Egen köksträdgård – lätt som en plätt

Det är inte bara Michelle Obama som odlar grönsaker – i dag vill alla ha ett eget köksland. Och det är inte alls är särskilt svårt! Odlarproffset Lena Israelsson, aktuell med boken "Grönsaksodling", ger här sina bästa tips.

Författaren Lena Israelsson odlar grönsaker i egen täppa.

Ingen tomat blir den andra lik när du odlar eget.

Upphöjda odlingsbäddar gör jorden varmare och håller mördarsniglarna borta.

Bönor och baljväxter tillför jorden viktigt kväve.

Egen potatis till midsommar – kan det bli bättre?

Ny bok: Grönsaksodling av Lena Israelsson, Bonnier Fakta. Enkelt, ekologiskt och gott – det är budskapet i "Grönsaksodling" som vänder sig till alla nybörjare i kökslandet. Odling måste inte vara komplicerat och i stor skala, en balja på balkongen och köpta plantor duger gott. Här finns tips om växtföljd, redskap, pålitliga köksväxter, en såguide och mycket mer. En bra guide för alla som drömmer om en grön täppa.

1. Satsa på en pallkrage

Det är alltid bra att ha en avgränsad odlingsbädd. Antingen köper du en eller flera pallkragar eller så snickrar du ihop en egen ram. Låt den vara högst 120– 130 centimeter bred så du kommer åt den från båda håll. En upphöjd odling med kant är mer lättskött, jorden blir varmare och du håller mördarsniglarna och ogräset borta. Välj ett läge där bädden får så mycket sol som möjligt!

2. Fyll på jord

Har du ingen kompost får du köpa färdig planteringsjord. Ett bra tips är att blanda i en säck med kogödsel, låt ungefär var tredje eller var fjärde säck vara gödsel. Då klarar sig odlingen utan extra tillsatser under sommaren. Jorden ska vara mellan 40 och 60 cm djup. Har du gräsklipp är det jättebra att lägga på som extra gödsel.

3. Luckra jorden

Köpjord kan bli lite torr, därför är det viktig att luckra jorden, så att vattnet kommer ner ordentligt. Luckra mellan raderna.

4. Så sallad

Lena Israelsson älskar sallad och det är lättodlat, växer snabbt och är väldigt vackert i kökslandet. Satsa på plocksallad i olika färger. Mangold och persilja är också tacksamt. Sallad växer bra även om försommaren blir kall.

5. Låt barnen få ett eget land

Rädisor, sockerärtor och bönor växer snabbt och det gillar barnen.

6. Köp rätt utrustning

Krångla inte till det. En spade, en grep, en vattenkanna och någon form av klohacka räcker.

7. Kryddor på balkongen

Visst kan du odla på balkongen. Bättre än en kruka är en lite vidare balja så att du får lite yta. I balkonglådorna kan du odla egna kryddväxter.

8. Njut av skörden

Det går att skörda i kökslandet sent in på hösten. Växter som kål och lök tål till och med några minusgrader.

9. Alla kan skapa

Det är inte bara matglädje med egna grönsaker. Det är också en fantastisk känsla att kunna skapa något ur alla små frön. Det är små mirakel varje gång de börjar komma upp.

10. Köp en salladsslunga

Det spar så mycket tid. Även om dina grönsaker inte är besprutade så behöver du skölja bort smutsen och jorden innan du äter.

Av Anna Liljeberg Foto Lena Israelsson