Vinnaren utsedd i bästa gör det själv-idén

Läsarna har röstat fram vinnaren i vår gör det själv tävling. Det blev Linda Frisk från Gävle som gjutit in gamla pinnstolar i betong. Se alla finalister i tävlingen här. 

Bidrag 1: Jag fyndade en liten byrå på en bakluckeloppis förra sommaren, Med hjälp av lite färg och ett gammalt sjökort blev den en fin färgklick som passar in i min lilla stuga på landet. Jag skruvade av handtagen och tapetserade på sjökortet. Skar sedan med en skalpell utmed alla kanter sen lackade jag för att få ytan mer tålig. Carina Andersson, Stockholm.

Bidrag 2: Jag är väldigt nöjd över min tvättbänk som på ett snyggt sätt döljer smutstvätten. Jag har fixat till den av IKEAS bänk HOL med hjälp av rundstavar och sydda påsar. Snabbt och enkelt tar man loss påsen med den färdigsorterade tvätten. Ida Bäck, Spånga.

Bidrag 3: Denna idé kom jag på när vi renoverade vårt badrum. Tyckte att det var både jobbigt och svårt att sätta gips och spackla i taket, så det fick bli 14mm oljad ekparkett. Varför ska man bara använda detta snygga golv bara på golvet, enkelt att montera och klart på en halv dag. Nu njuter vi av vårt nya badrum med "spakänsla". Daniel Beijer, Linghem.

Bidrag 4: Vill gärna tävla med min lampa som jag är så jättenöjd med. Köptes på loppis för en hundring. Efter att jag klätt av skärmarna satte jag på hönsnät. Sen sprayade jag allt med svart blank lackfärg. Därefter gjorde jag egna "pärlband" som jag satte på. Lite större dimbara glödlampor och saken var klar! Rosita Cederberg-A, Skellefteå.

Bidrag 5: Vi saknade snygga bokhyllor som inte var för djupa och tog för stor plats, dessutom vill vi ha dom flesta saker vägghängda så att man kommer under med dammsugaren. Lösningen blev Ikeas Lack bokhyllor som vi monterade isär, delade på tvären, monterade ihop och satte upp på väggen, dom är bara drygt 17 djupa, som en normal bok är, och man staplar på höjd så hela väggen blir ett "konstverk". Maja Schneberger, Lerum.

Bidrag 6: Här kommer ett tips på vad man kan göra av farmors gamla persianpäls. Stolsdynor och kuddar. Elisabet Krejby, Lindesberg.

Bidrag 7: Att gömma ett skrymmande värmeelement: "När jag möter skohyllan från entrén vill jag inte att värmeelementet skall synas. Det högra sidostycket, samt bänkskivan är en decimeter djupare än resten av skohyllan för att dölja det bakomvarande elementet". Patrik Magnusson, Göteborg.

Bidrag 8: Av en gammal köpmansdisk och 2 st gamla fönsterbågar har vi gjort ett högt skåp i köket. Köpmansdisken är en gammal med glasskiva uppe på sidorna samt på den ena långsidan. Vi har kapat djupet på den och satt panel på sidorna och en skiva i ek, som vi gjort av ett ekgolv med listor runt.Baksidan är pärlspont och skåpen har vi byggt av limträskiva, inuti skåpen är det hyllor för glas och porslin. Lena Jonsson Frohm, Lycksele.

Bidrag 9: Jag är helt säker på att jag inte är den ända som är extremt trött på all kattsand som kommer utanför lådan när katterna springer in och ur hela tiden. Det var då jag kom på idén, att bygga in kattlådan så jag både slipper se den och för att slippa all sand utanför. Min idé består helt enkelt utav ett av Ikeas köksskåp och på ena änden borrade min sambo ett hål så katterna kommer in och ut ut lådan. Helena Mattila, Halmstad.

Bidrag 10: Det här är en "Tak snöhyvel" samtidigt som man trycker den upp efter taket så glider snön ner efter vaxduken som jag har fäst vid "Hyveln". Tomas Björkenäs, Kiruna.

Bidrag 11: Vi köpte hus i juni och gjorde om hallen. I den gamla rymdes det knappt att hänga av sig jackorna eller förvara mössor, vantar eller ens skor. Spaljén till trappan tog bort mycket rymd också. Så våran idé var helt enkelt att bygga in skolådor vid trappan istället för spaljé. Vi köpte vita skolådor, Tronesskoskåp set om tre 349 kr x 3 från Ikea och spånskivor som vi byggde in dom i och målade allt vitt sedan var det bara att skruva fast hyllsystemet i trappan. Hur praktiskt som helst! Malin Hansson,Vännäs.

Bidrag 12: Problem med att hänga upp en tung platt-tv på en vägg av gipsskivor? Vill ni att förstärkare till hemmabio-system och DVD-spelare ska stå utom räckhåll för små klåfingriga barn? Vill ni inte att golvytan ska tas upp av en TV-bänk med utrymme för DVD-spelare med mera? Min lösning på dom här problemen blev att designa och bygga en hylla med en ramkonstruktion som även bär upp platt-tv:n. Dvd och förstärkare hamnar högt utom räckhåll för barnen och de stjäl ingen golvyta vilket är bra då vi bor ganska trångt. Dessutom blev den ganska snygg också.Rikard Westling, Båstad.

Bidrag 13: När vårat hus fick ny panel gjorde jag dessa blomhållare av spillvirket.De kom till av en slump men har hängt med i många år nu och är en av mina favoriter i trädgården. Måtten tog jag så de skulle passa de blomlådor jag hade hemma. Väldigt praktiska eftersom man enkelt kan flytta runt dem i trädgården. Helena Gunell Rosengren, Enköping.

Bidrag 14: Här är en bänk som jag har gjort av pinnstolarna som jag hittade på en loppis. Jag har sågat av benen och gjutit in dom i betong. Det blev en bänk för två personer. Jag kallar bänken Kontrast och jag tycker att det är en bra idé att kunna återanvända våra vackra pinnstolar och skapa nya möbler. Linda Frisk, Gävle.

Bidrag 15: Vi har renoverat vår 7-åriga dotter Teas rum och ville ha bra förvaring och en mysig sovplats. För att få till detta på ett bra sätt så ritade vi en egen säng. Själva stommen till sängen är MALM byrå från IKEA i kombination med MDF. Det roligaste med sängen är att det även är en koja med belysning och ett litet fönster. Jill och Claes Malmqvist, Eksjö.

Bidrag 16: På min dotters dagis skulle de slänga två stycken björkfolierade 80-tals byråer. Här såg jag ett tillfälle till lite fix och trix! Byråarna skruvades ihop och målades i samma kulör som halltapetens röda grundkulör. Min far snickrade sedan en gjutform och så gjorde han en betongskiva som vi placerade ovanpå. Innan dess hade jag satt på 4 st industrihjul så vi lätt kunde flytta och städa bakom/under vid behov. Knopparna fick sitta kvar, dessa målades bara. Åsa Engström-Lindh, Boden.

Vi fick in en mängd fina bidrag i vår tävling "Min bästa gör det själv-idé" och det var enormt svårt att välja ut finalisterna. Till slut enades vi om 16 bidrag som fick vara med i omröstningen. Läsarna fick sedan rösta på den bästa idén och vinnaren blev till slut Linda Frisk från Gävle som gjort pinnstolarna i betong. Linda fick 42 procent av rösterna. Första priset består av en lyxweekend för två på Havsviddens hotell på Åland. Alla övriga bidrag  kommer att premieras med en liten gåva som kommer på posten.

Grattis och stort tack för er medverkan!

(Klicka på fliken "bilder" ovanför rubriken för att se bilderna i ett större format)