Mollys egna friggebod

Molly, 17 år, har ett eget hus. I trädgårdsboden på knappt 10 kvadratmeter finns det plats för allt som är viktigt, som kompisar och långa sköna sovmorgnar.

Molly framför sitt hus med Joker, en flatcoated retriever.

Huset är målat med svart slamfärg för att passa ihop med föräldrarnas stora sommarhus intill.

Den gröna färgen kändes för intensiv för en hel fondvägg. I stället målade Molly väggen randig. Överkastet har hennes gammelmormor virkat. Byrån är målad i en lugnare grön nyans.

En trädgårdsstol har fått flytta in i huset. Filtarna har Molly plockat hos mormor och farmor.

Rosenskära i en gammal nappflaska av glas.

Enkelt uppsatt klädstång för Mollys sommar-garderob.

Att kunna ligga och dra sig i eget bo en sommarmorgon utan att störas av föräldrar eller småsyskon. Eller att bjuda in kompisar till ett alldeles eget hus. Ett krypin på lagom avstånd från föräldrarnas sommarhus är drömmen för många tonåringar. Molly fick chansen att göra den till verklighet förra sommaren då hennes lilla hus blev klart. Familjen började bygga på påsklovet och slutförde snickrandet under pingsthelgen. De första semesterdagarna i juli målades huset vitt invändigt och golvet fick en ljusgrå nyans. De gröna marsipanränderna blev precis klara innan första kompisen kom på besök.

– Jag hade egentligen planerat en målad fondvägg. Gröna ränder hade jag inte tänkt på innan. När vi var i byggaffären hade de utförsäljning av gamla färger och där hittade vi en burk med en fin grön färg. När vi sedan började måla såg vi snart att färgen var för intensiv. Då kom idén att göra ränder i stället. Det blev jättebra, tycker jag!

Den lilla boden är i grunden ett enkelt oisolerat trädgårdsskjul, inköpt i bygghandeln. Det har bra takhöjd och de stora dubbeldörrarna, som kan ställas på vid gavel, gör det inbjudande att kliva in.

– Att sova i mitt hus på dagen är extra skönt när dörrarna är öppna. Det känns ungefär som att sova ute i en hängmatta. De tunna vita gardinerna, som kan dras framför hela öppningen, fladdrar i vinden och gör det luftigt. De håller också insekterna borta.

Invändigt har boden klätts med vanlig råspontad panel och isolerats för att klara kalla höstnätter. För att förvandla förrådet till ett hus krävdes också fönster, gärna gamla sådana som ger lite karaktär. Familjen har genom åren samlat på sig flera gamla fönster och till framsidan valde de ett par med sned överkant. De har tidigare suttit högst upp vid nocken på en ladugårdsvägg. På gaveln sattes två fönster ihop för att få ett riktigt stort fönster. De är enkelglasade och oljades på insidan, medan utsidans spröjs ströks med svart färg. Hela huset är målat med svart med slamfärg för att harmoniera med stora huset.

På Mollys önskelista stod också en riktigt stor säng. En 120 cm bred bädd fyller nu upp nästan hela rummet. Lite plats finns dock kvar för några möbler och för att kunna ställa upp en gästsäng.

– Jag har möblerat med det vi redan hade, förutom byrån som jag köpte på en loppis. Den och skohyllan målade jag gröna i en lugnare engelskt grön nyans, som blev fin mot det övriga i det ljusa rummet.

– Det var roligt att få inreda och måla med saker och färger som inte liknar det jag har hemma. Det känns också verkligen bra att få ha sin egen stil och bestämma sina egna regler i huset. Det är ju mitt hus nu!

Av Ulf Rennéus