat – så planerar du en liten trädgård

Bakom det vackert rödmålade staketet döljer sig Gretas grönskande täppa, där en gräsplätt, flera magnolior och massor av gröna nyanser får rum, trots den lilla ytan. Familjen har gjort trädgården till sitt extra vardagsrum.

Humle och kaprifol möter upp vid grinden och den ståtliga magnolian har börjat strössla sina rosa kronblad längs kullerstensgatan. En hög, blommande syrenbuske hänger sina klasar över korgstolar och kaffekoppar. Pardörrarna till huset där Greta Bolin och hennes familj bor står öppna. Här kliver man ut och in mellan verkstad och boningshus. Vi befinner oss på Limtorget i Lidköping, i en trädgård full av växter, samtal, dans och vardagsliv.

Den lilla trädgården på 200 kvadratmeter är kringgärdad av plank och staket. Greta ­Bolin är en konstnärssjäl, keramiker och formgivare, som vill ha det njutbart omkring sig. Träden, blommorna och klätterväxterna ramar in innergården och gör den till en plats där man gärna vill slå sig ner, där det känns tillåtande och rofyllt.


LÄS ÄVEN: 7 tips på hur du skapar din drömträdgård på liten yta


De fina gamla husen ligger tätt längs kullerstensgatan. De är så små att ett äppelträd framstår som högt. Vårsolen letar sig in i gränderna och lyser upp den ståtliga praktmagnolian. Förbipasserande stannar och tar bilder.

Många gröna nyanser gör Gretas trädgård till en avslappnande oas.

Har byggt upp trädgården från noll

Både trädet och platsen andas historia. Här finns berättelser om svunna tider, en ­omsorg om detaljerna och en känsla av tidens tand, att människor levt sitt vardagliga liv här. Detta är en bevarad bit av det gamla Lidköping, en liten del som klarade sig undan branden i mitten av 1800-talet.

När Greta och hennes man köpte huset för 26 år sedan fanns det knappt någon trädgård alls, bara syrenbusken utanför dörren och en lönn som växte där ­garaget står idag.

Humle och en japansk magnolia ger grönska åt innergården.

– Efter ett tag fick vi köpa till den röda längan, där jag har min keramikverkstad, och då blev det som en naturlig innergård. Speciellt när vi satte upp plank mot baksidan av trädgården och staketet vid entrén.

Trots att trädgården är så liten rymmer den mycket, till och med en gräsmatta. Greta Bolin gillar grönt och hon ligger hellre på rygg i gräset än på knä och rensar ogräs. Fast allra helst dansar hon.

Välkommen in till Gretas gröna oas!

Greta vill ha en trädgård med mycket liv

– Vi brukar ha trädgårdsdisko. Jag älskar att dansa. Men gräsmattan klarar inte så mycket. Det är sjöbotten här. Det är sandigt och torkar ut fort, vilket gör att gräsmattan är svår att hålla fin. Men spela roll, jag vill inte ha en trädgård utan liv, som bara ska vara fin.


LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


Enligt Greta själv är hon inte så växtintresserad. Fast ju mer tid hon och hennes man tillbringar i trädgården, desto roligare blir det. För det är ju så man upptäcker fascinationen av att få ­något att växa, att trivas. Att lyckas ta sticklingar av jätteverbena, driva upp ett litet valnötsträd från en nöt eller odla egen chili till matlagningen väcker odlingslusten. Det och att skapa en miljö som man kan trivas i.

Peters samling av zinkbaljor har blivit ett silleben.

För Greta är färger viktigt, som nyanser av grönt. Planket på baksidan målades i ­flera gröna toner för att det skulle smälta in i växternas grönska och bidra till upplevelsen av lummighet och skiftningar. Hon vill inte heller ha en helt stensatt innergård eftersom gräset ger en vilsam grönska att vila ögonen på, ett mjukt mellanrum och en kontrast mot det hårda.

Buxbomklot i rabatten och gamla hoar med murgröna i på väggen.

Trädgården är ett extra rum

– Sedan gillar jag att klippa gräs, för det doftar gott. Men vi behöver ha det prakiskt här också. Trädgården är ett extra rum som är lättillgängligt från huset tack vare stenläggningen. Vårt hus är litet, med små rum, så vi är mycket utomhus.

Bollarna av buxbom och vintergröna marktäckare som hasselört och murgröna utgör, tillsammans med träden, en fast form av växtlighet som passar perfekt ihop med de vildare blommor som får dansa in och skänka en busig känsla, som akleja, vallmo, förgät­migej, liljekonvalj, violruta och stockrosor. Daggkåpa och funkior hör till basen som bidrar med grönska hela säsongen. Lite ogräs är också välkommet, liksom alla växter som självsår sig och hittar nya platser.


LÄS ÄVEN: 10 vackra perenner – som går att äta!


– Jag gillar växter som ­dyker upp av sig själva. De mjukar upp och man kan gott avvakta lite och se hur det blir. Det är vackert när det plötsligt blommar en viol bland stenarna.

Fåglarna får också vara med. De har ett stort fat med vatten vid uteplatsen.

Gretas tips för en liten trädgård

  • Rama in. Gör så att det känns ombonat, med häckar eller plank. Det är viktigt att det känns privat.
  • Man kan göra jättemycket på en liten yta och få den att upplevas som ganska stor. Det går även att dela upp ytan i fler rum, men jag vill ha en ­gräs­matta att lägga mig på, att dansa på och där barnen kan leka.
  • En stenlagd yta i anslutning till huset och uteplatsen är praktiskt. Gör den lummig med hjälp av krukor.
  • Glöm inte höjden i en liten trädgård. Mindre träd ger tak och klätterväxter på plank och spaljéer gör platsen mer avskild.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Scroll to Top